Jacques Pépin

Cand il vezi pentru prima data, ti se pare un batranel simpatic si glumet. Cu atat mai mult iti place cand vezi cum jongleaza cu ingrediente, vorbind intr-o engleza haioasa, cu accent frantuzit. Daca n-ai sti nimic despre el, nici nu ti-ar trece prin cap, probabil, ca este unul dintre stalpii gastronomiei mondiale. Dar daca se intampla sa fii deja fan al Juliei Child, cu siguranta il vei iubi si pe el, care i-a fost foarte bun prieten si partener de cooking: Jacques Pepin!

Jacques Pépin s-a nascut in apropiere de Lyon, oras considerat capitala gastronomica a Frantei. Nu e de mirare, astfel, ca a crescut printre arome si condimente, printre mirosuri imbietoare degajate in bucataria restaurantului Le Pelican, detinut de parintii sa si ca astfel a inceput ceea ce avea sa devina o cariera fulminanta in arta culinara. Mai tarziu, la Paris Jacques avea sa lucreze la Plaza Athénée, loc celebru in care l-am regasit de altfel si pe Ducasse, dar si la Palatul Elysée, unde intre 1956 si 1958, a fost bucatarul Presedintiei, lucrand direct pentru Charles de Gaulle. Un an mai tarziu, traversa oceanul catre continentul cel nou, unde avea de fapt sa infloreasca in cariera sa de Chef, dezvoltand impreuna cu prietenul sau, Pierre Franey, meniurile pentru lanturile de restaurante Howard Johnson.

Stia insa ca un adevarat Chef inseamna mult mai mult decat tehnici culinare bine stapanite si retete invatate pe de rost. Astfel, a plecat sa studieze Litere si Antropologie la Universitatea Columbia, lucru care l-a ajutat sa-si contureze o viziune proprie, distincta in gastronomie si sa-si formeze o relatie speciala cu mancarea. Nenumaratele show-uri culinare a carui gazda a fost l-au transformat intr-unul dintre cei mai iubiti Chefi ai Americii, o figura iconica alaturi de Julia Child, langa care a gatit intens. Julia and Jacques cooking at home, programul tv care l-a consacrat, a primit de altfel si premiul Daytime Emmy in 2001 si admiratia nemasurata a fanilor. Au urmat, printre multe alte emisiuni de succes, Fast Food, My way si continuarea sa, More Fast Food, My Way, showuri in care, cu abilitatea sa fantastica propunea preparate si retete cu timp de pregatire foarte rapid, in traditionalul stil american, dar cu finetea si rafinamentul specific bucatariei franceze. Fiica sa, Claudine, care ii impartaseste dragostea pentru gastronomie, i-a fost si ea alaturi intr-un program tv special conceput pentru ei doi. In 2008, Jacques Pepin a fost invitat sa participe in calitate de jurat la competitia culinara Top Chef, varianta americana, in sezonul al cincilea.

Cu toata faima de care s-a bucurat insa, nu a renuntat la ideea de a darui mai departe din cunostintele si expertiza sa in domeniu: este Decan la French Culinary Institute in New York si Doctor la Universitatea Boston, unde a creat si organizat Departamentul de Gastronomie, cu Programele de Arte Culinare, precum si cu Masterul in Studii Gastronomice – unele dintre cele mai bine puse la punct programe de studiu de profil din intreaga lume.

In octombrie 2011, New York Food and Wine Festival a decis sa-i organizeze lui Jacques Pepin o cina-tribut, gazduita de Martha Stewart, eveniment in cadrul caruia au gatit in onoarea sa unii dintre cei mai titrati Chefi ai lumii, inclusiv Alain Ducasse, ceea ce vorbeste de la sine. Cat despre tara sa de origine, Franta, aceasta i-a acordat deja Legiunea de Onoare, cea mai inalta distinctie pe care statul francez o poate acorda. Ceea ce nu e de mirare: contributia lui Jacques Pépin la dezvoltarea gastronomiei nu se poate masura in cuvinte si decoratii. Poate doar in arome.

Essential Pépin, una dintre cele mai importante carti ale lui