In lumea vinului, se stie despre Chile ca este o sursa fantastica de Cabernet foarte aromat, fructat, cu parfum floral inconfundabil, uneori – se zice cu prea putini tanini. Atunci cand dracusorul isi baga isa coada in procesul oenologic, nu poate iesi decat un vin ametitor, ispititor, voluptuos. Casillero del Diablo a fost, pentru mine, o surpriza foarte placuta inca de la prima degustare, care s-a intamplat in urma cu vreo jumatate de an. De atunci insa, l-am intalnit in topul preferintelor multor prieteni a caror parere despre vin conteaza, lucru care nu a putut decat sa ma bucure si sa faca din micul dracusor chilian un obisnuit al Bistro-ului.

 

Cel mai adesea, pe masa de pranz sau de cina s-a aflat Cabernet Sauvignon-ul din 2010, produs de Concha y Toro, cel care a ajuns sa fie numit de catre expertii oenologi, spre mandria producatorilor, the finest value Cabernet on the planet. Si asta, pe langa nenumaratele premii castigate la competitiile de profil!

 

Cu arome puternic fructate, de coacaze negre si cirese, cu tanini puternici, dar in acelasi timp eleganti, matasosi, catifelati, de culoare rosu intens capabil sa coloreze buzele celui care tocmai s-a desfatat cu el, Casillero del Diablo are un final prelung ca un cantec, dupa ce ne-a ametit cu 13,5% alcool. Este recomandat sa fie decantat si servit in pahare mari, pentru a-i permite vinului sa-si elibereze aromele fructate cu care ne va rasplati micul dracusor imprimat pe sticla, dupa ce ne-am incumetat sa o deschidem.

 

Pentru ca, intr-adevar, dracusorul chilian este strajerul oricarei sticle Casillero del Diablo, nu putea trece neobservat. El locuieste mandru cam pe acolo unde incepe gatul sticlei de vin, fiind cel mai important insemn al brandului. Situat undeva intre legenda si unealta de marketing, povestea dracusorului spune ca in urma cu mai mult de o suta de ani, Don Melchor de Concha y Toro, stapanul cramei, si-a rezervat un lot exclusiv din productia cea mai buna de vinuri pe care o avusese pana atunci. Insa pentru a le proteja de dorintele hulpave ale pradatorilor care ar fi putut fi ispititi sa le sustraga, a inceput sa raspandeasca zvonul ca diavolul isi facuse culcus tocmai in crama lui, fapt care a facut sa raman in istorie sub numele de Casillero del Diablo, adica Pivnicerul Diavolului.

 

O ispita numai buna de degustat alaturi de o mancare buna, la pranz sau la cina! Iar daca vreti sa va si amuzati in timpul degustarii, iata un filmulet care prezinta legenda dracusorului sud-american pe care v-am povestit-o si eu mai sus.