Amuse-bouches cu fenicul, portocale roșii și creveți

3 April 2014

Undeva prin secolul al XVIII-lea, la palatele regale a început să fie folosit obiceiul de a servi mici gustări hors d’oeuvre, acompaniate de băuturi-aperitiv și care erau menite să stârnească pofta invitaților, pregătindu-i, astfel, pentru festinul la care urmau să ia parte. Acest obicei s-a păstrat până în zilele noastre, în mod particular la cocktailuri sau evenimente și reuniuni. Astăzi, ele sunt cunoscute sub denumirea de amuse-gueules sau amuse-bouches, denumire sugestivă care face referire atât la scopul, cât și la dimensiunea lor.

 

O gustare de tip amuse-bouche, fie ea caldă sau rece, trebuie să fie neapărat suficient de mică încât să poată fi savurată dintr-o înghițitură, dar în același timp trebuie să reunească arome suficient de puternice încât acea unică înghițitură să reprezinte un spectacol în sine.

 

În restaurante, amuse-bouches sunt strâns legate de mișcarea Nouvelle Cuisine, care a promovat mâncarea bogată în arome și servită în porții cât mai mici, delicate. Un alt aspect foarte important al lor, influențat tot de Nouvelle Cuisine, este aspectul lor. Fiind în general gustări light și delicate, amuses-bouche impresionează de obicei printr-o prezentare elegantă și atrăgătoare.

 

 

Iată, mai jos, una dintre variantele pe care le-am abordat eu și care s-a bucurat de aprecierea deosebită a invitaților: amuse-bouches cu fenicul, portocale roșii și creveți. 

Ingrediente: 

 

  • un bulb de fenicul
  • o șalotă
  • creveți decorticați
  • o portocală roșie
  • ulei de măsline
  • sare
  • chilli
  • 2 căței de usturoi
  • microgreens pentru decor

 

Metoda de preparare:

 

După ce au fost lăsați la marinat în ulei de măsline și sucul unei jumătăți de portocală roșie, creveții – câte unul pentru fiecare amuse-bouche avut în minte – se răstoarnă într-un recipient termorezistent, împreună cu marinata și se trec la cuptor pentru aproximativ 10 minute. Pentru ca aromele intense sunt o caracteristică importantă pentru amuse-bouche, nu uitați să le oferiți puțină personalitate asezonându-i cu sare, fulgi de chilli și 2 căței de usturoi mărunțiți cu presa.

 

În timp ce crevetii se odihnesc la cuptor, tocați mărunt feniculul, apoi șalota, cât mai fin, le amestecați și îmbrăcați delicat totul cu suc de portocală roșie. Dacă preferați, puteți desprinde și pulpă de portocală pentru a le adăuga la amestecul obținut.

 

Transferați din amestecul de fenicul și ceapă, cu ajutorul unei lingurițe, o cantitate suficientă pentru o înghițitură în lingurile speciale de prezentare. Adăugați în fiecare lingură câte un crevete, decorați cu microgreens și finisați totul cu un firicel fin de ulei de masline.

 

 

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.