Cand simti nevoia sa aduci un strop de savoare in plus in bucataria ta, uleiul aromatizat este intotdeauna o idee buna. Super-usor de facut, infuzat cu plantele tale preferate, se poate transforma nu doar intr-un ingredient special, ci si intr-un cadou simpatic pentru cineva drag. Il poti face chiar tu, cu mana ta! :)

Cum sa faci ulei aromatizat

Nu ai nevoie de prea multe lucruri pentru a face ulei aromatizat, dar, tocmai pentru ca sunt putine, cele pe care alegi sa le folosesti e bine sa fie, pe cat posibil, de calitate. Un ingredient esential este, desigur, uleiul -preferatul meu este intotdeauna uleiul de masline grecesc, dens si deja incredibil de parfumat. Pentru a-l imbogati si mai mult cu arome, gandeste-te la ierburi proaspete si condimente care iti plac si pe care le poti adauga uleiului intr-o sticla de sticla.

Intreaga frumusete a jocului consta tocmai in faptul ca ai libertate totala la acest capitol. Iata cateva idei pe care eu le folosesc frecvent atunci cand fac uleiuri aromatizate:

ulei aromatizat cu busuioc sau rozmarin + cativa catei de usturoi

♥ ulei aromatizat cu crengute de cimbru, oregano, maghiran sau salvie

♥ ulei aromatizat cu fulgi de chili sau chili intreg

♥ ulei aromatizat cu boabe de piper verde, negru sau roz 

♥ ulei aromatizat cu cocoa nibs (mugurii din semintele boabelor de cacao)

♥ ulei aromatizat cu coaja de lamaie 

 

_MG_9105 (1)

 

 

Cum procedez: 

Am grija ca sticlele pe care le folosesc sa fie foarte curate. In ele introduc usor combinatiile de ingrediente care ma inspira in momentul respectiv. Pentru ca am deja o colectie de astfel de sticlute, am tendinta sa incerc mereu combinatii noi.

Peste ingredientele alese si introduse in sticle, torn uleiul de masline grecesc. Apoi inchid cat mai bine sticla. Recipientele cu inchidere ermetica sunt de cel mai mare ajutor aici, pentru ca astfel uleiul este infuzat mai repede.

Cea mai grea este, de fiecare data, asteptarea: este recomandat ca sticlele sa ramana nedeschise cel putin o saptamana – ideal chiar doua. Este permisa insa cate o scurta plimbare la ele, pentru a le admira si, ocazional, pentru a le agita, lucru care favorizeaza eliberarea aromelor. Dupa un timp insa, asteptarea e rasplatita cu un miros imbietor pe care nu ai cum sa nu-l iubesti. E grozav!

uleiuri_aromatizate

 

De folosit la: 

Salate, peste fripturi, la peste, pentru bruschette sau, dupa cum spuneam, oricand simti nevoia de ceva special to spice things up. Iar daca l-ai pregatit ca sa-l faci cadou, nu uita sa-i pui fundita – cu siguranta va fi o surpriza frumoasa 🙂

[WPGP gif_id=”6883″ width=”800″]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.