Poezie pragmatica made in Germany 2014 cu Johann Wolfgang von Goetze

14 July 2014

Cand marele Andreas Brehme inscria din penalty golul decisiv in dreapta carismaticului Goycochea, micutul Mario Goetze nici nu era nascut! Era anul 1990, cand Mannschaftul, condus de Kaiserul Franz Beckenbauer de pe margine si de patimasul Lothar Matthaus din teren, cucerea al treilea sau titlu! Atunci Gianna Nannini ne-a facut sa traim adevarate notti magiche la Coppa del Mondo! Atunci Lacatus a facut ce-a vrut din Dasaev, Schillacci, Salvatore de la Patria, a aparut si a disparut asemeni cometei Halley, iar Brehme a pecetluit triumful german.

24 de ani mai tarziu, pustiul minune al fotbalului german contemporan il eclipseaza pe fenomenul Messi si aduce a patra cupa mondiala in vitrina nibelungilor! Super-Mario a transformat in realitate visul generatiei lui Schweinsteiger printr-un gol de vis! De la Goethe la Goetze, poporul german isi implineste inca o data menirea de natiune mitica, devenind din nou numarul unu! Si asta pentru ca “Deutschland uber alles” nu inseamna cum cred multi – superficial si stereotip – Germania, deasupra tuturor ci “Germania, inainte de toate”! Literatura, muzica si fotbal! Iar cine ii acuza pe urmasii lui Wagner de lipsa de sensibilitate poetica, sa mai studieze inca o data golul lui Super-Mario! Higuain si Messi au ratat din pozitii mult mai clare… Un lucru e cert, dupa 24 de ani, pustiul nebun si frumos inventat de Borussia Dortmund si trecut ca un super-star cuminte la Bayern Muenchen a adus la numai 22 de ani mult ravnitul trofeu in pantheonul nemtesc!

Ca i-a zis sau nu dirijorul Low cand l-a introdus in teren: “da gol si dovedeste ca esti mai bun ca Messi”, asta numai Mario si Joachim o stiu! NLP de PR germanic, marketing de Nationalmannschaft sau adevar faustic stil Goethe? Sa-i lasam pe expertii de la “Der Spiegel” sa dezbata speta! Noi sa ne bucuram de aceasta “splendoare in iarba” oferita de Mueller&co: 18 goluri in 7 meciuri, dintre care 7 Braziliei si 4 Portugaliei! Si ca intr-o opera de Beethoven, golul de platina al Wunderkind-ului Mario Goetze care desavarseste capodopera “made in Germany” 2014!

Cat despre empatica Angie Merkel si despre admirabilul Bundesprasident Joachim Gauck, jos palaria! La asa natie model, asa super-modele de lideri! Au spus-o clar: a fi pe primul loc, inseamna, in primul rand, a fi responsabil! Pentru ca modelul de succes nemtesc nu se rezuma doar la Fussball! E mult mai mult decat atat. Este clasica paradigma a lui “Ordnung und Disziplin” la care se adauga plus-valoarea de “patima” (Leidenschaft) implementata la modul constructiv. Peste toate acestea troneaza acum fericirea de a fi din nou campioni mondiali. Si este atat o fericire a emotiei colective, cat si a gandirii nationale. Si asta pentru ca neamtul este o specie cerebrala care stie ca statutul de lider in orice fel de performanta, fie ea economica, academica sau sportiva, implica raspunderi colosale. De azi inainte, Germania trebuie sa stie cand sa intervina si cand sa stea pe loc. Chestie pura de plasament, asa cum a dovedit-o cel mai bun portar al turneului, inspiratul Neuer, cel cu veleitati de libero! Mai ales ca Angela s-a plasat la finala langa imprevizibilul Putin. Care va organiza peste 4 ani campionatul in fief-ul lui “aparte”. In acelasi timp, America is watching, daca nu si listening! In 2018, Goetze va avea 26 de ani si isi va apara titlul pe taramul urmasilor lui Dostoievski. El, Goetze, micul mare urmas al lui Goethe va dovedi daca golul din finala cu Messi a fost sau nu doar un “one-hit-wonder”! Pana atunci poate lua cu Bayern Muenchen in patru ani tot atatea campionate si trofee Champions League! Dincolo de implicatii, asteptari si reconfirmari, nu putem sa decat sa ne bucuram de finalul cu adevarat epic al probabil celui mai spectaculos campionat mondial din istorie. Ultimul act a fost pe masura poeziei aplicate aratate de principalele echipe care au contribuit la aceasta “splendoare in iarba”. Intamplator sau nu, invingator a fost poporul care a daruit lumii “oda bucuriei”! Schiller, Goethe, Goetze! Sa ne bucuram pret de inca doua-trei zile de “starea de fotbalitate” dupa cum spunea Noica. Si de efectele ei terapeutice. Obrigado, Brasil! Muchas gracias, Argentina! Danke schoen, Deutschland!

photo credit: http://remusachim.com

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.