2017, o noua calatorie

E deja 2017 si, in loc sa facem bilanturi si evaluari, vreau sa va fac mai degraba o invitatie la o calatorie. Pentru ca asta a fost 2016, de la inceput pana la sfarsit: o intensa calatorie din care au ramas atatea povesti uimitoare, ca uneori mi-e greu sa cred ca s-au intamplat toate in acelasi an. O calatorie care a cuprins in ea mai multe calatorii, cam ca o matrioska din care ies, rand pe rand, replici mai mici ale aceluiasi obiect. 

‘FROM ZERO TO HERO’

Inceputul lui 2016 statea deja sub semnul aventurii: cu doar o luna si un pic inainte de sfarsitul anului, ma imbarcasem deja in calatoria de la bucatar amator la bucatar profesionist. Asa ca, in timp ce revista BIZ includea Bistro Margot pe lista celor 30 cele mai influente food blog-uri din Romania, eu faceam slalom intre birou si scoala de bucatari, unde notam, invatam, cercetam, aplicam si – cand a venit vremea – paseam in bucatarie. Uneori, printre toate, abia daca apucam sa dorm patru ore pe noapte, dar ce frumos a fost momentul cand am putut sa spun cu voce tare: sunt bucatar!

Abia atunci am realizat ca, de fapt, calatoria incepuse cu mult inainte sa ma inscriu la scoala. Incepuse acum aproape 7 ani, cand fara sa stiu mare lucru, am inceput o joaca printre ingrediente, o pasiune pentru arome si dorinta de a-i face pe cei din jur fericiti. O joaca, o pasiune si o dorinta care de-a lungul timpului, m-au cuprins, m-au cucerit, m-au stapanit si mi-au demonstrat ca pot sa fiu mult mai mult decat as fi indraznit sa cred ca sunt atunci, la inceput, cand bucataria si cu mine paream doua linii complet paralele. Nu pot sa ma aventurez in a va da sfaturi, dar pot sa impartasesc din aventura mea personala: daca  aveti o pasiune, de orice fel, urmati-o. Dedicati-i timp. Lasati-o sa creasca. Nu doar ca o sa va faca mai fericiti, dar s-ar putea sa va duca intr-o calatorie la care nici nu v-ati fi asteptat.

‘ON THE ROAD’: locuri, oameni, bucurii

Nici bine nu am apucat sa dau examenul de bucatar, ca am si sarit in masina sa plec peste Prut, catre Chisinau. Tin minte si acum: imi simteam oboseala in toate oasele, iar prietenilor de pe Facebook nici nu apucasem sa le dau vestea ca tocmai devenisem bucatar si urma sa particip la prima mea competitie culinara in calitate de jurat, la Festivalul Mai Dulce. Am postat de pe drum – fara sa stiu atunci ca sintagma ‘pe drum’, care ma ducea de fiecare data cu gandul la romanul lui Jack Kerouac, avea sa defineasca efervescenta de care a avut parte Bistro Margot in restul anului. In foarte scurt timp, in iunie, aveam sa trec din nou Prutul in Republica Moldova pentru a participa la Festivalul Lavandei.

A urmat, tot in iunie, sublima intalnire cu Londra, la “The 10 Food Commandments”, spectacolul live al lui Jay Rayner (cel mai talentat food critic din Marea Britanie si unul dintre cei mai apreciati din lume). Nu mi-a fost de ajuns, asa ca m-am intors la Londra in august, de data aceasta cu Bistro Margot invitat pe lista de presa a festivalului BBC Good Food de la Hampton Court Palace – cum sa ratez ocazia sa va aduc povesti despre Michel Roux Jr, Paul Hollywood si bucataria istorica a dinastiei Tudorilor? Dar despre concept-restaurantul unuia dintre cei mai in voga artisti contemporani?

Calatoria nu s-a oprit insa aici. Nici nu m-am intors bine, ca a trebuit sa-mi fac din nou bagajele: prietena Praji m-a luat pe sus imediat ce am aterizat de la Londra si m-a dus intr-o incursiune in Transilvania, sa-mi arate locurile copilariei ei: pline de oameni faini ca ea, ospitalieri, deschisi, pline de mancare buna si de peisaje care-ti taie respiratia. Drumurile au dus apoi catre doua insule, ambele ale zeilor greci: Corfu, ‘cea mai italieneasca insula greceasca’ si Cipru, insula Afroditei – gandul imi zboara intens catre ele in aceste clipe in care meteorologii anunta un nemilos cod portocaliu de viscol. 

Finalul anului a fost marcat de un profund accent italienesc: noiembrie a debutat cu minunatul food blog tour din Toscana, apoi a continuat cu un alt mic turneu de cercetare in Veneto: Verona, Vicenza, Padova si Venezia. Ambele turnee de final de an au inchis cum nu se putea mai frumos cercul deschis in aprilie de calatoria la Roma.

