Michel Roux Jr: talentul se mosteneste, excelenta se cultiva

Nu doar ca s-a nascut intr-o familie cu o puternica mostenire gastronomica, dar a fost si la un pas de a fi nascut in bucatarie la propriu, pentru ca acolo se afla mama sa cand a intrat in travaliu. Si cum nimic nu este intamplator, la 16 ani de la acest moment, Michel Roux Jr., fiul lui celebrului Albert Roux si nepotul legendarului Michel Roux Sr, avea sa porneasca in propria sa calatorie culinara, in cautarea perfectiunii, a excelentei si a gloriei incununate cu stele Michelin. Astazi, le are pe toate si le transmite cu mandrie mai departe, devenind el insusi un nume de referinta. 

Si-a inceput trainingul in arta culinara chiar cu Hallegouard, Maitre Patissier in Paris, continuand apoi cu Alain Chapel in Lyon, inainte de a-si face serviciul militar la palatul Elysee, gatind pentru presedintele Frantei. Dupa intoarcerea la Londra si un stagiu de lucru la hotelul Mandarin din Hong Kong, s-a ocupat de afacerea de catering a familiei, pana cand cei doi frati Roux si-au impartit afacerea. Incepand cu 1993, a preluat de la tatal sau conducerea celebrului restaurant Le Gavroche, pe care il descrie ca fiind un restaurant de haute cuisine comfort food – preparate clasice franceze, pregatite insa modern si cu stil.

“It all harks back to home cooking – haute cuisine comfort food. That is the kind of food we serve here at Le Gavroche”.

 

Desi recunoaste ca tatal sau a tras cateva sfori si a dat cateva telefoane in timpul perioadei sale de ucenicie, fara indoiala a ajuns in pozitia in care este astazi prin multa munca si dorinta de evolutie. Cand a preluat Le Gavroche, marturiseste, presiunea a fost enorma, pentru ca erau multi cei care isi doreau sa esueze pur si simplu pentru ca era fiul lui Albert Roux si nepotul marelui Michel Roux. Si, desi si-a dorit sa-si puna amprenta asupra restaurantului, a inteles ca traditia si spiritul locului erau mai importante decat ambitia si orgoliul personal, asa ca nu a facut decat sa adapteze meniul la o versiune contemporana, mai light.

“We’re always very seasonal in the restaurant. Seasons inspire. Every Chef should be inspired by the changing of the seasons – you should be longing for the first of the produce from the new season. When the first asparagus comes, for example, I get very excited and want it to be something special”.

 

Crede in ingrediente proaspete si de cea mai buna calitate si crede la fel de tare in a preveni risipirea mancarii; de altfel, in Le Gavroche nimic nu se pierde, totul se refoloseste: de la cojile de legume si oasele de la carne sau peste si pana la hartiile in care e invelit untul, folosite pentru a coace altceva la cuptor. Si asta pentru ca Michel Roux Jr. tine la organizarea riguroasa (lucreaza dupa o lista stricta de lucruri de facut) si apreciaza curatenia pana la sfintenie. E un perfectionist convins.

“Simple food is what most leading chefs like to eat. You just cannot beat properly cooked food, made with good ingredients”.

 

Nascut in Anglia, dar cu parinti francezi, Michel Roux Jr. imbina perfect eleganta britanica si rafinamentul francez. Dincolo de maiestria lui, atat mostenita, cat si invatata si perfectionata in timp, ceea ce (te) impresioneaza la Michel Roux Jr. inca de la prima vedere este discursul sau impecabil despre gastronomie – expresie a viziunii unui om care si-a respectat intotdeauna profesia cu religiozitate, pastrandu-si, in acelasi timp, simtul umorului si setea de viata. Nu s-a vazut niciodata facand altceva decat mancare, nu si-a imaginat niciodata ca ar fi putut fi altceva decat Chef. N-ar putea trai fara unt si fara vin, ca un francez adevarat; isi bea cafeaua dintr-o cana cu Manchester United, alearga la maraton si e un inrait fan rugby, ca un englez adevarat.

Cartea sa, Matching Food and Wine – classic and not so classic combinations, a fost declarata cea mai buna carte despe mancare si vin la World Gourmand Cookbook Awards. Iar Michel Roux Jr. nu e un om pe care sa nu-l crezi: pare a sti sa imbine si sa echilibreze perfect lucrurile nu doar in gastronomie, ci si in viata. Pe langa poezie, condimenteaza totul cu putina aventura si un strop de nebunie. Cu sotia sa, Giselle, s-a casatorit in secret, in Seychelles. Acum au o fata, Emily, care se pregateste la randul ei sa devina Chef.

De altfel, sa-i indrume pe cei tineri, la inceput de drum, asemenea carora a fost si el candva, este si ceea ce l-a convins sa accepte postura de jurat la Masterchef: The professionals si alte aparitii tv, in ciuda faptului ca si-a propus dintotdeauna sa reziste mirajului televiziunii. Dorinta de a impartasi din cunostintele si experienta sa a fost insa mai puternica. Impreuna cu familia sa, desfasoara in fiecare an Bursa Roux, o importanta competitie pe care o propune, alaturi de familia sa, tinerilor Chefi. Pe langa restaurant, gateste cu bucurie si alaturi de oameni simpli la propria sa scoala de cooking, numita Cactus Kitchen. Si, dincolo de iuresul tuturor acestor lucruri, in haosul bucatariei spune ca se simte cel mai linistit.

*credit foto: courtesy of Andra Constantinescu, mentasirozmarin.ro

*citatele sunt extrase din cartea lui Michel Roux Jr., A life in the kitchen – Recipes and reminiscenses from a Masterchef (2009) 

Leave a Reply

Your email address will not be published.