Croque-Madame: un sandvis cu eleganta

Cum ceva mai devreme Croque-Monsieur, un clasic al bistro-urilor si cafenelelor frantuzesti, a fost vedeta noastra la Bistro Margot, era nedrept sa nu aducem in lumina reflectoarelor si ruda lui mai bogata, Croque-Madame, la fel de celebra insa si apreciata la fel de mult. De ce mai bogata? Pentru ca, desi ingredientele si prepararea sunt aceleasi ca la croque-monsieur, Croque-Madame mai are, pe langa sunca si branza care se topeste imbietor sub caldura cuptorului, si un ou-ochi in plus – exact acel detaliu care, pentru unii, il face inca si mai irezistibil decat Croque-Monsieur! 

 

CROQUE-MADAME, un sandvis cu eleganta 

M-am intrebat mereu de ce s-au gandit francezii ca tocmai sandvisul crocant cu ou deasupra sa se numeasca Croque Madame, asa ca m-am apucat sa fac putina cercetare si am aflat ca, artisti si creativi din fire, au fost inspirati de forma oului-ochi, care seamana, spun ei, cu palaria unei doamne. Aceasta versiune de croque este una ceva mai tarzie, care a aparut in meniurile pariziene abia la 1960, spre deosebire de Croque-Monsieur, care s-a nascut la 1910.

Pe langa Croque-Madame, de-a lungul timpului au mai aparut o multime de alte variante derivate din sandvisul clasic si simplu, doar cu sunca si branza. Cateva exemple: croque provencal (include o felie de rosie), croque auvergnat (facut cu branza albastra), croque norvegien (cu somon) sau croque poulet (cu pui).

>>Citeste si: Croque-Monsieur, simplitate clasica franceza

Cum se pregateste un CROQUE-MADAME savuros

Raspunsul este la fel de simplu ca si reteta: in afara de oul-ochi, nu este nicio diferenta intre Croque-Monsieur si Croque-Madame. Totul tine de preferintele personale sau de restrictiile de dieta. Chiar si mie imi e greu sa aleg intre ele, dar perspectiva galbenusului care se scurge irezistibil atunci cand il impungi cu furculita ma face sa iau rapid o decizie. 🙂

Pregatirea este, deci, la fel de simpla. Pentru ingrediente, e nevoie de: paine feliata (poate fi si pregatita in casa dupa reteta de aici), branza gruyere, emmental sau tipul de cascaval preferat, sunca de Praga, unt, doua oua, sare, piper. Dupa ce se formeaza sandvisul cu feliile de branza si sunca, se unge cu unt pe ambele parti (exterioare), apoi se rumeneste pe fiecare parte intr-o tigaie incalzita, fara ulei. Untul se va topi si va forma crusta specifica pentru croque.

Intr-un bol, se bate un ou cu doua linguri de smantana grasa si inca vreo trei linguri de branza gruyere data pe razatoare, se asezoneaza cu sare si piper. Sandvisul se asaza pe o tava, deasupra lui se toarna, cu o lingura, din amestecul de ou format mai devreme. Se trece astfel totul la cuptor, pana cand croque-ul devine rumen si auriu. Suficient timp cat sa incingem din nou tigaia si sa facem un ou-ochi, pe care sa-l asezam strategic deasupra sandvisului fierbinte, proaspat scos din cuptor. Abia atunci Croque-Madame este complet si gata de savurat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.