Baghete frantuzesti cu usturoi confiat

Pentru mine, mirosul de paine proaspat rumenita in cuptorul de acasa nu poate fi asociat decat cu ideea de sarbatoare. Pentru ca mirosul acela unic, fara seaman cu altceva, este anticiparea bucuriei de a rupe cu nesat un colt din painea inca fierbinte, din care ies aburi, de a te infrupta din coaja crocanta si din miezul aromat. O sarbatoare care nu are nevoie de un motiv special. O sarbatoare de o clipa, dar una incarcata de magie, care face cat sute de alte clipe la un loc. La fel s-a intamplat si cu aceste baghete cu usturoi confiat, una dintre cele mai aromate si apreciate paini pe care le-am facut vreodata. Si una dintre cele mai savuroase bucurii framantate chiar cu mainile mele. 

Reteta acestei bucurii inmiresmate? Cum nu se poate mai simpla: ingredientele se amesteca toate cu o lingura de lemn intr-un bol mare, se acopera – vorba cantecului – cu ceva, apoi, dupa vreo doua ore, se pune la dospit… in frigider, la rece, peste noapte. De acolo, se poate lua oricand va pofteste inima o cantitate de aluat si se poate coace, nu trebuie copt tot deodata. Ba mai mult, rezista in frigider pana la sapte zile, iar daca il tineti la congelator, pana la doua saptamani. Iar efortul total depus pentru cele mai aromate baghete cu usturoi confiat nu depaseste 10 minute: 5 minute pentru amestecat ingredientele, plus alte 5 minute cand scoateti aluatul si il modelati in forma dorita. Mai usor de atat nici ca se poate! O paine care le-a reusit chiar si multor persoane care nu au (pre)gatit nimic, niciodata in viata lor. Sau, dupa cum va spuneam, o sarbatoare plina de savoare!

Eu m-am oprit la baghete pentru ca sunt preferatele mele. Dar voi puteti sa modelati orice forma de paine va place mai mult. Toate, absolut toate, vor iesi fabuloase – si asta pentru ca aveti in fata nu doar cea mai usoara, dar poate si cea mai aromata reteta de baghete frantuzesti cu usturoi confiat, cartofi zdrobiti si fleur de sel de Guérande – o adevarata incantare!

paine-cu-usturoi2

De respectat

Doua lucruri conteaza insa foarte mult in succesul acestei paini:

  • e musai sa respectati cantitatea de ingrediente mentionate in reteta (adica sa aveti la dispozitie un cantar de bucatarie) si
  • sa produceti abur in momentul in care introduceti tava cu painea la cuptor, pentru ca ea sa capete, in timpul coacerii, acea crusta la care tanjim cu totii. Cum se obtin acei aburi? Simplu. Cu vreo 20 de minute inainte de coacere, pe nivelul cel mai de jos al cuptorului, se pune o tava goala, care se lasa acolo la incins. In clipa in care introduceti in cuptor, pe nivelul din mijloc, tava cu painea, turnati in tava de jos – cea incinsa – o cana de apa rece sau cateva cuburi de gheata, apoi inchideti repede usa cuptorului. La contactul cu tava incinsa, apa turnata va produce aburi si astfel painea va capata si ea crusta mult-visata.

 

paine-cu-usturoi3

 

INGREDIENTE: 

680 ml de apa calduta

14 g de drojdie instant

20 g de sare (eu am folosit fleur de sel de Guérande)

20 g de zahar

220 g de cartofi fierti si zdrobiti

920 g de faina alba

1 capatana de usturoi confiat

(tinut la cuptor, in uleiul vostru preferat, la temperatura joasa, pana cand devine usor caramelizat si se inmoaie, capata o tenta dulceaga, dar isi pastreaza inca savoarea picanta)

baghete

 

PREPARARE: 

Dupa cum spuneam, prepararea nu presupune mare efort. Intr-un bol mare, se amesteca apa cu drojdia, sarea, zaharul, cartofii zdrobiti si usturoiul confiat (taiat bucati), apoi peste ele se toarna faina si se amesteca totul cu o lingura de lemn pana cand totul devine un aluat foarte hidratat. Se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa la temperatura camerei cam doua ore, timp in care aluatul isi va dubla volumul. Se trece apoi la frigider, unde se lasa peste noapte.

A doua zi de dimineata (sau cand va pofteste inima in oricare din urmatoarele sapte zile), scoateti bolul din frigider si rupeti din el o parte din aluat cam de marimea unei portocale. Ii dati forma dorita (rotunda, baghete, batard sau chiar chifle) si o asezati pe o tava cu hartie de copt. O lasati deoparte, la dospit, vreo 20 de minute. Tot in acest moment apindeti si cuptorul, in care puneti la incins o alta tava (dupa cum am explicat mai sus).

Dupa dospire, crestati painea cu modelul dorit – dati frau liber imaginatiei! – si imediat introduceti tava cu painea la cuptor, pe nivelul din mijloc. Foarte rapid, in cealalta tava, cea de jos, turnati apa rece, pentru a produce aburi, apoi inchideti usa cuptorului si asteptati sa se rumeneasca minunatele baghete cu usturoi confiat. Deja dupa 15-20 de minute, mirosul acela de sarbatoare pe care il invocam mai sus va incepe sa va ademeneasca si sa invadeze toata casa. Desigur, timpul exact de coacere depinde de cuptorul fiecaruia dintre voi – la mine dureaza cam 25 de minute pana se rumenesc, dupa care le intorc cu dosul in sus si le mai las in cuptor inca vreo 5 minute, pentru ca baza sa nu ramana cruda.

Sigur ca la carte se recomanda ca painea sa fie lasata sa se raceasca in totalitate pana cand sa poata fi taiata, dar greu va fi sa rezistati ispitei si sa nu rupeti un colt de paine facuta chiar cu mainile voastre. Va fi o sarbatoare, va promit.

 B A G H E T E

NOTA:

aceasta reteta aromata este o versiune imbogatita a celei mai usoare retete de paine, un alt vis magic, cu iz de sarbatoare… fara framantare, pe care am povestit-o AICI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.