The Asian Connection – 3 retete cu iz exotic

Imi plac inceputurile – sunt pline de promisiuni, de optimism, de planuri, de emotie. Si cum sunt nascuta chiar in prima zi din an, sunt cu atat mai mult un om al inceputurilor si ma bucur de fiecare data cand am ocazia sa le sarbatoresc. Ei bine, saptamana aceasta aduce si ea un nou inceput, pentru ca pe 19 februarie va debuta, conform calendarului, Anul Nou Chinezesc sau, pentru precizie si cu o nota inerenta de umor, Anul Caprei de Lemn. Cu aceasta ocazie, Maresi Foodbroker a ales sa testeze apetitul nostru pentru aromele asiatice, prin intermediul fetelor de la Savori Urbane, printr-o campanie intitulata Shan’shi – The Asian Connection, despre care puteti citi mai multe chiar aici, pe pagina oficiala a campaniei. Provocarea: 12 bloggeri, 12 wok-uri si 12 seturi complete de ingrediente asiatice Shan’shi. Rezultatul: curiozitate, entuziasm si o joaca plina de savori… exotice!

Cum in joaca mea obisnuita cu aromele nu prea m-am aventurat in afara granitelor batranului nostru continent, trebuie sa recunosc ca am primit cu onoare si totodata cu surprindere invitatia de a lua parte la un astfel de eveniment. Apreciez bucataria asiatica, insa de fiecare data cand a fost sa ma bucur de plenitudinea sa, i-am lasat pe cei mai priceputi decat mine sa manuiasca wok-ul si sa faca magie cu gust inedit. Oana insa a avut mare incredere in mine si-n capacitatea mea de a ma juca liber cu jucarii noi si aromate, astfel incat in final m-a convins sa accept provocarea “conexiunii asiatice” si sa-mi aduc umila contributie, in pofida experientei mele asiatice restranse – Oana, sper sa nu te dezamagesc! 🙂

Maresi_poza grup_shan shi_29.01.2015-2
Jucariile cele noi si aromate

 

Asadar, concomitent cu o binemeritata pauza departe de agitatia social media (mi-a placut, mai vreau!) si cu inceputul unui nou ritual – yoga practicata zilnic deja de mai bine de o saptamana (ce lucru mai bun de asortat cu provocarea asiatica?), s-a desfasurat si o adevarata nebunie intinsa pe parcursul unei intregi saptamani in care aproape toate cinele au vorbit limba Shan’shi 🙂 .

Prima si cea mai de succes dintre ele a reunit o mai veche pasiune (crevetii) cu o mai veche trauma culinara (orezul, pe care insa l-am adorat in forma asta – nu m-as mai fi saturat!). Reteta este, desigur, freestyle – daca eu am putut sa o fac fara indicatii si cantitati precise, atunci fara indoiala oricine poate sa o faca! 🙂

CREVETI IN STIL ASIATIC & OREZ IN LAPTE DE COCOS

crevetiasiatici
Creveti in stil asiatic & orez in lapte de cocos

 Ingrediente: 

 

10 creveti tiger
trei cepe verzi
o mana de coriandru
ghimbir proaspat razuit
doi-trei catei de usturoi
sucul de la o lamaie verde

 

condiment chili uscat Shan’shi
sare
sos Shan’shi Sweet China
sos Shan’shi Teriyaki
sos Shan’shi Chili dulce
ulei de palmier

 

1 masura de lapte de cocos Shan’shi + 1 masura de orez basmati Shan’shi

PREPARARE: 

Am inceput prin a curata crevetii proaspat cumparati si a-i pune la marinat, intr-un amestec compus din cele trei sosuri Shan’shi (nu stiu cat de blasfemic e sa le combini, dar pe mine asta m-a trasnit, asta am facut! 😀 ), doi-trei catei de usturoi trecuti prin presa speciala, o lingurita mica de ghimbir proaspat razuit, sucul de la o lamaie verde, sare, chili, o mana de coriandru tocat marunt (prima data cand l-am folosit, a fost o revelatie!) si o ceapa verde, si ea tocata marunt. Am lasat crevetii sa se odihneasca vreme de aproape jumatate de ceas in amestecul super-aromat, timp in care m-am ocupat de orez. Am calit in ulei de palmier o alta ceapa verde tocata marunt. Am adaugat la calit o masura de orez basmati, folosindu-ma de o cana pentru masurat si amestecand orezul pentru doar 3-5 minute. Peste orez, am adaugat, folosindu-ma de aceeasi cana, o masura egala de lapte de cocos. Am lasat totul sa ajunga in punctul de fierbere, am acoperit totul cu un capac si am lasat sa fiarba domol totul aproximativ 20 de minute, interval dupa scurgerea caruia nu a mai fost nevoie decat sa trec simplu cu furculita prin orez, pentru a-l inveseli si a-l pregati sa poposeasca in farfurii si in boluri.

