Clafoutis cu cirese, bucuria inceputului de vara

In fiecare an cand vine anotimpul cireselor, doua lucruri imi vin in minte: primul este o veche melodie franceza cantata de Yves Montand, care se numeste chiar asa, Timpul Cireselor – Le temps des cerises. Al doilea lucru e, desigur, sa folosesc ciresele ca sa fac din ele un minunat clafoutis. N-aveam cum sa le ratez nici in acest sezon: asa ca am pus, cu entuziasm, muzica sa cante, am luat deoparte deoparte o mana de cirese si am trecut la treaba. Clafoutis este un desert clasic francez, originar din regiunea Limousin. Numele sau vine de la cuvantul “clafir”, care in dialectul local inseamna “a umple”. Traditional, el se pregateste cu cirese, desi astazi exista nenumarate versiuni de clafoutis in care sunt folosite, cu succes, tot felul de alte fructe. In timp ce in variantele moderne, la ciresele incorporate in acest desert sunt indepartati samburii, in varianta profund traditionala, ciresele sunt pastrate intacte, considerandu-se ca tocmai samburii sunt aceia care evidentiaza aroma cireselor. Pe metoda traditionala am mizat si eu astazi in acest clafoutis, iar rezultatul a fost o adevarata bucurie pentru inceputul de vara.

Ingrediente: 

 

500g cirese (*eu am folosit 300g cirese si 200g zmeura)

130g faina

1 praf de sare

100g zahar pudra

3 oua

200 ml smantana pentru gatit

100 ml lapte

o pastaie de vanilie

zahar pudra in plus, pentru presarat deasupra

 

Preparare: 

Fructele se spala si se aranjeaza intr-o tava unsa cu unt. Intr-un bol, se pun faina, praful de sare, zaharul pudra, ouale, smantana, laptele si semintele unei pastai de vanilie si se mixeaza cu ajutorul unui mixer. Compozitia astfel obtinuta se toarna in tava unsa cu unt, peste fructe. Se coace la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de jumatate de ora. Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa un pic la odihnit, suficient cat sa poata fi taiat in portii. Se presara zahar pudra peste clafoutis si se serveste caldut, cu bucurie. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.