A fost un an cu multe descoperiri si mult soare, mai ales – cum imi spunea Veronica – in calatoriile interioare. Pentru ca adevaratul si poate cel mai important drum dintre toate a inceput la granita dintre prima si a doua jumatate a anului. Era sfarsitul lui iunie, iar eu tocmai imi semnasem demisia. M-am intalnit la un pahar de vin cu prietena mea, Maria: ea se pregatea sa plece in America, iar eu tocmai ma pregateam sa plec pe un alt drum. Nu stiam incotro avea sa ma duca, dar stiam ca era drumul meu si pe el trebuia sa merg. Bistro Margot, fulltime. Un salt de incredere. Drumul meu catre mine. Jumatatea cea mai buna din anul cel mai bun de pana acum.

2017: CALATORIA CONTINUA

2017 m-a prins cu o raceala pe cinste, dar cu lectia invatata: ‘Creativity takes courage’. Ca de obicei, de Anul Nou am sarbatorit si ziua mea (1 ianuarie nu e o zi tocmai grozava sa te nasti, toata lumea e deja mahmura!), iar miezul-noptii mi-a adus noi surprize, total neasteptate. Semne bune anul are, mi-am spus, si am continuat, cum ma stiti, sa visez.

2017 e si anul in care Bistro Margot implineste 7 ani. 7 ani de oameni cunoscuti si de povesti scrise. Imi doresc sa-i sarbatorim cum se cuvinte si sa continuam sa ne inspiram reciproc, sa crestem si sa ne bucuram de viata in fiecare zi. Imi doresc sa dezvolt Bistro Margot si mai mult si sa-l aduc mai aproape de voi, imi doresc ca anul acesta sa ne intalnim mai des si cu siguranta imi doresc sa va ofer, ca si pana acum, surprize frumoase voua, celor care imi treceti pragul virtual si care sper sa gasiti aici o farama de inspiratie sau macar un motiv de a zambi. Si in 2017, povestea merge mai departe. Calatoria continua. Unde ne va duce, nu stim nici de data asta. ‘But no matter’, cum zicea Kerouac, ‘road is life’. Multumesc ca alegeti sa continuam calatoria Bistro Margot impreuna. La multi ani!

*Iar daca aveti ganduri, asteptari, dorinte despre Bistro Margot in 2017 (cum ati vrea sa fie, ce ati vrea sa vedeti, cititi, aflati pe bistromargot.ro, ce v-ar placea sa se mai intample pe aici), nu ezitati sa-mi trimiteti un ravas la margot@bistromargot.ro sau sa-mi scrieti un comentariu mai jos. La fiecare inceput de an imi place sa citesc parerile voastre si sa incerc, pe parcurs, sa fac Bistro Margot cat mai pe gustul vostru 🙂

 

6 Responses to "2017, o noua calatorie"

  1. Oana  6 January 2017

    Draga mea , sa ai un 2017 macar la fel de aventuros ca anul ce a trecut . Sa călătorești frumos printre vise și sperante și aștept ca Bistro Margot sa se deschidă undeva pe o străduță liniștită ,sa fie decorat frumos cu lavanda și cărți multe (așa văd eu la ora asta :))), cu pisici,maci desenați si cu ceai cald și bunătăți . Te pup

    Reply
    • Margot  6 January 2017

      Draga mea Oana, multumesc mult! Mesajul tau m-a bucurat profund! Iti doresc si eu sa ai un an minunat, de care, indraznesc sa sper ca ne vom bucura impreuna, macar din cand in cand, aici. Cat despre dorinta ta… lucrez la asta 🙂 Te pup cu drag si multumesc pentru incurajari si gandurile frumoase inca o data.

      Reply
  2. Praji  6 January 2017

    Sa ai un an cel putin la fel de specatculos ca cel care a trecut, cu multe calatorii si vise implinite!

    Reply
    • Margot  6 January 2017

      Multumesc, Praji! Sa mai facem un food trip si anul asta! Te pup!

      Reply
  3. Florentina Misios  6 January 2017

    Raman admiratorul fidel al Bistro-ului!
    Citesc cu pasiune fiecare postare, deci ti-am urmarit drumul in 2016.
    Voi fi aici si de acum incolo.
    Iti doresc sa iti implinesti visurile si sa ne faci partasi la ele prin postari pline de esenta!

    Reply
    • Margot  6 January 2017

      Draga Florentina, stii ca si eu ma bucur ca te numeri printre prietenii Bistro-ului si de fiecare data imi face o mare placere sa citesc mesajele tale. Multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru faptul ca esti aici. La multi ani!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.