New Orleans. Viata ca un cantec neincetat

7 January 2016

“It seemed like a normal day, until I had coffee with Jesus at “The Café du Monde”!” Pare a fi o prima fraza dintr-o carte de Boris Vian. Sau prima replica dintr-un film de Louis Bunuel! Dar e, pur si simplu, mesajul unui tablou din cea mai celebra cafenea din New Orleans, probabil cel mai frumos si nebun oras al Americii de Nord. Amestecul sau delirant de magie si suprarealism – pe de o parte – si de promiscuitate si boemie – pe de alta – te duce cu gandul la cei mai mari regizori si scriitori ai lumii. Tocmai aceasta vraja murdara aflata intr-un sublim contrapunct cu sufletul sau curat te face sa te indragostesti la prima vedere de New Orleans! Cuvintele care evoca revelatia stupefianta a pictorului fericit ca a baut o cafea cu Isus sunt de o poezie absoluta. Ar putea fi – intr-adevar – Boris Vian in stare pura! Iar marele nostru Eliade ar da orice sa-si retraiasca aici macar un capitol al vietii, intrucat acest oras cu viata dubla i-ar oferi multa inspiratie pentru ilustrarea faimoasei sale teorii despre „camuflarea sacrului in profan”!

Da, New Orleans pare a fi un Jekyll si Hyde al oraselor din SUA si de pretutindeni! Daca in toiul zilei, sub soarele dogoritor care mai-mai ca te face sa plonjezi in nemuritorul Mississippi, poti o savura o cafea sacra cu Jesus-cel-aflat-in-vizita-la-”The Café du Monde”, noaptea sigur vei dansa cu Diavolul! Si vei bea cel mai tare bourbon din lume alaturi de multe alte licori profane in mijlocul unui rau de oameni transfigurati care curge mai repede decat acelasi imprevizibil Mississipi! Exact aceiasi oameni linistiti, alaturi de care iti savurai cafeaua mesianica la cea mai tare cafenea de pe planeta devin, brusc, dupa caderea serii, nelinistiti! Pana la nebunie! Dar ce nebunie frumoasa…

new orleans_ovi
Welcome to New Orleans

 Si cum oare ar putea ei rezista acestei transformari care ii invaluie cu gratia feroce a unei ispite colective naucitoare? Crede-ma, si tu ai cadea in acest dulce pacat! Bun venit pe ”Bourbon Street” cea care a transformat orasul New Orleans in urbanul poetul nebun care este! Adevarat ”drum al pierzaniei”, dar si al muzicii, artei si fericirii, cea mai boema strada dintre toate sutele de milioane strazi din lume are o poveste pe cat de aparte, pe atat de adevarata! Aici, pe ”Bourbon Street”, s-au nascut oficial jazz-ul si blues-ul, fara de care rock-ul-nostru-cel-de-toate-zilele-si-noptile ar fi ramas un vis frumos si zgomotos. In fiecare seara dupa ora 9, terasele, carciumile, puburile, cluburile de karaoke sau cluburile exclusiviste se umplu pana la refuz de un amestec babilonic de turisti, americani sau localnici! Acestia nu vin sa auda sau sa asculte cel mai bun soul-blues sau jazz-rock din lume. Acestia vin sa traiasca aceasta muzica! Pentru ca indiferent cat de promiscuu si scandalos iti poate parea filmul vietii intr-o noapte alba pe strada cu gust de bourbon si blues, trebuie sa admiti un singur lucru: aici totul este autentic.

”Some will win / Some will lose / Some are born to sing the blues!”

