Crepes-Suzette, cele mai celebre clatite frantuzesti

Istoria lor este invaluita in mister, in timp ce ele sunt invelite in sirop de portocala si flambate in Grand Marnier. Sunt clatitele-vedeta ale gastronomiei frantuzesti, poarta nume de fata si, odata ce le gusti, nu le mai poti uita. Crepes-Suzette sunt de fiecare data un rasfat. Mai ales in plin sezon al portocalelor! 

ORIGINEA acestor clatite nu este foarte clara. Exista mai multe ipoteze si povesti despre cum s-au nascut. Cea care apare cel mai des mentionata in legatura cu aparitia crepes-suzette il are in centru pe Henri Charpentier, pe atunci un tanar picolo de 15 ani care tocmai se pregatea sa-i serveasca desertul Printului de Wales, viitorul rege Eduard. Era 1895, in Cafe de Paris din Monte Carlo. In graba de a-i oferi printului o servire ireprosabila insa, clatitele au luat foc. Dar flambarea a fost exact elementul care a pus in valoare aromele si l-a facut pe print sa savureze din plin desertul. Nu doar ca i-au placut, dar a dorit sa afle si cum se cheama. Presupusul autor a vrut sa le dea, pe loc, o denumire in cinstea printului, asa ca le-a numit Crepes-Princesse. Dar printul, elegant, i-a propus ca ele sa poarte numele unei domnite din suita invitatilor sai: Suzette. De aici si denumirea de Crepes-Suzette.

O alta poveste spune ca de fapt Crepes-Suzette sunt creatia unui chef pe nume Monsieur Joseph pentru o actrita germana, Susanne Reichenhurg, alintata Suzette. Intr-una din piesele de teatru in care juca, exista un personaj pe nume Suzette, o servitoare care trebuia, intr-un dintre scene, sa serveasca niste clatite. Iar Monsieur Joseph era cel care furniza clatitele pentru piesa de teatru.

In fine, o alta poveste, nici aceasta pe deplin confirmata, spune ca minunatele clatite au aparut la curtea regelui Ludovic al XV-lea cand printesa Suzette de Carignan i-a cerut bucatarului curtii sa creeze un desert special care sa-l impresioneze pe rege, de care era indragostita. Desertul, fireste, trebuia sa poarte numele ei.

Asadar, nu se stie exact cum au aparut sau inventia cui sunt Crepes-Suzette. Oricine ar fi insa responsabilul, nu putem decat sa-i fim recunoscatori. Odata ce le gusti, nu le mai poti uita. Crepes-Suzette sunt de fiecare data un rasfat. Mai ales in plin sezon al portocalelor!



INGREDIENTELE PENTRU CREPES-SUZETTTE

pentru clatite: 250 ml de lapte, 2 oua, 1 praf de sare, 25g de zahar, 125g de faina, 25 ml de Grand Marnier, coaja de portocala, 25g de unt topit

pentru siropul de portocale: 100g de zahar pudra, 100g de unt, 200ml de suc de portocale proaspat stors (doua portocale medii)optional: frunze de menta proaspata

pentru flambat: Grand Marnier


CUM FACI CREPES-SUZETTE

Primul pas: clatitele. Cum nu se poate mai simplu: se pun toate ingredientele intr-un blender, se amesteca si apoi se lasa in frigider cel putin o ora. Dupa ce timpul s-a scurs, se ia o tigaie antiaderenta pentru clatite, se toarna din vasul blenderului o cantitate de compozitie potrivita pentru a fi raspandita apoi in toata tigaia, cu o miscare circulara din incheietura mainii. Dupa ce s-au facut si pe o parte, si pe cealalta, clatitele se lasa deoparte pana in momentul cel mai apropiat de servire, cand se pregateste siropul de portocale. Clatitele pot fi facute si cu o zi inainte, vor fi la fel de bune. 🙂

Pasul al doilea: siropul. Intr-o tigaie, se pun la topit cele 100g de unt impreuna cu zaharul pudra si sucul de la cele doua portocale. Nu sunt obligatorii, dar daca exista in casa, asa cum mi s-a intamplat mie, si cateva frunzulite de menta proaspata, pot fi o aditie placuta. Se amesteca pana cand totul se transforma intr-un sirop. Se impaturesc clatitele in patru si se scunfunda in siropul abia format, aproximativ un minute pe fiecare parte, atat cat sa absoarba aromele de portocala si sa fie invelite in dulceata siropului.

Intr-un final glorios, peste ele se adauga un splash de Grand Marnier si se flambeaza – se servesc imediat, cu doua-trei linguri din siropul in care au fost scufundate, coaja de portocala razuita si frunzulite de menta.


2 Responses to "Crepes-Suzette, cele mai celebre clatite frantuzesti"

  1. Florin Ionas  14 January 2017

    Este intradevar un SUPER SAIT. BRAVO , continuati tot asa. Poate gasiti o posibilitate de a putea lista strict retetele publicate. Multumesc si LA MULTI ANI .

    Reply
    • Margot  16 January 2017

      Multumesc frumos pentru apreciere, Florin! Ma bucura mult! Multumesc si pentru sugestie, se poate face o lista cu retetele publicate, daca este de utila. Intre timp, retetele mai pot fi gasite usor si la rubrica Gourmet, sub-sectiunile Retete magice, French Classics, Italianissimo, Paine, precum si folosind butonul de cautare (coloana din dreapta), in cazul in care cautati o reteta anume. La multi ani, un an nou minunat si va mai astept la Bistro! 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.