Cursuri de gastronomie in Franta

Daca v-ati gandit deja bine la faptul ca vocatia voastra adevarata este gastronomia si v-ati pus in gand sa treceti de la statutul de simpli iubitori de arta culinara la adevarati profesionisti care sa activeze in domeniu, primul pas este sa invatati de la cei mai buni si sa deveniti bucatari… cu diploma. Daca v-ati gandit si mai bine si ati ajuns la concluzia ca vreti sa realizati acest lucru chiar in patria gastronomiei, atunci o lista cu cele mai prestigioase scoli de profil va poate fi de folos. Iata, deci, care sunt cele trei mari institutii de acest tip din Franta:

 

LE CORDON BLEU

Daca la noi listam scoli de bucatarie de peste 10 ani, iar acest interval era un plus de incredere, Cordon Bleu are in spate o vechime de peste un secol, timp in care a devenit mai mult decat o scoala – a devenit o adevarata legenda. Aici au fost educati unii dintre cei care au ajuns mai tarziu cei mai celebri Chefi ai lumii, devenind, la randul lor, legende in lumea gastronomiei. Nivelul de predare la Cordon Bleu se aliniaza, in mod evident, unor standarde extrem de ridicare. Aici se preda haute cuisine, iar pretul cursurilor este pe masura. Pentru a obtine Grande Diplome, care cuprinde toate cursurile necesare (basic cuisine, basic patisserie, intermediate cuisine, intermediate patisserie, superior cuisine, superior patisserie) trebuie sa platiti o taxa de studiu de 42.000 €. Se poate urma, insa, si doar cate un singur curs, la nivelul ales de voi. Spre exemplu, pentru cursul de bucatar, nivelul intermediar, pretul ajunge la 8.800 €. Pentru muritorii care nu isi permit insa asemenea preturi, Cordon Bleu ofera si ceea ce se cheama “short classes”, cursuri mult mai accesibile in termeni de pret si durata. Spre exemplu, cursul de bucatarie regionala franceza costa numai 110 € si dureaza 3 ore. Cursul de copt paine ajunge la 800 €, insa se intinde pe parcursul a 4 zile. Cursul de specialitati din Provence dureaza o zi si costa 190 €. Ce se stie sigur insa este ca orice banut cheltuit la Cordon Bleu inseamna o investitie care va fi, fara dubiu, rasplatita, atat ca nivel de cunostinte acumulate, cat si ca prestigiu si oportunitati ulterioare.

 

RITZ ESCOFFIER

Purtand deja numele a doua mari personalitati care au marcat industria gastronomiei si a ospitalitatii, Cesar Ritz si Auguste Escoffier, aceasta scoala isi propune sa invete ucenicii si sa le transmita mai departe chiar valorile promovate de cei care i-au dat numele: creativitate, convivialitate, profesionalism. Este deschisa tuturor celor interesati de gastronomie la cel mai inalt nivel, dar si incepatorilor, amatorilor sau entuziastilor, oferind cursuri de bucatarie si cofetarie-patiserie. In mod particular, cursurile profesionale de calificare, atat pentru bucatararie, cat si pentru patiserie, pleaca de la notiuni fundamentale de gastronomie si merge pana la tehnici foarte avansate de bucatarie, totul culminand, asa cum era de asteptat, cu modulul de Haute Cuisine. Deocamdata, ofertele specifice de cursuri ale scolii Ritz-Escoffier nu sunt cunoscute in acest moment, pentru ca scoala a fost inchisa timp de doi ani, dedicati remodelarii si redecorarii ei, dupa bunul obicei al patronilor sai spirituali. Inainte de inchidere, modulele profesionale de cooking costau intre 700 si 1200 € (fiecare), iar cele de amatori, intre 50 si 100 €. Marea redeschidere are loc chiar anul acesta, asa ca asteptam cu nerabdare sa vedem care sunt noutatile pe care le va aduce.

ÉCOLE LENÔTRE

Si aceasta scoala este deschisa atat profesionistilor, cat si amatorilor. Nivelul cursurilor este si el ridicat, insa preturile lor par sa fie ceva mai accesibile, cel putin la prima vedere, iar locatiile in care se desfasoara sunt si ele atragatoare. Cursurile de amatori si simpli entuziasti au loc la Pavilionul Elysee, cu preturi care se situeaza intre 40 si 150 €. Sectia Profesionala Lenotre are, insa, un statut diferit. Creata in 1971 de catre Gustave Lenotre, acestei scoli ii trec pragul peste 3000 de stagiari veniti din toate regiunile Frantei sau din colturi diferite de lume pentru a urma cele 6 luni de cursuri intensive care sa-i transforme in masterchefi, dupa promovarea unui examen care dureaza 2 zile! Modulele profesionale se situeaza in jurul valorilor de 1600-2000 €, in functie de mai multe variabile.

 

 

2 Responses to "Cursuri de gastronomie in Franta"

  1. Lunca violeta  15 June 2016

    Cum mă pot înscrie la cursuri..?

    Reply
    • Margot  18 June 2016

      Luati legatura cu scoala care vi se pare cea mai potrivita pentru dvs.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.