Cocktail Collection: Bourbon Bar cu Armand Fogarassy, Head Bartender JW Marriott

Arta, explozie de arome si oameni zambind fericiti – asa s-ar putea rezuma degustarea de cocktailuri Bourbon Bar cu Armand Fogarassy, Head Bartenderul JW Steakhouse, celebrul restaurant din incinta hotelului Marriott. De la cocktailuri clasice pana la interpretari moderne si combinatii surprinzatoare cu amprenta personala, Armand a mixat si a oferit spre degustat o intreaga colectie de elixiruri magice, fiecare cu mesajul, aroma si povestea sa, toate avand insa un punct comun: bourbon. Despre care, trebuie sa recunosc, nu stiam prea multe, dar am avut ocazia sa invat – iar astazi, sa impartasesc cu voi ce am invatat. 

cocktail_manhattan

DESPRE BOURBON: CAND, CE, CUM

Daca despre vin am tot avut ocazia sa invat lucruri, dar, mai ales, sa pun asiduu in aplicare cele invatate, despre bourbon, daca m-ar fi intrebat cineva, n-as fi stiu sa spun prea multe in afara de piesa celebra care-i poarta numele: One Bourbon, one Scotch, One Beer. Am aflat insa ca, in istorie, e mai vechi si decat Revolutia Franceza: prima familie producatoare de Bourbon necomercial, Samuels, dateaza din 1783, an care coincide si cu aparitia primei distilerii in Ohio River, Louisville. Denumirea sub care este cunoscut in toata lumea astazi Bourbonul se naste in 1785, cand în Kentucky este fondata regiunea Bourbon, denumita astfel dupa generalul francez Lafayette, descendent al dinastiei franceze de Bourbon. Cu toate acestea, denumirea de Bourbon nu este oficializata decat in 1840, pana atunci, bautura fiind comercializata ca “Bourbon County Whiskey” sau “Old Bourbon County Whiskey”.

Dar ce este, in definitv, acest Bourbon? Este o bautura produsa din minim 51% porumb, restul fiind din secara, orz sau grau si apa. Contine minim 40% alcool si maxim 80% alcool, fara adaousuri de caramel, arome artificiale sau aditivi. Bourbonul se distinge prin note de vanilie, caramel, lemn dulce, catifelat, moale – daca sunteti la prima degustare, sa nu va mire, deci, ca s-ar putea sa va indragostiti pe loc, regasind in el aromele voastre preferate. Iar daca va va cuceri intr-atat incat va deveni prietenul vostru bun, trebuie sa stiti despre el ca are si o clasificare: Straight – este Bourbonul care contine minum 51% porumb si a stat minim 2 ani invechit in butoi; Small batch – are intre 6-10 ani, nu e definit clar, e produs in butoaie limitate si mici, mai precis, intre 10-20 butoaie; Single Barrel – pentru Bourbonul de acest timp, maturarea variaza de la producator la altul, e dintr-un singur butoi, non-blended; Rye – cel care contine, asa cum ii spune si numele, minum 51% secara si, nu in ultimul rand, Tennessee, la care difera procesul de filtrare a bauturii – trecerea bauturii prin stive de carbuni de artar inalt de 3 metri inainte de invechire (numita si Lincoln procedure).

cocktail_art

cocktail_photo_session

STEP ASIDE WINE, THIS IS A JOB FOR ALCOHOL

Tot aromatul Bourbon a fost si cel care a stat la baza tuturor cocktailurilor din colectia #BourbonBar, realizate cu maiestrie de Armand, Head Bartenderul JW Steakhouse, in cadrul degustarii de ieri. Asa ca, dupa ce l-am adulmecat cu interes, am lasat pentru o seara vinul la o parte, am ales un pai destoinic si m-am aventurat in a degusta toate minunatiile iesite din mainile lui Armand si insirate ademenitor, vorba cantecului, sus pe bar.

