Cannelloni, a caror denumire s-ar putea traduce prin "tuburi" sau "tevi", sunt un tip de paste a caror origine se gaseste in sudul Italiei, dar care in timp au devenit emblematice pentru intreaga bucatarie italiana.

Cannelloni cu ricotta si spanac

Inventati in 1891 de catre bucatarul Nicola Federico la un restaurant din Sorrento, pe nume “La Favorita”, cannelloni si-au castigat insa faima abia in timpul celui de-al doilea razboi mondial.  De atunci si pana acum, istoria a facut sa existe sute de retete de cannelloni. Astazi, la Bistro Margot, o avem pe cea cu ricotta si spanac!

Reteta de cannelloni umpluti cu ricotta si spanac este una dintre retetele clasice ale gastronomiei italiene. Asa ca daca simtiti intr-o seara nevoia sa intrati in atmosfera italiana sau pur si simplu vi se face dor sa traiti “la dolce vita” in stilul lor, nu trebuie decat sa umpleti niste tuburi de cannelloni cu acest amestec delicios si sanatos, sa va turnati un pahar de vin aromat si sa va rasfatati cu il dolce far niente!


 

INGREDIENTE: 

350 g de cannelloni

500 g de spanac (verde, daca este in sezon sau congelat, in afara sezonului)

350 g de ricotta proaspata

3 oua

50 g de seminte de pin

o nucsoara

doua maini de parmezan ras

sos de rosii

2-3 catei de usturoi

smantana cu 35% grasime

o mana de rosii cherry

busuioc proaspat

sare


PREPARARE: 

Spanacul proaspat se pune la inabusit intr-o oala cu apa fierbinte. Se lasa cateva minute, suficient cat sa se inmoaie, dar inca sa isi pastreze culoarea verde intensa. Se scurge de apa si se pune in robotul de bucatarie, impreuna cu ricotta, doua oua si o mana de parmezan ras. Se porneste robotul si se formeaza astfel un amestec omogen. Se condimenteaza cu nucsoara rasa si se adauga semintele de pin, rumenite in prealabil.

Cu ajutorul unui pos de patiserie, se transfera compozitia de spanac si ricotta in interiorul tuburilor de cannelloni, rand pe rand, pana cand sunt umplute toate tuburile. Intr-o tava unsa cu ulei de masline, se asaza cannelloni unul langa altul. Sosul de rosii se amesteca intr-o tigaita impreuna cu ulei de masline, usturoiul maruntit, sare, jumatate din rosiile cherry taiate marunt si o parte din frunzele de busuioc taiate marunt. Se toarna imediat ce s-a incalzit peste tuburile de cannelloni cu ricotta si spanac.

Se face apoi un sos din smantana grasa, oul ramas si mana de parmezan pe care nu am folosit-o. Se amesteca bine si se toarna peste sosul de rosii. Se taie si restul de rosii in jumatate si se asaza deasupra tuburilor de cannelloni si se rade din nou parmezan. Se da la cuptorul incins pentru aproximativ jumatate de ora, insa in functie de cuptorul pe care il aveti, durata de coacere poata varia. Cand sunt gata, cannelloni se savureaza calzi, cu frunzulite proaspete de busuioc presarate deasupra si un vin bun, care sa-i completeze perfect.


photo: Aleksei

 

cannelloni3


 

Ti-a placut reteta? Mai ramai putin in atmosfera din sudul Italiei!  

Bari.6
La dolce vita in Bari
Orecchiette-3
Orecchiette: povestea pastelor in forma de ureche
Orecchiette cu broccoli si seminte de pin
Orecchiette cu broccoli si seminte de pin
Pizza cu salsicce pugliese
Pizza cu salsicce pugliese    

2 Responses to "Cannelloni cu ricotta si spanac"

  1. Laura  19 October 2015

    Doamne, Nicole. Nu mă lăsa să aleg vinul. Eu vreau cannelloni direct! 😛

    Reply
    • Margot  19 October 2015

      Bine, fie, ma sacrific! Aleg tot eu vinul. 😀

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.