Amarone: intalnire cu unul dintre marii clasici

Amarone della Valpolicella este unul dintre cele mai cunoscute vinuri rosii italiene, un mare clasic cu care intalnirea intr-o seara rece de iarna nu poate fi decat o poveste. Produs langa Verona, in Valpolicella, Amarone inseamna in italiana, “marele amar”, denumire folosita initial pentru a-l distinge de toate celelalte vinuri din zona. Amarone e produs din struguri uscati, printr-un proces lung de fermentatie. Procedeul prin care se obtine e unul complex si laborios, dar rezultatul este unul superb; tocmai de aceea Amarone nu e un vin ieftin, dar experienta merita fiecare banut.

 

Valpolicella, valea vinului cel bun

In Valpolicella, istoria ne arata ca oamenii au produs vin inca din vremea Greciei antice. Chiar numele regiunii, un mix de termeni grecesti si latini, se traduce traduce aproximativ prin “valea numeroaselor crame”. Si, desigur, a numeroaselor vinuri pe care le adapostesc acele crame. Valpolicella Classico, spre exemplu, este un vin tanar, produs doar din strugurii crescuti in zona respectiva, in timp ce Valpolicella Superiore este, asa cum ii spune si numele, varianta lui superioara, fiind invechit cel putin un an si are un continut de alcool de cel putin 12%. Valpolicella Ripasso, cu care am avut de asemenea cateva intalniri memorabile la Verona, este un derivat al lui Valpolicella Superiore, prin faptul ca este produs, partial, si cu struguri uscati, ramasi de la Amarone.

Regele tuturor ramane insa Amarone della Valpolicella, care in decembrie 2009, a primit statutul DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

 

Amarone, un cantec cu 16% alcool

Procesul de vinificatie pentru Amarone este destul de complex, insa in urma lui se obtine un vin puternic, plin de caracter si un procentaj mare de alcool. In general o sticla buna de Amarone contine peste 15% alcool si are in jur de 5 ani. ‘Bun ca vinul vechi’ e o zicala care se aplica din plin la acest mare clasic: cu cat este invechit mai mult in butoaie de stejar frantuzesc, cu atat isi dezvaluie mai mult misterul.

Gustul lui iti va inspira note de pamant, de ciocolata neagra, de fructe de uscate. Tocmai de aceea in general este asociat cu preparate consistente, robuste, pe care sa le echilibreze cu taria lui sau cu un platou de branzeturi maturate. Se recomanda decantarea si servirea lui in pahare voluminoase, cu bol mare, pentru ca marele clasic sa-si elibereze aromele. Amarone nu trebuie consumat, ci savurat. Pentru ca dincolo de a fi un vin, Amarone e un cantec.

Leave a Reply

Your email address will not be published.