Daca la New York m-am simtit de parca m-as fi teleportat in viitorul consumerismului, entertainmentului si advertisingului, iar in Atlanta am avut senzatia intoarcerii intr-un trecut epic si vrajit gratie participarii la o nunta romano-scotiana – ei bine, la New Orleans am trait din plin cea mai puternica emotie posibila, si anume aceea a atemporalitatii! Indiferent ca ma plimbam noaptea abulic de fericit pe ”Bourbon Street” sau ziua, mahmur si prea sociabil prin French Quarter, aveam perceptia ca aici timpul nu curge nici pe fast-forward-ul lui Zuckerberg, nici pe rewind-ul lui Proust, ci – pur si simplu – pe o eterna si poetica incremenire pe care numai in Caraibe  am  trait-o!

Apogeul acestei nebunii este indiscutabil atins de ”Mardi Gras”, atunci cand peste jumatate de milion de turisti invadeaza batranul New Orleans, asta in conditiile in care orasul are o populatie de sub patru sute de mii! Adevarat ”Carnaval de la Rio” local, ”Mardi Gras” este cea mai frumoasa celebrare a bucuriei vietii din America si nu numai.

Am simtit pe propria piele cum cuvantul ”boem” – cu ”B” de la ”Bourbon Street” – se aplica si se verifica la fiecare pas pe care-l faci in New Orleans. Intr-una dintre cele 3 nopti ca-n filme, intrand într-un pub foarte groovy de unde rasunau niste riff-uri hipnotice si o voce ragusită canta minunatia lui Stevie Ray Vaughan, „Cold Shot”, cea mai simpatica bartenderita din oras m-a ”lovit” cu cel mai tare bourbon local pe care l-am băut în viata mea! In timp ce sorbeam din licoarea primita de la Bama – poreclita instant Ala-Bama – m-am simtit pentru o clipa asemenea lui Ignatius din deliranta capodopera ”Conjuratia Imbecililor”, cea care avea sa pecetluiasca pe vecie faima literara a ”Strazii Bourbonului”! Am savurat long-shot-ul meu, ”cold-shot”-ul band-ului dupa S.R.V. si toata euforia pub-ului inundat de zambete, rasete si aplauze. Si, la urmatorul slagar al formatiei, am avut revelatia: da, intr-adevar, aici la New Orleans – uneori – timpul sta in loc ! Si iarasi da – ati ghicit – blues-ul&booze-ul contribuie din plin la aceasta stare de gratie atemporala. Aici, esti in lumea lui Hendrix, B. B. King si “Journey”! Aici lumea savureaza, nu bobineaza.

new orleans food
Celebrele gogosi de New Orleans si carnatul de aligator 🙂

Aici lumea e pe slow-food si pe slow-music, nu pe fast-food si pe heavy-rotation! Aici am mancat cele mai bune stridii din lume pentru care a meritat sa stam la coada pe trotuar in fata restaurantului ”Royal Oysters” pentru douazeci de minute! Aici ne-am delectat cu cel mai tare fistic usturoiat si tot aici am baut cel mai tare ”Bloody Mary”. Nu intamplator, New Orleans si intreg statul Louisiana, de altfel, sunt considerate centrele gastronomice ale asa-numitelor ”cajun food” si ”creole cuisine”! Aici, pana si banalul hot-dog e mai delicios ca altundeva. Poate si din acest motiv se numeste ”Lucky Dog”. Aici e New Orleans, orasul cu adevarat norocos care a trecut – incet, dar sigur – cu multa solidaritate si mult blues peste tragedia pricinuita in 2005 de uraganul Katrina. Aici oamenii zambesc din nou. Si zambesc neincetat. Aici oamenii – locali si nomazi deopotriva – sunt sau devin nebuni in cel mai frumos sens al cuvantului. Aici nu e America, aici e New Orleans!

GALERIE FOTO: 

new orleans the hottest sauce
Cel mai iute sos 🙂
new orleans jazz
And all that jazz

 

new orleans beer
self-explanatory 🙂

 

new orleans cafe du monde
“It seemed like a normal day, until I had coffee with Jesus at “The Café du Monde”!”

 

encore du jazz
encore du jazz

 

 

 

 

 

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.