V-ați întrebat vreodată de unde provine celebra expresie In vino veritas? La fel ca toată lumea, și eu știam despre ea că este o expresie de origine latină, care înseamnă “în vin e adevărul” – cu semnificația că licoarea bahică dezleagă limbi atunci când este consumată, făcându-i pe oameni să mărturisească lucruri pe care altfel nu le-ar fi spus sau recunoscut.

La o cercetare rapidă însă, am aflat că In vino veritas are o expresie omoloagă și în limba greacă: En oinōi alētheia, care apare consemnată atât în istorisirile lui Pliniu cel Bătrân, cât și în cele ale lui Erasmus. De asemenea, Herodot povestește în însemnările sale că la persani exista obiceiul ca, în cazul în care luau o decizie sub influența vinului, să o reevalueze și după, adică în momentele de trezie.

Un alt istoric celebru, Tacitus, amintește despre un alt obicei, de data asta al popoarelor germanice. Acestea, spune el, obișnuiau să își țină întotdeauna consiliile în stare de beție, pentru că, potrivit credințelor lor, nimeni nu putea să mintă sub influența alcoolului.

Continuarea expresiei latine este mai puțin cunoscută: In vino veritas, in aqua sanitas – În vin e adevărul, în apă e sănătatea. La nivel public, prin timp, se pare că și-a făcut mai mult loc doar prima parte a sa. Poate pentru că oamenii au luat din ea ce le-a fost mai la îndemână și ce le-a scuzat sau încurajat mai mult acțiunile.

Alte expresii similare: 

  • în cultura rusă: Что у трезвого на уме, то у пьяного на языке – “ceea ce omul treaz are în gând, omului beat îi stă pe limbă (aici Vlad ne poate confirma dacă traducerea e corectă);
  • Talmudul conține și el o expresie asemănătoare: נכנס יין יצא סוד – “când intră vinul, ies secretele”;
  • expresia persană مستی و راستی, tradusă aproximativ: “odată cu beția, iese la iveală și adevărul”;
  • nici chinezii nu au ratat ocazia de a exprima aceeași idee într-o expresie similară: 酒後吐真言 – “după vin, iți scapă adevărul fără să vrei”.

Iar dacă se întâmplă cumva ca în seara asta să aveți de gând să vă întâlniți cu adevărul, vă recomand o coloană sonoră care acompaniază numai bine taninii, parfumul și noblețea vinului: aria Brindisi din opera Traviata, de Giuseppe Verdi.