Cursuri de bucatar in Romania

Nu putini sunt aceia care, in ultima vreme, viseaza sa devina profesionisti in domeniul gastronomic, din admiratie pentru marii Chefi ai lumii sau pur si simplu pentru ca simt foarte profund ca asta este adevarata lor vocatie. Daca simtiti ca acesta este drumul pe care trebuie sa-l urmati, atunci primul pas – firesc – este acela de a urma cursurile adecvate pentru a obtine calificarea necesara care sa va transforme in adevarati profesionisti.  Iata de unde puteti incepe, daca ati luat in calcul sa urmati cursuri de gastronomie la noi in tara:

 

THR GROUP – Tourism, Hotel and Restaurant Consulting Group:

  • aici puteti urma cursuri de bucatar, bucatar-sef si bucatar-specializat, dar si cofetar-patiser;
  • durata cursurilor este de 3 luni pentru obtinerea calificarii de bucatar si cofetar-patiser si de o luna pentru titlul de chef sau bucatar-specializat;
  • pretul cursurilor se situeaza in jurul sumei de 1200 lei pentru bucatar/ cofetar-patiser si 750 lei pentru specializari, pret care poate fi platit integral sau in mai multe rate;
  • pentru admitere, candidatii trebuie sa completeze un test-grila, fara a fi necesara insa consultarea unei bibliografii specializate in prealabil – este doar pentru ca viitorii profesori sa isi faca o idee despre aptitudinile cursantului;
  • cursurile cuprind o parte de teorie, una de aplicatii practice in bucatarie si o a treia parte practica in locatii partenere THR;
  • programul afisat pe site-ul institutiei apare ca fiind unul fix, ceea ce pe multi doritori ii poate face sa renunte, in ideea ca joburile pe care le au nu le permit prezenta la cursuri; trebuie sa stiti insa ca la THR veti gasi oameni flexibili si deschisi la comunicare, iar daca intrati in legatura cu ei, va vor raspunde prompt si politicos, incercand sa gaseasca cea mai buna solutie pentru voi.

 

 

HORECA SCHOOL:

  • instituie preferata de multe dintre “celebritati” sau persoane publice;
  • specializarile sunt, in principiu, aceleasi, cu durata si preturi similare ca mai sus;
  • admiterea se face pe baza unui interviu care se desfasoara relaxat, fiind mai mult o discutie de cunoastere a candidatului;
  • cursurile cuprind module de teorie, incluzand notiuni de baza pentru educatia culinara, tehnici si practici folosite in bucatariile europene, iar practica se face in locatii de lux, principalii parteneri Horeca School fiind restaurantele din hotelurile de 5 stele din Bucuresti;
  • nivelul predarii este, prin urmare, unul ridicat, ucenicii avand ocazia sa invete de la Chefi importanti, insa si ritmul de lucru este foarte intens, iar rezistenta trebuie sa fie pe masura;
  • cursantilor care rezista insa pana la finalul cursului dorit le va fi rasplatit efortul cu o diploma de calificare recunoscuta in toate tarile membre ale UE.

 

 

CENTRUL DE FORMARE PROFESIONALA EURODEAL:

  • cursurile dureaza ceva mai mult decat la celelalte scoli, 20 de saptamani (5 luni), cuprinzand modulul de teorie, dar si practica de cate 8 ore pe zi in diferite restaurante partenere;
  • in schimb, preturile se situeaza sub medie, cursul de bucatar costand aproximativ 500 lei –  in functie de anumite criterii (plata integrala a cursului sau diferite promotii), pot exista reduceri de pret;
  • la absolvire, cursantii obtin, bineinteles, certificatul de calificare aferent;
  • exista unele voci care sustin ca urmand cursurile la Eurodeal, cursantilor le va fi mai usor sa se angajeze in domeniu dupa absolvire;
  • vechimea institutiei, o scoala de peste 10 ani, ar putea fi, pentru unii, un plus de incredere;
  • scoala se lauda si cu unele premii la campionate de gatit

 

 

Eu nu am urmat niciunul dintre aceste cursuri, dar am rugat persoane care au trecut pe acolo sa-mi impartaseasca impresiile despre experienta lor in cateva cuvinte, cat mai onest si fara menajamente. Iata ce mi-au raspuns:

 

