Massimo Bottura: creativitatea, intre traditie si evolutie

A fost supranumit acest Jimmy Hendrix al bucatariei italiene. Iar in Italia  exista –  dupa cum el insusi povesteste in cartea “Never trust a skinny Italian Chef”, trei lucruri sfinte de care nimeni nu se atinge: fotbalul, Papa si retetele bunicii. Intr-o tara in care identitatea personala, culturala si culinara se formeaza inca de la o varsta foarte frageda printr-o puternica raportare la traditie, Massimo Bottura a indraznit sa regandeasca principiile bucatariei traditionale. Conservatorii au vazut asta ca pe o adevarata erezie. Dar timpul a demonstrat ca a fost viziune de geniu. Iata povestea lui Massimo Bottura, italianul care detine, din 2016, cel mai bun restaurant din lume: Osteria Francescana. 

Spune ca pasiunea sa pentru bucatarie a inceput de la un lucru atat de simplu si de firesc pentru un italian: dragostea lui fata de paste. S-a nascut si a crescut in Emilia-Romagna, regiune a carei traditie si mostenire gastronomica e vedeta artei sale culinare.

I was born and raised in Modena, in the region of Emilia-Romagna, and nurtured on her bread basket. My bones are made of Parmigiano Reggiano, and balsamic vinegar rushes through my veins. This is my story and this is my kitchen. 

Doua figuri proeminente ale gastronomiei mondiale l-au influentat profund: clasicul Alain Ducasse, cu care a lucrat la Louis XIV in Monaco si avangardistul Ferran Adria, cu care a facut un stagiu de o vara la elBulli si care l-a incurajat sa continue sa inoveze cu mult curaj bucataria italiana, rescriindu-i regulile.

Si, dincolo de legendele gastronomiei, o alta influenta majora a venit din partea unei personal icon: sotia sa, Lara Gilmore, pe care a cunoscut-o in timp ce lucra la o cafenea din New York. El venise acolo sa gateasca, ea statea in spatele barului si servea cappuccino. Curand, aveau sa descopere ca impartaseau mult mai multe. “Lara este cea care s-a ocupat de educatia mea. Ea mi-a deschis ochii catre lumea avangardei”, a declarat Bottura pentru The New Yorker in 2013. Pasiunea pentru arta contemporana a Larei avea sa devina si pasiunea lui, lucru care nu a facut decat sa-i apropie si mai mult si sa-i deschida lui Massimo noi perspective.

Povestea lor nu a fost lipsita insa de peripetii. Din New York, Lara s-a mutat in Modena pentru Bottura chiar cand in momentul cand el primea o neasteptata oferta sa lucreze pentru Alain Ducasse in Monaco. Asa ca s-a intors in New York, dar nu pentru mult timp. Cei doi aveau sa se reuneasca, sa se casatoreasca si sa deschida in 1995 Osteria Francescana – restaurantul cu 3 stele Michelin care devenea, in 2016, cel mai bun restaurant din lume.

There are three things that cannot be tampered with in Italy: football, the Pope and your grandmother’s recipes. Nevertheless, in the kitchens of Osteria Francescana we pry, poke and question the authority of our culinary traditions. We take a step back, then come in closer, and make enquieries about texture, flavour and form. Most importantly of all, we never stop questioning. 

Viziunea sa are in centru creativitatea si expresia artistica, intre traditie si evolutie. Inspirat de arta contemporana si design, crede cu tarie ca, orice s-ar intampla, trebuie sa facem mereu loc pentru poezie in viata noastra. 

Din dorinta de a inspira comunitati din intreaga lume, Massimo Bottura a pornit, in 2016, proiectul Food for Soul, un proiect non-profit care isi propune sa combata risipa de mancare si foametea la nivel global. I s-au alaturat, in Food for Soul, chefi celebri precum Rene Redzepi, Daniel Humm sau mentorul sau, Alain Ducasse, pentru a transmite impreuna un mesaj puternic: mancarea sanatoasa, proaspata si gustoasa nu este un lux, ci un drept uman.

Intrebat ce sfat ar da tinerilor chefi aflati la inceput de drum, Bottura a raspuns ca i-ar indemna sa calatoreasca, dar sa calatoreasca purtand la ei intotdeauna trei ingrediente: umilinta, pasiunea si capacitatea de a visa. Cu povestea sa se deschide si primul sezon din serialul preferat al tuturor iubitorilor de gastronomie, Chef’s Table, produs de Netflix in 2015. Daca nu l-ati vazut, faceti-i putin loc in viata voastra. E o poezie.

*citatele sunt extrase din cartea “Never trust a skinny Italian Chef”, Massimo Bottura, ed. Phaidon, 2014

*sursa foto: https://www.facebook.com/MassimoBotturaOsteriaFrancescana

Leave a Reply

Your email address will not be published.