Daca Maria Tanase nu e, nimic nu e!

25 September 2015

Tasteaza ”MARIA” pe google. Vezi! Cel mai tare motor de cautare ti-o sugereaza ca prim rezultat de gasire pe cea mai mare voce din istoria Romaniei: “MARIA TANASE!” Aha, ai tastat prenumele sfant al mamei mesianice si ”domnul Goagal” ti-a listat drept cap de afis nume precum ”Maria Carneci” sau ”Maria Dinulescu”? Ce sa-i faci? Inseamna ca nici google-ul nu mai e ce era… Sau poate e mana impresarilor diverselor artiste contemporane care umbla la ”SEO” pentru o pozitie cat mai vizibila a clientelor lor in „top-of-mind”-ul consumatorilor! Din fericire, in google-ul sufletesc al poporului roman – asa cum e el, cu bune, nebune si cu rele – Maria Tanase a fost, este si va fi mereu primul resort de muzicalitate, sensibilitate si dor.

Pasarea Maiastra a Romanilor

Si ce dor ne e de ”Marioara de la Gorj! Sau – mai degraba – ce dor ar trebui sa ne fie, mai ales in acest ocean tabloid de tulbure in care senzatiile si emotiile se ofilesc intr-o singura zi! Si totusi, iubirea pentru Maria Tanase ar trebui sa ne cuprinda macar o singura zi pe an, si anume azi, 25 septembrie, cand se implinesc 102 ani de la nasterea celei supra-numite de Nicolae Iorga, ”Pasarea Maiastra” a romanilor! In mai putin de jumatate de veac de viata pamanteasca, Maria a facut cat n-au facut in jumatate de mileniu voievozi, domnitori, descalecatori, incalecatori, regi, politicieni, istorici, scriitori sau – mai nou – creatori de brand-uri globale sau de tara! Si asta pentru simplul motiv ca Maria Tanase a pus Romania pe harta vesniciei prin cantul ei divin!

“Sortita sa ne scormoneasca sufletul”

Fiorul vocii ei e dincolo de timp si spatiu, drept dovada ca, la peste jumatate de secol de la disparitia ei fizica, generatiile actuale ii asculta cantecele de dor si jale, de iubire si de petrecere. De unde vine acest magnetism al celei care la 25 iunie 1963 a scos tot Bucurestiul in strada sau la balcoane cu ocazia funeraliilor sale? Aproape un milion de oameni si-au condus atunci ”Privighetoarea” pe ultimul drum lumesc, ceea ce reprezinta cea mai mare agregare spontana de oameni din istoria romanilor! De unde vine aceasta magie a Mariei Tanase care ne va fermeca si stra-stranepoti peste alti 102 ani? Lucian Blaga are, probabil, cel mai potrivit si emotionant raspuns la aceasta intrebare: “…am convingerea ca femeia aceasta a fost sortita sa scormoneasca sufletul poporului nostru pana-n strafund, sa-i smulga comorile de cantece şi inţelepciune, sa ne strecoare, reamintindu-le, fiorul veşniciei şi, prin forţa ei interpretativa, sa zvarle pretutindeni in lume lumina lor inedita, obarşita de straturile vulcanice ale melodiei şi filozofiei noastre populare”.

Iubirea cu Brancusi

Cu siguranta ca aceleasi sentimente inaltatoare l-au incercat si pe Constantin Brancusi cand a fost vrajit de Maria Tanase! Povestea lor de iubire ramane una dintre cele mai intense, complexe si mistuitoare idile pe care ni le putem imagina vreodata. Cand cel mai mare sculptor si cea mai mare voce se iubeau, sareau scantei de la Paris pana la ”Micul Paris”. Iar dragostea lor cu nabadai, care a trecut-o in special pe Maria prin abisul agoniei si prin culmile extazului, avea s-o marcheze pe fosta fetiscana din mahalaua Caramidarilor pe viata si dincolo de ea. Cand Brancusi a plecat sa-si continue ”Coloana Infinitului” in spatiul eternitatii, Maria l-a plans cum numai ea stia s-o faca pe neica Costache al ei, el, care o dojenea aspru ca isi vindea vocea ca o bocitoare in carciumi, la zaiafeturi. De altfel, acesta a fost si motivul despartirii lor: Brancusi voia ca Marioara lui sa cante opera, sa se lepede de bocet si sa caute sa exprime sunetul primordial al muzicii pure. Asa cum el cauta si izbutea sa exprime prin piatra inefabilul si infinitul, tot asa se astepta sa faca si Maria prin muzica.