“In ceea ce priveste experienta mea cu THR, am sentimente amestecate legate de felul in care au decurs lucrurile. Multe aspecte au fost foarte ok – formatorul a fost un tip de treaba, de la care am avut multe de invatat. Pe de alta parte, in cladirea scolii aveau loc “remodelari” si nu il auzeam pe bietul om de sunetul bormasinilor. Tot din cauza renovarilor a avut de suferit si examenul de absolvire, pe care l-am dat in mare graba, intr-o mini-bucatarie in care nu mai intrasem pana atunci, unde nu erau nici de unele si era spatiul extrem de mic. Perioada de practica a fost, iarasi, un lucru foarte misto, insa am avut eu noroc, am auzit de la colegii care au nimerit in alte restaurante povesti horror. In orice caz, nu incape indoiala ca dupa scoala de bucatari si dupa munca [fie ea cat de scurta] intr-un restaurant, nu mai privesti mancarea la fel. Scapi de imagini idilice referitoare la viata chef-ilor, te blazezi, dar in acelasi timp capeti o incredere pe care nu prea ai cum sa o capeti in bucataria de acasa”. 

 (Ioana, absolventa curs de bucatar la THR)

“Mie chiar mi-a placut cursul de bucatar pe care l-am urmat la Horeca School, plus ca dupa ce l-am absolvit am ramas sa lucrez in bransa, la restaurantul la care am facut si practica. Inveti teorie, retete, iar daca faci si practica la modul serios, nu poate fi decat bine. Eu nu am avut probleme de niciun fel, dimpotriva, totul a fost foarte placut”. 

(Iulia, absolventa curs de bucatar Horeca School)

E un raspuns destul de greu: recomand si nu recomand in acelasi timp. Ti se fac promisiuni “mari” de practica in hoteluri de 5 stele, dar din pacate sistemul e foarte prost la cursurile astea. In conditiile in care platesti bani frumosi sa inveti, e de fapt ca la o loterie, poti fi norocosul (singurul) care ajunge intr-un loc in care sa dai peste cineva foarte bun in ceea ce face. Trebuie sa recunosc ca eu am fost o norocoasa si daca as mai avea timp si bani maine as repeta experienta. Am avut norocul sa ajung la hilton unde pastry chef este un om minunat, este un om in primul rand care intelege pentru ce suntem noi acolo. Ne-a ajutat cat a putut si cat i-a permis timpul. Marea dezamagire este, totusi, ca in conditiile in care noi platim ca sa invatam lucruri, suntem tratati ca niste angajati care nu sunt insa platiti. La un hotel de 5 stele sunt multe evenimente programate zilnic si astfel ajungi sa faci treburi pentru care nu ai venit acolo. E un haos si asta face parte din farmec uneori, dar este un minus, pentru ca e obositor, mai ales pentru cei care au si joburi. Dupa experienta de la Hilton, pe care ma consider norocoasa, am trait o experienta foarte nefericita la Pullman, unde aproape ca am cedat nervos. Ni s-a promis ca vom face patiserie la nivel inalt, dar de fapt nu se intampla mai nimic serios, produsele veneau congelate, doar se bagau la cuptor. Nu faceam altceva decat sa curat mere si sa umplu coji de eclere. Iar pentru asta trebuia sa ma trezesc zilnic la 5, pentru ca programul incepea la 7. De aceea spuneam ca este foarte greu sa raspund, stiu din surse sigure ca ceea ce se invata la noi nu are nicio legatura cu ce se invata in afara. Daca as avea de ales, normal ca as alege a doua varianta”.

(Georgiana, absolventa curs de patiserie-cofetarie Horeca School)

Daca exista printre cititorii Bistro Margot si alte persoane care au absolvit vreunul dintre cursurile acestor scoli (sau ale altor scoli despre activitatea carora eu n-am aflat inca), le invit sa ne impartaseasca, de asemenea, experienta lor.

Pe voi, ceilalti iubitori de gastronomie, v-a tentat ideea unor cursuri de specializare care sa va permita trecerea de la amatori la profesionisti? Daca da, v-ati orienta catre cursuri de profil din interiorul sau din afara tarii? Si care ar fi criteriile voastre de selectie in alegerea unei scoli?

In articolul urmator, vom lista marile scoli de gastronomie chiar din patria gastronomiei,  din Franta.

 

12 Responses to "Cursuri de bucatar in Romania"

  1. Monica  7 May 2014

    Eu imi doresc foarte tare sa fac unul din cursurile de mai sus insa ma impiedica programul de lucru.
    M-ar ajuta un program de seara si week-end, nu pot neglija nici locul de munca actual, din pacate. As putea, bineinteles, lua si cateva zile de concediu, atunci cand e cazul., insa deocamdata ma simt legata la maini.

    Reply
    • Margot  7 May 2014

      Monica, inclin sa cred ca se pot gasi solutii, eventual, poti face mai putine ore de practica pe zi, dar prelungite pe un interval mai mare de 3 luni. Iar la partea de teorie, vei primi oricum suportul de curs, deci presupun ca nu e musai sa fii prezenta fizic in sala de curs in fiecare zi. Poate ne spun mai multe cei care s-au confruntat cu aceasta situatie?

      In orice caz, eu sper sa ti se indeplineasca dorinta 🙂

      Reply
  2. Ioana  7 May 2014

    Monica, sunt absolut sigura ca se poate rezolva problema programului tau de lucru. Organizatorii cursurilor de mai sus sunt constienti de faptul ca nu se adreseaza unor “copii” [nu folosesc termenul cu nicio conotatie peiorativa 🙂 ] care au tot timpul liber din lume. Poti vorbi la secretariat inainte de a te inscrie, iar apoi cu formatorii. Toti sunt intelegatori si, in fond, isi doresc sa te invete lucruri minunate, deci vor face tot ce le sta in putinta sa iti ofere ceea ce iti trebuie ca sa poti urma cursurile.

    Reply
  3. georgiana  8 May 2014

    Monica, depinde foarte mult de locul unde esti la repartizata sa faci practica. La fiecare hotel exista un program al lor care trebuie respectat. La Marriot pentru cursul de cofetar-patiser programul era de 6 ore, la Radisson 4 ore, la Hilton 7 ore,etc. Cel mai bine e sa discuti despre asta inainte de a incepe cursul. Bafta!

    Reply
  4. Bogdan  23 July 2014

    Buna,

    Am ajuns la nivelul in care gatesc aproape zilnic si de obicei prefer bucataria fusion. Ma gandesc sa urmaresc niste cursuri de bucatari insa nu stiu ce anume sa aleg. In primul rand nu stiu ce se invata la aceste cursuri HORECA, THR, Eurodeal: inveti sa faci retete basic? (cartofi gratinati, ciorba radauteana etc.) sau inveti bucataria moderna? (supa crema de usturoi, etc.). Daca se invata retete sau tehnici basic, ce fel de curs ar trebui sa urmez pentru a invata bucataria moderna?

    Multumesc

    Reply
    • Bogdan  23 July 2014

      Ma gandesc sa urmez niste cursuri*

      Reply
    • Margot  25 August 2014

      Buna Bogdan,

      da, la aceste cursuri se invata tehnicile de baza in bucatarie. Dupa absolvirea lor, se poate face un curs de bucatar-sef sau se poate opta pentru diferite cursuri de specializare. Nu poti trece direct la nivel avansat fara a trece prin tehnicile de baza. Cred insa ca depinde foarte mult si de locul in care faci practica si tipul de bucatarie practicat acolo.

      Succes!

      Reply
  5. Cristina van der Schaaf  2 December 2014

    Buna Margot, mi-ar face mare placere sa pot face si eu cateva precizari legate de cursuri care sa poata fi postate pe acest bloog.
    In felul acesta poate am mai putea clarifica lucrurile in zona ca sa zic asa.

    Multumesc !!

    Reply
    • Margot  3 December 2014

      Doamna Cristina van der Schaaf,

      este o placere sa va avem printre noi! Sigur ca mie, cel putin, mi-ar placea (si sunt convinsa ca si cititorilor Bistro Margot la fel) sa aflu mai multe despre cursurile Horeca School chiar de la dvs! Va multumesc pentru precizari si completari, sunt sigura ca ele sunt foarte utile pentru cei care cocheteaza cu ideea de a urma aceste cursuri. Si spun asta pentru ca de-a lungul timpului, de la scrierea acestui articol, am primit multe intrebari pe aceste teme.

      Reply
  6. Isciuc Alexandra  15 April 2015

    Buna ziua!
    Suntem o cafenea in centrul vechi si avem nevoie de un bucatar care sa știe sa prepare paste, salate, pizza si preparate la grătar!
    Pentru detalii aștept cv pe e mail: mardaresanda@yahoo.com

    Reply
  7. Bogdan  13 May 2015

    Review-ul meu despre scoala de bucatari ICEP HOTELS. Am absolvit de curand acest curs:

    http://puiubogdanandrei.ro/2015/05/11/scoala-de-bucatari-icep-hotels-2/

    Reply
  8. Daniel  9 May 2017

    Vreau și eu să fac curs de bucătar acum sunt la școală în cl a 10-a și vrei să mă opresc aici și sa fac cursul asta vreau și eu prețul și dacă pot face nimic Brașov eu sunt din Deva și dacă de poate și programul .Mulțumesc

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.