Arta degustarii vinului
Povestea spune ca prin preajma Craciunului am ajuns intr-un loc mirific, in care sticlele de vin stateau frumos aliniate, impartite pe tari, regiuni, continente, pe soiuri si culori, in care paharele si decantatoarele aduceau usor a obiecte de arta expuse pentru incantarea publicului, in care, din loc in loc, delicatese precum foie gras, paste italienesti adevarate si uleiuri aromatizate completau un tablou fascinant, din care m-am desprins cu greu.
Se pare ca denumirea de sommelier are ca etimon cuvantul francez “somme”, desemnand samarul cu bagajele si proviziile nobililor aflati in calatorii. Un slujitor anume se ocupa de provizii, punea masa si turna vinul in cupe, avand si rolul de a gusta mai intai din el, pentru a verifica daca nu cumva era stricat sau otravit de inamicii cu gand rau. Cu timpul, sommelier-ul a evoluat de la un simplu instrument de verificare a calitatii vinului la un personaj-cheie in orice restaurant de prestigiu. Astazi, responsabilitatea lui este aceea de a alege vinul si de a face recomandari de asociere cu diferite feluri de mancare din meniu, subtil si elegant, fara sa isi impuna alegerea.
Desi aparent simpla si fara prea mari provocari, meseria de sommelier este una foarte complexa, implica nu doar multe cunostinte, ci si o experienta bogata, atat in ceea ce priveste vinurile si celelalte bauturi care pot completa o masa, cat si in ceea ce priveste istoria lor, temperaturile potrivite si aromele mancarurilor care le acompaniaza.
Sommelier-ul este cel care stie sa asculte si sa inteleaga povestea pe care o sopteste fiecare vin in parte, intr-o multitudine de nuante, de la rubiniu si purpuriu, la granat, violaceu si stacojiu. Si, pentru ca imi plac atat de mult povestile, pe urmele sommelier-ului ma aventurez acum si eu.