Diferenta era insa ca spiritul liber si boem al Mariei iubea viata cu o patima lautareasca, in timp ce gelosul Brancusi se izola in infinitatea atelierului sau de la Paris! Aici Maria semana mai mult cu George Enescu, cel caruia la New York i-a sarutat mana, asa cum numai o ucenica stie s-o faca fata de un maestru al muzicii. Spiritul epocii a retinut in primul rand din calatoria americana a Mariei, episodul in care i-a vrajit pe americani si pe insusi presedintele de atunci, Franklin Delano Roosevelt! ”Salta, lele, curu zvelt”, a fost, intr-adevar, un refren urban care a facut cariera in Bucurestiul anului 1939, despre al carui joc de cuvinte se spune ca i-a fost explicat insusi presedintelui american, care a gustat gluma.

sursa fotografiilor: youtube.com
sursa fotografiilor: youtube.com

Farmecul atemporal al Mariei Tanase

Sa revenim, insa, spre final, la poezia atemporala a Mariei Tanase! Aceasta femeie de o generozitate desavarsita a oferit vietii tot atat de mult cat a primit. Pe langa cea mai frumoasa voce din istoria poporului roman, Maria a trait o viata ca-n filme, cu multe suisuri, dar cu tot atatea coborasuri. Se imbraca numai de la Chanel, nu-si refuza niciun capriciu si nicio aventura amoroasa, fuma ca o turcoaica si bea cot la cot cu Faramita Lambru. Nu intamplator si-n ziua de azi la orice petrecere de toamna care se respecta se pune piesa ”Bun ii vinul ghiurghiuliu”. Altfel, oamenii anilor 2000 isi reamintesc din cand in cand de Maria Tanase la concertele Loredanei sau de pe albumele ei. Cel putin capodoperele ”Marioara de la Gorj” si ”Cine iubeste si lasa sigur o fac pe Maria sa fie fericita si mandra atunci cand o asculta pe Lori, de acolo de sus. Intre timp, aici,  jos, vraja ei merge mai departe ca o poveste fara sfarsit. Fascinatia pentru vocea ei, precum si pentru talcurile cantecelor ei, nu va disparea decat odata cu sfarsitul lumii. Pana atunci nu putem decat sa ne bucuram inima si sa ne infioram sufletul la muzica ei…

Dar, orice am face, se cuvine sa nu uitam un lucru foarte mare, si anume ca Maria Tanase nu se consuma. Ea se traieste! Fiecare melodie a ei – fie vesela, fie trista – izvoraste din sufletul ei si din sufletul ancestral, mitic, al romanului arhetipal.  Prin fiecare cantec al ei rasuna ecouri despre viata si moarte, despre dor si regasire, despre suferinta si bucurie, despre iubire si vesnicie…

Daca pe google Maria Tanase nu ocupa mereu pozitia suprema, in inconstientul colectiv al romanilor cu siguranta o face! Din toate aceste motive emotionale, ar fi foarte frumos si firesc din partea noastra sa ne amintim de Maria Tanase, macar azi, de ziua ei! Si s-o traim asa cum ea isi traia fiecare cantec: din tot sufletul ei romanesc si cu o patima de n-au vazut Parisul, New York-ul, Brancusi, Roosevelt si google-ul la un loc! La Multi Ani, MARIA TANASE!

 

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts