Ingredientul secret al lunii mai: sparanghel!

Odata cu soarele si entuziasmul unor dimineti ceva mai calde, primavara a adus cu ea si bucurii din abundenta pentru toti iubitorii de savori. De la ceapa si usturoiul verde, leurda, spanac tanar, untisor fraged si pana la cartofi noi, tarabele pietelor sunt din ce in ce mai generoase in a ne rasfata cu trufandale de primavara. Luna lui Florar se intrece cu toate celelalte aducandu-ne inca o bucurie in plus: sparanghel de un verde crud atat de imbietor, incat este imposibil sa ii rezistam! Mie, cel putin, imi este imposibil. Asa ca nu am stat pe ganduri atunci cand am primit invitatia Electrolux de a gati cu ingredientul secret al lunii mai, sparanghelul, la Chef Parade, impreuna cu alte super-fete din blogosfera: Andreea (Taste Bazaar), draga mea Georgiana, insotita de Alina, Lavinia, Isabela si Andreea. Experienta nu avea cum sa fie altfel decat una magistrala, astfel ca, la sfarsitul unei seri pline de veselie, sparanghelul-vedeta ne-a unit pe toti cei prezenti in jurul unei mese pline de bunatati, dar mai ales pline de rasete si povesti impartasite. Iar eu, acum, la randul meu, impartasesc povestile cu voi.

Marturisesc ca atunci cand am auzit ca ingredientul secret al lunii mai este tocmai sparanghelul, nu mica mi-a fost bucuria, pentru ca este unul dintre ingredientele care-mi plac cel mai mult. Pavlovian, atunci cand a trebuit sa aleg reteta pe care urma sa o pregatesc, mi-a venit in minte ritualica supa-crema de sparanghel, pe care o pregatesc cu mult entuziasm in fiecare primavara. In 2014, ea a aratat astfel, iar reteta e de gasit aici:

supadesparanghel

Iata ca in 2015 am avut ocazia sa inmultesc cantitatile de ingrediente si sa pregatesc 10 portii din aceasta supa-crema de sparanghel cu branza de capra si ou de prepelita. Cu toate acestea, desi 10 portii poate suna putin intimidant, trebuie sa ma credeti pe cuvant ca efortul pentru pregatirea ei este unul minim comparativ cu savorile cu care supa aceasta il rasplateste la final pe orice iubitor al primaverii! In caz ca va este util, trec mai jos si reteta pentru cele 10 portii:

Ingrediente: 

2 manunchiuri de sparanghel verde

2 legaturi de ceapa verde

2 jumatati albe de la o tulpina de praz

2,5 litri de supa de pui

ulei de masline

sare si  piper

2 cubulete de unt

Pentru servire

1 rulou de branza de capra

10 oua de prepelita

Mod de Preparare: 

1. Se spala si se curata sparanghelul, ceapa verde si prazul. De la sparanghel se pun deoparte mugurii (care se vor folosi la final, pentru decor), iar de la tulpinile ramase se indeparteaza capetele tari, care sunt amare.

2. Se taie bucatele sparanghelul, ceapa verde si prazul. Intr-o oala, se pun la incins aproximativ 4 linguri de ulei de masline si se calesc legumele, pana cand ceapa se inmoaie putin, prazul devine translucid, iar culoarea verde a sparanghelului se intensifica. In tot acest timp, se amesteca viguros legumele cu o lingura de lemn.

3. Dupa aproximativ 5 minute, peste legume se toarna supa de pui si se lasa temperatura ridicata pana la primul clocot. Dupa aceea, se micsoreaza temperatura si se lasa supa la fiert timp de aproximativ 20 de minute.

4. Dupa ce timpul s-a scurs, se lasa supa sa se odihneasca putin, apoi se paseaza legumele cu ajutorul unui blender de mana, pana cand totul se transforma intr-o supa-crema. Se asezoneaza cu sare si piper si se pune din nou supa la fiert pentru inca 5-7 minute.

5. Pentru servire, se toarna supa in farfurii, in mijlocul carora se asaza cate o feliuta din ruloul de branza de capra. Peste branza de capra se asaza in fiecare farfurie de supa si cate un ou-ochi de prepelita.

6. Se incinge o tigaie in care se pune la topit un cubulet de unt si se rumenesc in el, timp de aproximativ 5 minute, mugurii de sparanghel ramasi, care se folosesc ca decor, pentru a finisa fiecare farfurie de supa.

Iata cum a aratat supa mea, pregatita astfel, la Cooking Session-ul Electrolux:

supadesparanghelelectrolux

 

Desi acest tip de supa a fost gandit pentru a fi servit in farfurii speciale, intinse (ca cea din varianta 2014), la cooking session a trebuit sa o servesc in boluri pentru supa. Am reusit sa recreez insa ideea de insula din branza de capra folosindu-ma de o felie de paine prajita cu putin ulei de masline in cuptor, felie pe care am asezat oul de prepelita. Multumesc pe aceasta cale celor doua super-Golin-girls, Ioana si Teo, care m-au ajutat in acest proces 🙂 Pana la urma, zambetul de prezentare a preparatului final si-a facut si el loc:

Secret Ingredient - Sparanghel (110)

In timpul pregatirii: m-am asortat cu verdele primavaratic al sparanghelului 🙂

Secret Ingredient - Sparanghel (228)

…si preparatul final!

 

Despre celelalte retete, nu pot sa va spun decat ca au fost toate o incantare – si da, m-am infruptat din toate, ba chiar am plecat si acasa luand la sufertas din bunatatile gatite de prietenele si partenerele mele de cooking session (geniale, va spun!). Le veti gasi pe toate pe site-ul Electrolux, asa ca va veti putea bucura de ele asa cum am facut-o si eu sau va puteti lasa inspirati pentru a crea voi insiva retete cu ingredientul secret al lunii mai, sparanghelul. Tot pe site-ul Electrolux, alaturi de retete fabuloase, veti putea afla si o multime de informatii utile si interesante despre ingredientul secret, intre care si – partea mea preferata – o istorie fascinanta a sparanghelului.

Pana la urmatorul cooking session (pe care il voi astepta cu nerabdare!), eu voi pastra putin din verdele crud al sparanghelului macar in vestimentatie si in starea de spirit. Ceea ce va doresc si voua! 🙂

Secret Ingredient - Sparanghel (257)

Grupul vesel, de la stanga la dreapta: Ioana (Golin), Lavinia (Bucatar sub acoperire), Andreea (Taste Bazaar), Andreea (Gurmandino), Isabela (Isabela Cuisine), Margot, Mugur Marinescu (Electrolux), Alina si Georgiana (Sister’s Kitchen).