Usoare si rapide cat ai zice peste!

5 retete rapide cu peste si fructe de mare

Trebuie sa recunosc: retete e mult spus. Sunt mai degraba 5 idei care pe mine ma scot din incurcatura atunci cand trebuie sa pregatesc o cina rapida fara sa fac compromisuri sau pentru datile in care mi-e pur si simplu pofta de peste si fructe de mare, pe care le ador: in astfel de seri, ma opresc pentru o vizita scurta la Sorin, specialistul nostru in peste, care intotdeauna are sa ne propuna o solutie. 

 

#1: Barbun usor rumenit in tigaie sau pe gratar

Imi plac la nebunie barbunii cei mici si rosiatici, cu o carne de-a dreptul delicioasa. Pentru ei, nici macar nu e nevoie de o reteta anume: tigaie incinsa sau gratar incins, barbunii, rumeniti pe o parte si pe cealalta, o crenguta de oregano, cel mai parfumat ulei de masline grecesc, cateva rosii cherry – c’est tout.

rsz_barbun

 

#2: Tentacule de calamar in tigaie sau pe gratar

Tentaculele de calamar sunt atat de fragede si de suculente, incat nu le trebuie decat vreo 3 minute pe fiecare parte pentru a fi gata. Tigaia sau gratarul sa fie bine incinse, iar tentaculele, scaldate putin in niste ulei de masline grecesc (preferatul meu, orice ar fi!) si cativa catei de usturoi. Sare, piper, rosii cherry si in cateva secunde te simti ca pe malul marii! Nu refuz nici tentacule de caracatita, daca asta este ce are pescarul proaspat in ziua respectiva, insa acestea trebuie fierte inainte cam 45 de minute sau pana cand sunt bine patrunse, apoi finisate in tigaie sau pe gratar pentru aroma.

rsz_tentacule_calamar

 

#3: Dorada la cuptor, in folie

Intotdeauna o alegere mi-nu-na-ta, care nu poate dezamagi, atunci cand pestele este proaspat. Dupa ce e curatat, eu doar il asezonez pe interior, il umplu cu oregano sau cimbru din ghiveci si cateva felii de lamaie sau portocala, il inconjor de cateva felii de cartofi, stropesc totul cu uleiul de masline grecesc si invelesc in folie de aluminiu. Dau totul la cuptor,  aproximativ 15 de minute infoliat, dupa care inca vreo 10 minute fara folie, pentru rumenire.

rsz_dorada

 

#4: Stridii

Intotdeauna m-am gandit la stridii ca la ceva foarte scump si inaccesibil – pana l-am cunoscut pe specialistul nostru in peste. In mod surprinzator, nu sunt chiar atat de scumpe (decat daca vei cumpara cat pentru o petrecere!). De obicei, servite ca entree, sunt suficiente doua stridii per portie (asta inseamna, in functie de marimea stridiilor, aproximativ 12-15 lei). Si apoi, nu mancam stridii in fiecare zi, nu? Asa ca, din cand in cand, pot fi o mica placere pe care sa ne-o oferim. Putin suc de lime proaspat stors deasupra si sunt gata de savurat. Fara antrenament, iti ia mai mult sa le deschizi decat sa le mananci 🙂

stridii

 

#5: Spaghetti vongole

Putin parfum italian la cina? Ma certo! Nimic mai usor, plus ca vinul va fi atat folosit la pregatirea mesei, cat si savurat in timpul ei 🙂 Spaghetti, cam 100 g per portie, fierte in apa cu sare 8-10 minute sau atat cat e indicat pe pachet. In alt vas, scoicile mici si simpatice, cu 2-3 catei de usturoi si o cescuta de vin alb – lasate la fiert sub capac, tot pentru vreo 10 minute. La final, cele doua se parfumeaza cu putin patrunjel tocat marunt, se amesteca, se rectifica asezonarea, se finiseaza cu un firicel de ulei de masline si se repartizeaza repede pe farfurii – toata lumea va astepta nerabdatoare sa se infrupte din minunatie!

spaghetti_vongole

 

2 Responses to "5 retete rapide cu peste si fructe de mare"

  1. Diana  3 May 2016

    Cat de simplu sunt de realizat.. totusi, cat de complexe arata. Cred ca ai folosit cea mai usoara modalitate de a prezenta o reteta, chiar daca e vorba de paste si fructe de mare, ce trebuiesc doar gatite, nimic prea special. Multumesc pentru idei!

    Reply
    • Margot  3 May 2016

      Cu mare drag, Diana! Oricand! 🙂
      Eu multumesc pentru cuvintele frumoase!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.