Jacques Pépin

Cand il vezi pentru prima data, ti se pare un batranel simpatic si glumet. Cu atat mai mult iti place cand vezi cum jongleaza cu ingrediente, vorbind intr-o engleza haioasa, cu accent frantuzit. Daca n-ai sti nimic despre el, nici nu ti-ar trece prin cap, probabil, ca este unul dintre stalpii gastronomiei mondiale. Dar daca se intampla sa fii deja fan al Juliei Child, cu siguranta il vei iubi si pe el, care i-a fost foarte bun prieten si partener de cooking: Jacques Pepin!

Jacques Pépin s-a nascut in apropiere de Lyon, oras considerat capitala gastronomica a Frantei. Nu e de mirare, astfel, ca a crescut printre arome si condimente, printre mirosuri imbietoare degajate in bucataria restaurantului Le Pelican, detinut de parintii sa si ca astfel a inceput ceea ce avea sa devina o cariera fulminanta in arta culinara. Mai tarziu, la Paris Jacques avea sa lucreze la Plaza Athénée, loc celebru in care l-am regasit de altfel si pe Ducasse, dar si la Palatul Elysée, unde intre 1956 si 1958, a fost bucatarul Presedintiei, lucrand direct pentru Charles de Gaulle. Un an mai tarziu, traversa oceanul catre continentul cel nou, unde avea de fapt sa infloreasca in cariera sa de Chef, dezvoltand impreuna cu prietenul sau, Pierre Franey, meniurile pentru lanturile de restaurante Howard Johnson.

Cel mai adesea, il veti vedea pe Jacques Pépin gatind acompaniat de un pahar de vin

Stia insa ca un adevarat Chef inseamna mult mai mult decat tehnici culinare bine stapanite si retete invatate pe de rost. Astfel, a plecat sa studieze Litere si Antropologie la Universitatea Columbia, lucru care l-a ajutat sa-si contureze o viziune proprie, distincta in gastronomie si sa-si formeze o relatie speciala cu mancarea. Nenumaratele show-uri culinare a carui gazda a fost l-au transformat intr-unul dintre cei mai iubiti Chefi ai Americii, o figura iconica alaturi de Julia Child, langa care a gatit intens. Julia and Jacques cooking at home, programul tv care l-a consacrat, a primit de altfel si premiul Daytime Emmy in 2001 si admiratia nemasurata a fanilor. Au urmat, printre multe alte emisiuni de succes, Fast Food, My way si continuarea sa, More Fast Food, My Way, showuri in care, cu abilitatea sa fantastica propunea preparate si retete cu timp de pregatire foarte rapid, in traditionalul stil american, dar cu finetea si rafinamentul specific bucatariei franceze. Fiica sa, Claudine, care ii impartaseste dragostea pentru gastronomie, i-a fost si ea alaturi intr-un program tv special conceput pentru ei doi. In 2008, Jacques Pepin a fost invitat sa participe in calitate de jurat la competitia culinara Top Chef, varianta americana, in sezonul al cincilea.

Jacques Pépin gatind

Cu toata faima de care s-a bucurat insa, nu a renuntat la ideea de a darui mai departe din cunostintele si expertiza sa in domeniu: este Decan la French Culinary Institute in New York si Doctor la Universitatea Boston, unde a creat si organizat Departamentul de Gastronomie, cu Programele de Arte Culinare, precum si cu Masterul in Studii Gastronomice – unele dintre cele mai bine puse la punct programe de studiu de profil din intreaga lume.

In octombrie 2011, New York Food and Wine Festival a decis sa-i organizeze lui Jacques Pepin o cina-tribut, gazduita de Martha Stewart, eveniment in cadrul caruia au gatit in onoarea sa unii dintre cei mai titrati Chefi ai lumii, inclusiv Alain Ducasse, ceea ce vorbeste de la sine. Cat despre tara sa de origine, Franta, aceasta i-a acordat deja Legiunea de Onoare, cea mai inalta distinctie pe care statul francez o poate acorda. Ceea ce nu e de mirare: contributia lui Jacques Pépin la dezvoltarea gastronomiei nu se poate masura in cuvinte si decoratii. Poate doar in arome.

Essential Pépin, una dintre cele mai importante carti ale lui

 

7 Responses to "Jacques Pépin"

  1. Dana  23 November 2012

    Ce-mi place la tine ca aflu lucruri minunate despre oameni minunati. Oare la noi de ce nu exista institutii unde sa poti studia Gastronomia in toata splendoarea ei?

    Reply
  2. margot  23 November 2012

    ASTA m-am intrebat si eu, Dana! Din pacate, eu a trebuit sa merg la Viena pentru asta… dar pentru pasionatii ca noi am transformat Bistro-ul in site de studii culturale gastronomice! Daca nu avem o institutie, macar sa avem o platforma unde sa invatam despre ceea ce ne place!

    Reply
  3. Pingback: Creveti in stil rusesc pe pat de varza, cu icre de somon si vodka - Bistro Margot

  4. Adina  6 April 2014

    Este unul dintre bucatarii mei preferati.Emisiunile sale culinare le urmaresc si in reluare,cu pixul pe hartie !;)

    Reply
    • margot  6 April 2014

      Si mie imi place foarte mult, cred ca reiese de fapt din articol. Are pur si simplu farmecul scolii vechi, autentice franceze, desi a venit si cu inovatii pe alocuri. Am aproape toate cartile lui 😀

      Reply
      • Ramona  25 March 2017

        Unde pot găsi cărțile lui pentru achiziție?

        Reply
        • Margot  25 March 2017

          Buna, Ramona,

          eu le-am comandat online. Ii recomand cu caldura pe cei din echipa Books Express, care, in afara faptului ca sunt toti oameni faini si super pasionati, reusesc sa aduca orice carte din lume. Eu prin ei imi iau toate cartile de cultura gastronomica si am ajuns sa-i indragesc tare mult. Pe Jaques Pepin il gasesti aici: https://www.books-express.ro/search?q=jacques+pepin

          Cu drag,
          Margot.

          Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.