Un nou fel de a gati cu ciocolata.

Carpaccio de sfecla marinata in balsamic, cu branza de capra si alune de padure

La finalul anului trecut, am dat intamplator peste o carte cu un nume mai mult decât simpatic: Hotel Chocolat. Plecasem la cumparat cadouri de Craciun si, in acel moment precis, mi-am spus ca nu e deloc potrivit sa cumpar inca o carte pentru mine. Dar mi-a parut rau ca nu am facut-o, pentru ca am ramas cu gandul la Hotel Chocolat si la minunatiile pe care le cuprindea. Cand m-am intors sa o caut, nu mai era de gasit. Nici in librarie, nici online. Noroc ca exista cei de la Books Express, care au făcut o magie si mi-au adus-o. Din prima clipa in care a ajuns in mainile mele, am stiut ca urmeaza zile pline de aroma de ciocolata. Si ca acest elegant carpaccio de sfecla, pe care l-am avut in minte de la prima citire a retetei, se va transforma intr-un frumos tablou pe un platou. 

Dar ce-i cu Hotel Chocolat? 

Prima data m-am intalnit cu Hotel Chocolat atunci cand am primit cadou de la Andra cateva produse de-ale lor. Mi-a placut in mod deosebit o pasta de ciocolata cu ghimbir, perfecta pentru perioada sarbatorilor care urmau. Asa ca atunci cand am zarit in librarie si cartea, numele imi suna deja cunoscut. Dupa, am facut ceva research si am aflat ca Hotel Chocolat nu e doar un nume simpatic, ci unul dintre cei mai mari producatori de ciocolata din Marea Britanie, cu peste 70 de magazine si singura companie din Regatul Unit care isi creste ciocolata pe propria plantatie. Pe langa faptul ca in zona plantatiei, compania a speculat construirea unui boutique hotel de lux cu spa si restaurant, reprezentantii companiei au spart tiparele, impingand limitele pana la utilizarea ciocolatei si a boabelor de cacao nu doar in deserturi, ci si in retete savoury: aperitive, feluri principale sau gustari, toate imbogatite intr-un mod creativ cu ciocolata în nenumarate si ingenioase feluri, de la boabe pana la mugurii care se gasesc in interiorul lor.

Dintre multele si ingenioasele feluri in care ciocolata devenea ingredient pentru retete de mancare, m-am oprit, prima data, la un carpaccio de sfecla marinata in balsamic infuzat cu cocoa nibs, pe care l-am interpretat in felul meu, insotindu-l de branza de capra sfaramata, alune de padure usor rumenite, cimbru proaspat si flori comestibile. Si cu asta am inceput aventura gatitului cu ciocolata.

Primul pas pentru pregatirea acestui carpaccio de sfecla a fost, de fapt, pregatirea unuia dintre ingredientele esentiale: otetul basamic infuzat cu cocoa nibs, acele mici particule de ciocolata care se gasesc in interiorul boabelor de cacao. N-am stiut cum sa traduc cel mai bine termenul, asa ca am sunat imediat prietenele traducatoare, care – dupa ceva timp de gandire – m-au sfatuit sa folosesc ca echivalent potrivit in limba romana termenul de “muguri” de cacao.

rsz_carpaccio-de-sfecla

OTET BALSAMIC CU CIOCOLATA

Am luat asadar un vas in care am amestecat 50 g de muguri de cacao cu 125 g de otet balsamic si 2 linguri de reductie balsamica, apoi am transferat totul intr-o sticla, pe care am inchis-o si am lasat-o intr-un loc racoros si umbrit 2-3 zile.

CARPACCIO DE SFECLA MARINAT IN BALSAMIC CU CIOCOLATA

Pentru reteta propriu-zisa de carpaccio, am folosit 2 bulbi de sfecla pe care i-am curatat si i-am feliat cat mai subtire. O mandolina ar fi de mare ajutor in acest proces. Am pus feliile de sfecla intr-un bol de inox, apoi le-am scaldat cu 2-3 linguri din cel mai parfumat ulei de masline grecesc, alte 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui, 2 linguri de miere si una de zahar, plus cateva firicele de cimbru proaspat. Feliile de sfecla au stat astfel la marinat in frigider timp de vreo 18 ore – partea cea mai dificila din intreg procesul, pentru ca presupunea asteptare. 🙂

A venit apoi si timpul ca minunatia sa fie savurata: am asezat feliile de sfecla deja marinate pe un platou, le-am stropit cu inca putin din lichidul in care s-au odihnit, apoi am presarat peste ele branza de capra sfaramata si alune de padure abia rumenite. Am  imbogatit totul cu frunzulite proaspete de cimbru si flori comestibile, in ton cu primavara abia poposita. Un preparat simplu, dar elegant, rafinat, care surprinde prin aromele subtile oferite de infuzia de ciocolata in balsamic. O incantare.

carpaccio_de_sfecla

One Response to "Carpaccio de sfecla marinata in balsamic, cu branza de capra si alune de padure"

  1. Pingback: Nicolle și Bistro Margot: un drum plin de culoare și arome, de la literatură la gastronomie – johannasburg.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.