Gustul primăverii: frittata cu verdețuri

A fost indelung asteptata, dar astazi e aici si se instaleaza incet, timid, cu fiecare zi care trece. Uneori se arata mai luminoasa si mai vesela, alteori e mai capricioasa, dar e aici ca sa ramana si parca azi nimic nu e mai frumos ca aerul ei. Am asteptat primavara cu nerabdarea cu care astepti un calator care vine de foarte departe si de care-ti e nespus de dor. Insa, asa cum canta una dintre vocile mele preferate, Tom Waits, orice s-ar intampla you can never hold back Spring. Iar atunci cand primavara soseste, cu visuri, soare si verdeata, nu-ti mai ramane decat sa o onorezi asa cum merita.

Eu am ales sa o onorez cu o simpla, dar speciala frittata plina de prospetime, cu verdeturile pe care tarabele din piete le ofera cu generozitate in aceasta perioada. Este mai mult o reteta freestyle decat una precisa, cu ingrediente si cantitati exacte. Pentru ca, dincolo de ele, aceasta frittata s-a dovedit a fi mai mult un ritual de intampinare a primaverii. Daca va lasati inspirati de verdeturile care va apar in cale in aceasta perioada, puteti sa pregatiti una exact pe sufletul vostru. Totusi, daca aveti nevoie de si mai multa inspiratie, iata cum am procedat eu.

 

INGREDIENTE: 

4-5 oua

o legatura de ceapa verde

o mana de urzici (spalate si curatate)

o legatura de leurda

smantana cu 32 % grasime

sare, piper

ulei, unt

 

PREGATIRE: 

Am inceput prin a incalzi cuptorul la 200 grade – desi el va intra ultimul in actiune, trebuie sa fie incins atunci cand ii vine randul, asa ca el e primul pe care il punem la treaba. Pe aragaz, intr-o tigaie punem la topit un cubulet de unt si un firicel de ulei. In acest amestec sotam mai intai ceapa verde pe care am tocat-o in prealabil, apoi leurda si urzicile, tocate si ele grosier. Peste verdeturile pline de prospetimea primaverii am adaugat cateva linguri de smantana si am asezonat cu sare si piper pentru a le pune in valoare mai mult. La final, am adaugat peste ele ouale batute si am amestecat continuu cu o lingura pana cand compozitia a inceput sa capete forma, aproximativ 5-7 minute. Dupa aceea, am luat tigaia cu totul si introdus-o in cuptorul incins timp de alte 10 minute, cat frittata se coace cu totul. E gata cand la exterior este imbietor de rumena, iar marginile se desprind usor de tigaie, care nu mai trebuie decat inclinata putin pentru a scoate cu usurinta frittata pe un platou. Se taie in bucati aburinde si se savureaza in timp ce mirosul de frittata abia scoasa din cuptor cuprinde casa intreaga.

You can never hold back Spring, You can be sure I will never stop believing.

The world is dreaming, dreaming of Spring. 

So close your eyes, Open your heart, To the one who’s dreaming of you. 

Ce frumos cand lumea nu mai viseaza la primavara pentru ca tocmai a devenit primavara. 🙂

frittata.cu.verdeturifrittata-cu-verdeturi