Moules marinière

Pentru ca mai e putin pana cand sezonul estival isi va intra – speram – in drepturi, caldura – speram – se va instala si ea, iar soarele va fi – speram – mai generos cu noi, astazi la Bistro Margot invocam marea, cu tot ce are ea mai frumos: cu linistea, ritmul, cantecele, aerul, pescarusii si farmecul ei. Dar mai ales cu delicatesele ei, pe care este imposibil sa nu le iubim.

Fructele de mare sunt unele dintre putinele lucruri despre care pot spune cu mana pe inima ca le-as putea manca zi de zi pana la sfarsitul vietii fara sa ma plictisesc.  Poate ca mi-ar lipsi, uneori, aroganta pieptului de rata, dar cu siguranta nu m-as supara atat de tare incat sa dezertez de la o misiune asa nobila. Ba chiar, daca imi amintesc bine, ma pot lauda cu o vacanta in care, de bunavoie si nesilita de nimeni, am facut o supradoza de fructe de mare, consumand zilnic midii marinière. Un preparat clasic al bucatariei franceze (inca un motiv in plus sa cred nu intamplator ea este cea mai apropiata de sufletul meu, trebuie sa fie vreo legatura karmica la mijloc 😀 ), midiile marinière sunt si starul nostru de astazi, de la Bistro Margot.

O reteta fara reteta, de fapt, pentru ca lucrurile sunt atat de rapide si atat de simple, incat nu e nevoie de cine stie ce experienta in bucatarie si cu atat mai putin de ingrediente atent cantarite. Midiile marinière permit o desfasurare artistica de forte pentru o cina la fel de artistica, extrem de savuroasa si care e gata in exact zece minute.

 

INGREDIENTE:

midii

vin alb

smantana grasa (eu folosesc Dorna cu 32% grasime)

ceapa

unt

patrunjel

 

CUM SE INFAPTUIESTE MINUNEA:

In primul rand, curatam bine midiile de eventualele urme de nisip (pe care il iubim, dar nu in cina noastra!) si le indepartam “barbile”. Apoi, inhatam o oala generoasa in care punem la topit un cub la fel de generos de unt. In el, aruncam artistic o salota tocata marunt si, atunci cand ceapa incepe sa-si elibereze aroma, aruncam in oala si midiile, iar peste ele, turnam vin alb, aromat (un sauvignon este perfect), acoperim oala cu un capac si dam focul mai iute. Asteptam  vreo 5 minute, timp in care scuturam de cateva ori vasul cu putere. Dupa 5 minute, cand luam capacul, midiile ar trebui sa fie deschise. Cele care nu sunt deschise trebuie aruncate, dar speram ca nu vom intampina aceasta problema, pentru ca asta ar insemna mai putine moluste de infulecat 🙂

Ultima etapa este sa adaugam smantana grasa peste midii, sa amestecam bine cu o lingura mare si, imediat ce stingem focul, sa presaram peste intreaga capodopera patrunjelul tocat. Servim cu in boluri mari, cu farfurii suplimentare pentru cochiliile de aruncat si cu felii de paine prajita, numai buna de intins in crema in care au fost imbaiate scoicile. Vinul alb este de la sine inteles. Daca a mai ramas ceva din el in timpul pregatirii 🙂