Cina in 30 de minute: paste cu ragout

De fiecare data cand am nevoie de un surplus de inspiratie intr-un interval de timp foarte scurt, gandul imi zboara la unul dintre cele mai populare (si controversate, totodata) showuri ale lui Jamie Oliver: 30 minute meals sau Cum sa gatesti o cina in 30 de minute.

Daca de show m-am bucurat intr-un ritm intensiv la inceputul anului trecut, cand obisnuiam sa urmaresc cateva episoade pe seara, de carte ma bucur si acum – mi-am comandat-o de pe bookdepository.com si o rasfoiesc, din cand in cand, in cautarea cate unei solutii reconfortante pentru o seara sau un pranz… gata in doar jumatate de ora!

Dintre toate, incantatoarea rețeta de paste cu ragout, de care m-am bucurat alaturi de un pahar de vin rosu, s-a transformat intr-una dintre cele mai apreciate optiuni cand vine vorba de cine usoare, simple si rapide. Am pregatit-o intr-o prima seara, apoi, in functie de dispozitie si ingrediente, am repetat-o si adaptat-o – de fiecare data cu succes  – la tot ce am gasit prin camara. Mai mult, am impartit reteta si prietenilor care mi-au cerut sfatul si de fiecare data am primit inapoi mesaje de multumire – punctul culminant fiind atunci cand mi s-a transmis ca cina la care s-a servit acest ragout cu paste s-a lasat cu o cerere in casatorie!

Etapele prepararii sunt si ele foarte simple si, de curiozitate, mi-am propus sa masor si timpul pe care-l necesita parcugerea lor. Asadar, in apa care incepuse deja sa fiarba si pe care am sarat-o anterior am pus pastele sa fiarba, conform instructiunilor de pe pachet: 12 minute. Pentru ragout, reteta poate fi adaptata, dupa cum spuneam, in functie de ingredientele din casa: puteti folosi doua-trei cepe verzi sau un praz, unul-doi  morcovi, cateva bete de telina verde sau un bulb de fenicul, unul-doi ardei grasi pe care sa le treceti prin robotul de bucatarie, alaturi de cativa carnati de porc, bucatele de la un ardei chilli si o lingurita de condimente (oregano, cimbrisor, seminte de fenicul).

Cand totul s-a mixat foarte bine, treceti amestecul intr-o tigaie inalta, cu niste ulei de masline. Dupa ce amestecati totul bine cu o lingura de lemn, turnați o canita de apa peste compozitia din tigaie si lasati sa fiarba. Deja, in acest punct, bucataria incepe sa miroasa fantastic, aromele sa se intrepatrunda, iar pofta sa apara, nerabdatoare. Nu-i nimic, nu mai dureaza mult! Nu mai aveti nevoie decat de 3 catei de ustuoi, curatati si adaugati compozitiei de carne din tigaie cu ajutorul unei prese de usturoi. Imediat dupa, se pun si cateva lingurite de otet balsamic si o cutie de rosii in sos (eu am avut sos de rosii facut in casa). Inca putin si compozitia pentru paste este gata!

Pana la acest moment, probabil ca si pastele sunt deja fierte. Se scurg cu ajutorul unei site si se adauga peste compozitia de carne, amestecand totul imediat dupa ce am stins focul. Daca vi se pare prea uscat, puteti pastra putina apa in care au fiert pastele si o puteti adauga peste ele. Daca nu, atunci nu va mai ramane decat sa radeti putin parmezan deasupra pastelor trecute in farfurie si sa presarati peste ele frunzulite de busuioc parfumat, pentru o savoare finala uimitoare. Paharul de vin rosu este si el pregatit (daca nu cumva a fost golit in timpul pregatirii pastelor!), iar daca aruncam privirea si inspre ceas veti observa ca nu au trecut mai mult de 20 de minute.

O cina frumoasa, usoara, simpla si savuroasa in atat de putin timp? Grozav. Desi imi plac retetele bucatariei franceze, cele ample si elaborate, pline de savoire-faire, de “travail”, de o munca al carei rezultat sa iti aduca mai mult decat satisfactie – sentimentul ca ai reusit sa termini o mica opera de arta, cumva, din cand in cand, revin la veselia retetelor simple, savuroase si rapide ca la un prieten vechi, ale carui glume le stii pe de rost, dar le astepti mereu la fel de nerabdator pentru ca stii ca de fiecare data razi la ele la fel de copios.