LavenderFest 2016: povestea din campul de lavanda

Nu cu mult timp in urma, sub influenta unei raceli puternice de vara, casa mea s-a transformat intr-un adevarat festival al lavandei. Buchete de lavanda au inundat vazele, colturile, mesele, comodele. Uleiuri esentiale de lavanda au parfumat serile. Lumanarile cu lavanda le-au luminat si le-au aromat. Sapunurile naturale de lavanda le-au curatat. Pana si semnele de carte au inmiresmat sesiunile de citit cu miros placut de lavanda.

Si tocmai cand noua mea obsesie olfactiva se prelungea, firesc, prin delicatetea unor macaroni abricot-lavande pe care-i coceam ca sa-i daruiesc unor persoane dragi, am aflat ca undeva, departe, niste campuri adevarate de lavanda ma asteaptau:  cele unde urma sa se desfasoare LavenderFest 2016. Nu in sudul Frantei, ci mult mai aproape decat as fi crezut: chiar la vecinii nostri din Republica Moldova. Totul se leaga, mi-am spus si am acceptat pe loc invitatia de a lua parte la festival. Noua mea obsesie violet nu fusese intamplatoare, ci se dovedise a fi doar inceputul unei sarbatori a naturii si a frumusetii ei.

Provence-ul Europei de Est, pe numele sau moldovenesc – Cobusca Noua, sat aflat la 35 km de Chisinau, este la al doilea an cand gazduieste LavenderFest. Intalnirea cu lanul sau nesfarsit de lavanda, precedat feeric de campuri cu flori de salvie si maci, a transformat rapid evenimentul intr-o poveste si, doar o carare mai tarziu, m-am trezit sub stralucirea puternica a soarelui, cu parul despletit si o coronita de levantica pe cap, explorand visul violet in toata splendoarea lui. Alaturi de mine, alte siluete imbracate in alb imortalizau momentele magice in fotografii-amintiri de impartasit cu cei dragi. Din loc in loc, levantica vorbea recunoscatoare prin cate-un semn infipt in pamant: “Iti multumesc ca nu ma rupi”, spunea umila; dar, ca de obicei, au existat si oameni care au dezamagit-o.

Daca in campul de lavanda atmosfera era una de basm, cu visurile fiecaruia zburdand liber catre nesfarsirea mov, alaturi, pe pajistea unde se desfasura efectiv festivalul, actiunea era in toi: corturile albe adaposteau de canicula expozanti, artisti, artizani care venisera sa-si prezinte si sa-si vanda produsele: de la uleiuri si sapunuri handmade pana la papusi, rochii, limonade si placinte, toti sarbatoareau un singur lucru – generozitatea naturii, caci, aveam sa aflu, LavenderFest este conceput ca un festival al sanatatii si frumusetii din natura. Vegetarienii au fost, poate, cei mai fericiti, pentru ca zona culinara le-a fost dedicata in exclusivitate, cuprinzand doar produse vegetariene, pregatite cu ingrediente proaspete si de sezon. Pentru mine era deja prea cald pentru mancare (nu e usor sa fii o zana intr-un camp de levantica :D), dar m-am bucurat din plin de limonadele reci, inghetatele  si sorbeturile naturale, aruncand din cand in cand cate o privire la scena pe care se perindau diferiti artisti.

Povestea n-ar fi fost completa fara vinuri – ce alt simbol mai puternic pentru sanatatea si frumusetea naturii, daca nu chiar elixirul magic? Asa ca Wines of Moldova au stralucit si ele, spre deliciul vizitatorilor care le-au degustat si care, pe langa degustare, au putut asista si la un atelier special de pictura cu vin.

Dincolo de toate acestea, conferinte de sanatate, targ de artizanat, designeri de moda cu noile lor colectii, impletituri spectaculoase de par si alte joculete care sa-i tina pe copii ocupati, rasfaturi spa, ateliere de yoga, concurs de arta inspirata de levantica, spectacol ecvestru si concerte care sa intretina atmosfera – am apucat sa explorez prea putin din cate a avut de oferit LavenderFest 2016.

Intr-un final, infranta de canicula si cu umerii arsi de soare, zana a strabatut din nou cararea, de data aceasta pe drumul de intoarcere, si a demarat catre oras, lasand in urma campul de levantica. Dar luand cu ea amintirile.

VIDEO LAVENDERFEST 2016: 

LAVENDER FEST 2016 – GALERIE FOTO: 

IMG_3474

 

IMG_3477

IMG_3480

IMG_3473

LavenderFest

IMG_3490

IMG_3491

IMG_3501

IMG_3498

IMG_3512

IMG_3515

IMG_3520

IMG_3509

IMG_3513

 

IMG_3521

IMG_3523

IMG_3522

IMG_3528