Tartă de ricotta și căpșune

23 August 2013

Vara asta, cea mai bună prietenă a mea a devenit bucătar cu acte în regulă. Au fost trei luni pline de lucruri învățate ca la carte, de cutreierat bucătării de resturante, de gătit în ele și, în final, examenul cât se poate de savuros. Inima mea de francofilă a tresărit de bucurie când a aflat că supa de ceapă a fost cea care i-a adus diploma de bucătar. Sunt cât se poate de mândră de ea, cu atât mai mult cu cât ea a fost cea care mi-a insuflat pasiunea pentru bucătărie și m-a încurajat să îmbin aromele după cum dictează inima, cu mult înainte să existe Bistro Margot. Și tot ea a fost aceea care, atunci când am deschis porțile bistro-ului virtual, m-a răsfățat, în semn de sărbătoare, cu o întreagă plăcintă cu mere așa cum numai ea poate face! Așa că, în toate aceste luni în care ea s-a smuls din vâltoarea Parisului ca să devină profesionistă într-ale bucătăriei, pentru mine poate cel mai important lucru a fost faptul că am avut-o alături. Pentru mic-dejunuri somnoroase, limonade savuroase, complicități, pahare de martini, povești, glume și replici pe care, știți voi, numai cea mai bună prietenă le poate înțelege.

Am făcut această tartă de ricotta, în spiritul Festivalului Italian desfășurat luna asta pe www.bistromargot.ro, într-una din zilele când ea a venit să stea cu mine. A fost mai mult o improvizație decât o rețetă propriu-zisă, dar cea mai bună prietenă a mea – bucătar cu diplomă, am menționat deja? – a apreciat-o ca fiind delicioasă, așa că nu-mi rămâne decât să o cred pe cuvânt.

Pentru blat am folosit vreo 10-12 biscuiți digestivi, fărâmițați în robotul de bucătărie, împreună cu vreo două cubulețe de unt. Am turnat tot amestecul într-o formă cu baza detașabilă, în care am inserat și hârtie de copt. Am dat tava în cuptorul preîncălzit la vreo 200 de grade vreme de aproximativ zece minute, timp în care m-am ocupat de umplutură.

Pentru ea, am folosit trei cutii de ricotta a câte 250g și o cutie de cremă de brânză Philadelphia. Am amestecat, în robotul de bucătărie, brânza cu o cană de zahăr, trei ouă, semințele de la o păstaie de vanilie, coajă de lămâie rasă și semințe de mac. Când blatul de biscuiți a fost gata, am adăugat umplutura peste el și am dat tava la cuptor pentru încă o jumătate de ceas, până când amestecul de brânză a devenit auriu.

Pentru decorare, am presărat cacao peste întreaga tartă și am folosit căpșune proaspete trecute prin gelatină dizolvată în apă. Am trecut apoi tarta la frigider, pentru a se fixa și căpșunele în forma dorită deasupra tartei, așa că peste câteva ore, ea s-a dovedit a fi numai bună pentru o seară specială de best friends stories.

Și, ca orice tartă născută din căldura prieteniei adevărate, și aceasta, cu toate feliile ei, s-a îndreptat apoi către alți oameni dragi, prieteni vechi sau noi, cărora le-a fost dăruită cu inima deschisă și cu emoții în suflet.

Cât despre prietena mea, ea se pregătește să se îndrepte din nou către Paris. Și, deși abia a ieșit pe ușa bistro-ului, simt cum deja începe să-mi lipsească. Dar hei, nici măcar eu nu pot concura cu Parisul. Măcar știu că va fi pe mâini bune, căci Paris e teritoriul meu…

3 Comments

 • 7 years ago

  Buna trebuie sa fie ! Ca de aratoasa e tare aratoasa.

 • 7 years ago

  Oh, ce dor imi e sa savurez o prajitura abia facuta alaturi de o prietena draga..
  N-am facut niciodata tarta de ricotta, dar felul in care ai povestit “procesul” si detaliile ma determina sa o fac cat de curand. 😛

  • margot
   7 years ago

   Cand ajungi prin Bucuresti, te astept sa savurezi o tarta alaturi de mine! 😉
   Reteta sa stii ca este fix o improvizatie (delicioasa, ce-i drept), dar cantitatile sunt toate aproximative. Oricum, sunt sigura ca o vei adapta dupa inima ta si cu siguranta iti va iesi ceva savuros!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts