10 carti care au lasat urme

Sau #provocarea galetii cu carti. Am primit-o la dublu pe Facebook, asa ca in final nu m-am putut sustrage si am raspuns pe blog. Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, provocarea cerea o lista de zece titluri de carti care, la un moment dat al vietii, m-au impresionat sau marcat intr-un fel sau altul, carti care n-au trecut prin mainile mele de cititor lasandu-ma indiferenta. M-am bucurat, totusi, ca nu era vorba de un top 10 personal al cartilor favorite si nici de un clasament al cartilor pe care le consider eu valoroase, pentru ca ar fi fost al naibii de greu sa ma limitez la zece titluri. Asa ca am alcatuit o lista random, in continuarea careia – chiar si asa, cu ingaduinta – ar mai fi multe de adaugat.

1. Platforma lui Michel Houellebecq. 

*de fapt, toate romanele lui Houllebecq, scriitorul care, pentru mine, este varful literaturii in momentul de fata. Lui Houellebecq i-am decernat in multiple randuri in imaginatia mea premiul Nobel pentru literatura, iar Platforma a fost cadoul nelipsit pe care l-am daruit tuturor prietenilor mei cititori. (A scapat vreunul dintre voi? Daca da, ridicati mana si se rezolva.)

2. Frédéric Beigbeder – 99 de franci 

99 francs (titlul pe care il avea cartea la momentul la care am citit-o eu, in original) nu a fost doar un statement, ci si un joc intelectual de-a dreptul savuros. M-am distrat atat de tare navigand printre conceptele lui Beigbeder, ca romanul s-a prelungit asupra mea suficient incat sa ma fac si eu copywriter. (Both a bless and a curse, cum ar spune colegii mei…)

3. Mihail Bulgakov – Maestrul si Margareta

Cartea absoluta a prieteniei si iubirii in gasca mea: Ovi e Behemoth, Raf e Woland, iar eu – Margareta. Sau, pe scurt, Margot.

4. Antoine de St. Exupery – Micul Print

Pentru ca, orice varsta am avea, Micul Print e mereu o revenire la esenta si la valorile de care, uneori, in goana feroce de zi cu zi, ne indepartam fara intentie. “On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux”.

5. Tracy Chevalier – Fata cu cercel de perla

Una dintre primele carti intertextuale pe care le-am abordat, continuata apoi cu altele si altele, intr-un joc frumos dintre literatura si celelalte arte, care in final m-a determinat sa plec peste mari si tari, sa studiez cartile despre care vorbeam chiar la ele acasa.

6. Charles Bukowski – Povesti despre nebunia obisnuita

“Nebunie, normal, dar ce nu e nebunie?”

7. Boris Vian – Spuma zilelor

Pentru povestea tulburator de frumoasa.

8. Walter Isaacson – Biografia lui Steve Jobs

Am citit-o pe nerasuflate, cu toate cele 600 de pagini ale sale, facand pauze doar cand erau absolut necesare.  Si am vazut in ea mult mai mult decat o biografie: o lectie despre viziune.

9. Ian Kelley – King of Chefs. The Life of Antonin Careme

King of Chefs m-a impresionat atat de tare, incat de aici a pornit intreaga mea aventura cu istoria gastronomiei. Acum, cand ma intreaba cineva despre o carte de profil, stie de ce o face: sunt sanse mari sa o am in biblioteca.

10. Jean-Claude Carrière, Umberto Eco – Nu sperati ca veti scapa de carti

O dezbatere marcanta pe marginea viitorului cartii intr-o lume din ce in ce mai digitalizata, la care am revenit cu gandul deseori, chiar si cu mult dupa ce am citit-o. Inainte de ea, mi se parea nefireasca ideea de a citi carti electronice si depanam cu mandrie amintirile din vremurile romantice cand citeam carti in biblioteca facultatii si faceam fise de lectura cu pixul pe hartie. Acum citesc mai mult pe iPad si mi se pare grozav ca pot avea biblioteca personala in orice moment cu mine, oriunde as fi. Oricum ar fi, ma gandesc mereu la verdictul lui Eco si cred in el cu tarie:

 

 “Cartea a dovedit ce poate și nu vedem alt obiect mai bun decât ea pe care l-am putea crea pentru aceeași întrebuințare. Poate că vor evolua elementele sale, poate că paginile nu vor mai fi din hârtie. Dar cartea va rămâne ceea ce este”.

 

Si cum provocarea cerea continuitate, va provoc, la randul meu, pe voi sa imi impartasiti una, doua, trei sau zece dintre cartile care v-au influentat intr-un moment al vietii voastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.