Cum se gatea si se manca in Evul Mediu

In istorie, Evul Mediu a ramas mai degraba cunoscut ca o perioada intunecata (“the Dark Ages”) si austera – este insa aceasta imagine valabila si pentru gastronomia acelei epoci? Cum sa gatea si se manca in Evul Mediu? Care erau obiceiurile alimentare si cum aratau mesele de atunci? Vom afla in articolul de astazi, de la Bistro Margot, articol in care voi impartasi, pe scurt, cateva informatii aflate in cadrul cursului de gastronomie medievala de la Hautes Etudes du Gout.

De la cer la pamant

Cum Evul Mediu a fost profund marcat religios, nu o sa ne mire ca si mancarea era ierarhizata in functie de distanta fata de cer, deci prin raportare la divinitate: cu cat se situa mai sus, adica mai aproape de Dumnezeu, cu atat era mai dezirabila si recomandata pentru a fi consumata. Spre exemplu, pe primul loc se situau arborii fructiferi, urmati de frunzele plantelor cu radacina in pamant (cum ar fi spanacul sau salata), radacinoasele (ex. morcovii) si, pe ultimul loc, bulbii (ceapa, usturoiul).

Aceasta clasificare era valabila si pentru carne. Pasarile de talie mica, cele care puteau zbura, erau considerate cele mai nobile si demne de a fi consumate. Urmau puii, rata, gasca – adica pasarile care nu zburau, apoi vita si oaia, iar la final, porcul, pe ultimul loc.

Condimentele si postul

Un loc foarte important in gastronomia medievala era ocupat de condimente. Pentru ca proveneau de departe, din Indii, Africa, Orient, erau ingrediente scumpe, asa ca majoritatea erau rezervate familiilor bogate, de nobili. Nu erau folosite doar pentru a potenta gustul mancarii, ci si ca prescriptie medicala, pentru ca in acea vreme se credea ca existau anumite alimente potrivite fiecarui temperament. Cel mai des intalnite condimente erau piperul, scortisoara si ghimbirul, cuisoarele, nucsoara, cardamomul.

Alternanta gras/ slab facea si ea parte dintre principiile gastronomice medievale. Iar acest lucru se traducea, mai precis, prin ceea ce astazi este cunoscut ca “zile de dulce” si “zile de post”. Datorita puternicei influente religioase din evul mediu, postul era o parte importanta din viata tuturor. Acesta era obligatoriu in zilele de miercuri si vineri, la Paste se tinea post timp de 40 de zile, in timp ce calugarii trebuiau sa tina post tot timpul anului.

Postul era cu precadere important in familiile elitelor, intrucat acolo existau cele mai mari sanse de a gasi alimente precum unt sau carne, lucru care nu se intampla cu o frecventa atat de mare in familiile oamenilor simpli, marcate mai mult de austeritate.

O masa rafinata: obiceiuri si bune maniere 

Fiecare banchet organizat in palate sau in familiile nobililor era conceput ca un adevarat show, asa cum am avut ocazia sa constat la experienta cinei medievale recreate pentru noi in cadrul HEG. Inainte de inceputul cinei, “servitorii” trebuiau sa treaca pe la fiecare oaspete si sa-i intinda un bol cu apa inmirasmata cu petale de flori – pe rand, invitatii trebuiau sa isi spele mainile cu apa din acel bol, pregatindu-se astfel pentru masa. In acele vremuri, nu existau tacamuri, asa ca mesenii trebuiau sa manance cu mana: obiceiul era sa se manance cu mana dreapta, stanga fiind considerata unealta diavolului. Exista service a la francaise, insa in loc de farfurii, mancarea era servita pe felii mari de paine. Atunci cand preparatele erau aduse la masa, existau servitori care aveau sarcini foarte specifice: de exemplu, cei insarcinati sa taie carnea in bucati la masa, in special pentru doamne. Desi acum poate parea ciudat, pe atunci vinul se bea diluat cu apa, condimentat si indulcit, iar femeile nu aveau voie sa il bea.

2 Responses to "Cum se gatea si se manca in Evul Mediu"

  1. FIDELIU RUBINESCU-OSTRICEANU  18 February 2018

    Bună ziua

    Cam puțin despre așezarea mesei în perioada medievală europeană. Urmează un alt episod? Descrierea așezării mesei, pare mai degrabă o masă câmpenească.

    Reply
  2. Margot  22 February 2018

    Buna ziua,

    daca doriti sa aprofundati tema, va pot recomanda niste carti de specialitate.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.