Cat despre creveti, nimic mai simplu. Am incins wok-ul bine de tot, am adaugat putin ulei de palmier si o ceapa verde tocata marunt, apoi crevetii decorticati si scursi de marinata. S-au rumenit extrem de repede, asa ca dupa ce i-am ametit putin, am adaugat peste ei si marinata, lasandu-o pana a devenit un sos care a imbracat frumos crevetii.

Combinatia dintre orezul imaculat, parfumat cu lapte de cocos si crevetii aromati, totul imbogatit generos cu ceapa verde si coriandru tocat, a fost una dintre cele mai savuroase aventuri pe taramuri straine, mai putin explorate. Nu stiu la care anume dintre bucatariile asiatice se incadreaza specific, dar pentru noi cu siguranta s-a incadrat la “satisfactie culinara”!

Iar asta mi-a dat curaj sa pot continua joaca printre arome. Asa ca va prezint mai jos doua mini-retete la care pregatirea si alimierea ingredientelor a durat, practic, mai mult decat prepararea propriu-zisa a retetelor: rapiditatea, unul dintre marile avantaje ale bucatariei asiatice!

PACHETELE DE PRIMAVARA SHAN’SHI

spring rolls

Muuult mai simple decat limba chineza, pseudo-pachetelele de primavara de mai sus au fost foarte bine primite, desi aici chiar n-am avut nicio reteta, ci mai degraba doar o pofta de ceva light, cu invelis crocant. Pentru ca n-am gasit cu niciun chip foite speciale de orez (ca de fiecare data cand imi pun in cap sa pregatesc ceva anume), am folosit foi subtiri de placinta. Apoi am inceput sa fac o dificila munca de lenes: sa combin, intr-un vas, legumele din borcanul de legume Shan’shi cu bucatele de bambus, doua cepe tocate marunt si un morcov dat pe razatoare. Cu ajutorul unei pensule inmuiate in ulei de palmier, am uns foile subtiri de placinta, am luat cantitati rezonabile din amestecul de legume si am inceput sa rulez foitele, formand astfel mici pachetele de primavara. Am incins wok-ul si le-am rumenit in  baie de ulei de palmier. Ne-am infruptat hulpavi din ele, alaturi de sos dulce de chili si coriandaru presarat deasupra, pentru o prospetime direct proportionala cu entuziasmul nostru.

SUPA MISO

miso Pentru noi, miso a fost o premiera. Si ne-a placut nu doar ca savoare, ci si ca rapiditate a prepararii: in doar un sfert de ora am avut pe masa o supa calda cu arome exotice.

Si aici, reteta este tot freestyle, iar ingredientele nu sunt nici ele prea multe: pasta miso, apa, ceapa verde, coriandru, cubulete de branza tofu. Si, pentru ca in setul de jucarii aromate de la Shan’shi se aflau si niste ciuperci negre, pe numele lor comun si amuzant: urechi de lemn, le-am adaugat si pe ele pe lista ingredientelor pentru aceasta supa.

Aici, doar proportia apa-miso a fost importanta: o lingura de pasta miso la 150 ml de apa. Eu am inmultit totul cu 5 🙂 .

Asadar, am pus la fiert intr-o oala mica apa cu ceapa verde tocata, o mana de coriandru si ciupercile negre, pe care le-am lasat sa fiarba 15 minute.

Inainte sa se scurga cele 15 minute, am adaugat si cateva cubulete de branza tofu, apoi am luat supa de pe foc si amestecat in ea 5 linguri de pasta miso.

Am pus supa in farfurii si boluri, unde am presarat direct si cateva frunzulite de coriandru proaspat si ceapa verde abia tocata. A fost una dintre cele mai rapide si simpatice supe pe care le-am incercat vreodata.

Concurs 

Si pentru ca de Anul Nou Chinezesc trebuie sa se bucure toata lumea, aflati ca daca vreti sa va jucati si voi cu un set complet de ingrediente Shan’shi, asa cum am facut eu, il puteti castiga, alaturi de un wok si setul de ustensile, cu doar un simplu comentariu lasat pe pagina oficiala a campaniei Savori Urbane.

Mergeti acolo, spuneti cu ce ingrediente ati gati voi o reteta asiatica  si veti putea sa va bucurati de propriile combinatii de arome cu iz exotic intr-un concurs savuros. Cat despre mine, eu am continuat sa ma joc cu ingredientele din set, sa invat lucruri noi despre o alta cultura gastronomica si sa sarbatoresc… inceputuri. 🙂

Urmatoarea reteta in stil asiatic, in episodul urmator 🙂

3 Responses to "The Asian Connection – 3 retete cu iz exotic"

  1. Oana Igretiu  17 February 2015

    Retetele tale sunt la superlativ! Ne-ai onorat cu participarea in campania Shan’shi – The Asian Connection. Te imbratisez cu drag 🙂

    Reply
  2. Claudia  17 February 2015

    Imi plac toate retetele dar cel mai mult si mai mult m-ar tenta sa o incerc pe prima. Crevetii aceea apetisanti alaturi de orezul in lapte de cocos… mmmm… mi se pare o combinatie perfecta! 🙂

    Reply
  3. Pingback: Midii in stil thailandez - Bistro Margot

Leave a Reply

Your email address will not be published.