CONCLUZIA? N-ai cum sa le rezisti. Barul lui Armand e amplasat strategic chiar la intrarea in JW Steakhouse, asa ca, inainte sa savurati cea mai buna vita din oras, nu e o idee deloc rea sa va opriti aici, pentru a intra in atmosfera. In functie de personalitate, de preferinte, de stare sau de ziua pe care ati avut-o, Armand are exact ce va trebuie. Iar daca nu are, inventeaza: pe langa combinatiile clasice, Bourbon Bar-ul se bucura si de cocktailuri originale, create de Armand, in stilul sau personal. Mereu entuziasmat si extrem de pasionat de meseria sa, Armand e cel care zilnic deshidrateaza fructe de tot felul pentru a le folosi mai apoi in bauturile sale magice, dupa cum mi-au povestit chiar colegii sai. Iar cand nu deshidrateaza portocale, lamai si grapefruit, infuzeaza Bourbon cu arome inedite, precum Beef Bourbon Infused (perfect pentru Steakhouse!) sau Coffee Bourbon Infused, ambele cu adevarat surprinzatoare. Si da, ca un adevarat alchimist, Armand face si cocktailuri cu fum, dupa cum aveam sa aflu la degustare.

FullSizeRender-2

CE AM DEGUSTAT? 

  • racoritorul Classic Mint Julep
  • Bourbon Mule, cu lime si ghimbir, adorabil pentru cana de cupru in care este servit
  • acrisorul Dixie Bramble, aromat si fructat, cu sirop de mure si crème de cassis
  • Boulevardierul atat de potrivit pentru iubitorii de Negroni, facut, de data aceasta, cu un Campari infuzat cu alune
  • Bourbon Sidecar, un aperitiv racoritor si amarui a carui poveste isi gaseste originea tocmai in perioada Prohibitiei
  • New York Sour, derivat din Whiskey Sour, dar completat cu un vin rosu de calitate
  • Mayfair Manhattan, cu bitter de whiskey invechit in butoi si servit cu cirese confiate, cel care ne-a fermecat pe toti
  • Coffee Belle, cocktail 100% original, una dintre creatiile lui Armand, realizat dupa o reteta personala, indelung testata (doar nu credeati ca a infuzat degeaba bourbonul de mai sus cu arome de cafea?)

Dupa toate acestea, Armand a scos artileria grea si ne-a prezentat – nu fara spectacol – prepararea unui Old Smoked Fashion, aperitiv cu arome de portocala, bitter si vanilie pregatit – asa cum sugereaza si numele sau – cu fum.

cocktail-tasting-la-steakhouse

cocktail_oldfashionsmoked

CE MI-A PLACUT CEL MAI MULT? 

In prima serie de cocktailuri degustate, topul preferintelor mele s-a conturat incet, dar sigur pe masura ce inaintam in procedura de testare. In fruntea tuturor s-a situat – dupa gusturile mele – Mayfair Manhattan, urmat de Dixie Bramble si incantatorul Coffee Belle, care s-a facut remarcat nu doar prima arome, ci si prin numele plin de poezie sub care Armand a ales sa il prezinte. Dupa ce am ajuns insa si la partea a doua a degustarii, surprinzatorul Old Fashion Smoked m-a cucerit iremediabil, evocandu-mi pe loc imaginea unei zile nebune si pline, trecuta cu greu, in care ajungi seara acasa – sau la barul lui Armand – si iti gasesti confortul in compania Batranului Afumat.

La mine, Mayfair Manhattan si Old Fashion Smoked s-au lasat, deci, cu bis. Ceilalti invitati au ales dupa propriile preferinte. Cert este ca toti – oameni seriosi si dedicati – am plecat de la #Bourbon Bar zambind cum nu se poate mai larg si cu chipurile usor inrosite de veselie. Semn ca magia lui Armand are efect garantat!

armand_si_invitatii

Leave a Reply

Your email address will not be published.