Cu migdale, fistic, fructe si flori.

Delicii dulci de primavara

Primavara asta indelung asteptata m-a prins in bucatarie, printre arome, carti si visuri, mereu in cautarea unor noi povesti de spus. Cand mi-am amintit de versul acela celebru al lui Pablo Neruda, pe care il cunoaste, probabil, jumatate de planeta inflorita: Vreau sa fac cu tine ce face primavara cu ciresii

Asta a fost inspiratia mea. Am tras langa mine o carte, am privit farfuriile albe si mi-am dorit sa fac cu ele ce face primavara cu ciresii. Era 1 martie si, calendaristic, primavara tocmai isi facuse aparitia. Pana si tunica mea de bucatar era colorata in alb si rosu. Era pacat sa nu mesteresc si eu niste martisoare. Dupa atatea zile in care nu mai apucasem sa ma joc de-a nimic, a venit si timpul sa intru in bucatarie ca sa ma joc de-a primavara.

Am pornit de la o reteta de-a lui Michel Roux Jr., reteta care are ca baza urmatoarele ingrediente: 10 albusuri de ou, 300 g de zahar pudra, 300 g de unt si 100 g de faina.  Albusurile si zaharul pudra se bat lejer, atat cat sa se amestece. Se adauga faina. Untul se incalzeste pana face spuma , apoi se lasa putin sa se raceasca si se toarna si el in compozitie. In continuare, reteta cerea 160 g de faina de migdale, insa eu am preferat sa cantaresc si sa impart compozitia in doua parti egale, pe care sa le tratez diferit. Intr-una am pus 80 g de faina de migdale si un strop de extract de migdale, in cealalta – 80 g de faina de fistic (fistic macinat), un strop de pasta de vanilie organica si inca un strop de apa de trandafiri.  Am amestecat bine ambele compozitii si le-am turnat in doua tavite de muffins a cate 6 forme, toate unse cu unt inainte. Intr-o tigaie, am rumenit cativa fulgi de migdale si cateva seminte de fistic, pe care le-am presarat deasupra compozitiei aferente din tavile de muffins, inainte de a le trece la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade.

Joaca cea mai frumoasa a fost la plating. Pentru ca ramasesem cu galbenusurile de la cele 10 oua folosite, am decis sa fac un zabaglione pentru deliciile cu migdale. Asadar, galbenusurile, 4 linguri de zahar pudra, o dusca sanatoasa de Marsala si sucul de la o portocala (care ar fi trebuit sa fie, dar nu era prea) rosie s-au intalnit intr-un bol de inox la bain marie, deasupra unei cratite in care fierbea usor apa. Le-am amestecat continuu cu un tel pana ce s-au transformat intr-o minunata crema cu iz italian. Pe langa cele doua elemente principale, in prezentarea deliciilor cu migdale am mai folosit capsune, mure, fulgi de migdale rumeniti si – pentru ca era martisorul – flori.

Pentru deliciile cu fistic, al caror parfum foarte subtil de trandafiri a fost foarte apreciat, am facut sirop din mure, capsune si coacaze zdrobite cu furculita si amestecate cu 3 linguri de zahar pudra, plus sucul de la o lamaie. Am pus totul intr-un alt vas de inox, tot la bain marie, si am lasat fructele sa-si lase siropul timp de jumatate de ora. Dupa aceea, am strecurat totul si am pastrat doar siropul, care intre timp s-a ingrosat. In prezentarea deliciilor cu fistic m-am jucat cu aproximativ aceleasi elemente, fucte si flori proaspete si colorate. Nu stiu daca am reusit sa fac cu ele, vorba lui Neruda, ce face primavara cu ciresii, dar cu siguranta a fost o joaca frumoasa.

delicii_de_primavara_unu

delicii_de_primavara_doi

delicii_de_primavara_trei

delicii_de_primavara_patru

delicii_de_primavara_cinci

delicii_de_primavara_sase

2 Responses to "Delicii dulci de primavara"

  1. Izabela  6 March 2016

    Vai ce îmi plac creaţiile tale!!! Povestea şi imaginile sunt de nota 10 +++, ca de obicei. Cât despre gust şi arome, pot doar să îmi imaginez cum sunt (sau poate pun mâna şi fac :)))).

    O primăvară plină de zâmbete şi culori îţi doresc! 🙂

    Reply
    • Margot  6 March 2016

      Multumesc frumos! Nu pot decat sa zambesc cu bucurie la citirea cuvintelor tale asa frumoase!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.