Porridge (terci de ovaz), o gustare hranitoare

Astazi, terciul de ovaz sau, pe numele sau ceva mai nobil – porridge – se regaseste printre recomandarile preferate ale nutritionistilor, datorita proprietatilor sale hranitoare si a faptului ca reprezinta o sursa perfecta de energie. Putini stiu insa ca oamenii consuma terci de ovaz (porridge) inca din vremurile indepartate ale Evului Mediu, cand era o mancare la indemana, accesibila si satioasa, caracteristici care au ramas valabile si astazi.

In plus, terciul de ovaz este extrem de versatil si lasa loc pentru creativitate: dupa reteta de baza, ovaz cu apa sau lapte cald, fiecare si-l poate personaliza dupa bunul plac, folosind toppingurile preferate.

Cu doar cateva felii de fructe, seminte si miere, terciul de ovaz fierbinte se poate transforma pe loc intr-un mic-dejun consistent intr-o dimineata racoroasa de toamna. Si e gata in doar 10 minute!

Traditional, spune istoria, terciul de ovaz era pregatit cu apa, lucru care l-a facut cu atat mai accesibil. De-a lungul timpului, el a inceput apoi sa fie pregatit cu lapte sau smantana lichida, cu unt si diverse arome, pentru o varianta mai bogata – varianta pe care o prefer si eu.

Poate fi pregatit cu ingredientele pe care le aveti la indemana prin casa, in diminetile ploioase in care nu vreti decat sa priviti stropii pe fereastra sau poate fi servit chiar si intr-o varianta simpla, doar cu putina miere – singura regula adevarata este sa il pregatiti exact asa cum simtiti.

Va va incalzi sufletul!

porridge
Porridge cu smochine si dulceata de nuci verzi

 

PORRIDGE (TERCI DE OVAZ) – RETETA DE BAZA & 2 IDEI DE TOPPINGS:

Intr-un vas, puneti la fiert 250 ml de lapte (o cana obisnuita de ceai) in care turnati 100 g de tarate de ovaz (3-4 linguri). Cu o lingura de lemn, pe foc mic, incepeti sa amestecati usor, pana cand terciul capata consistenta pe care o doriti. Daca vreti, puteti sa il imbogatiti si cu un cubulet de unt, zahar aromat sau alte arome. Eu am optat pentru putina pasta de vanilie naturala, care a calatorit de departe si astepta nerabdatoare intr-un tub sa isi aduca si ea contributia.

Plecand de la aceasta reteta de baza, puteti sa va jucati cu savorile si sa veniti cu tot soiul de variante proprii. Bistro Margot va impartaseste astazi doua idei de porridge (terci de ovaz) incercate diminetile trecute, in care toamna a dat semne ca s-a instalat deja confortabil, iar caldura verii nu mai are de gand sa ramana pe aici prea mult timp.

(SUS) Porridge-ul a fost imbogatit cu smochine, deliciul toamnei si cu o aromata dulceata de nuci verzi, apoi consumat la inceput de zi, printre planuri, idei si visuri.

(JOS) Porridge-ul a fost imbogatit cu felii de piersica, merisoare, fulgi de migdale crocanti, rumeniti usor in prealabil si miere de pin, si ea venita din locuri insorite, de departe.

Conform obisnuintei, terciul de ovaz este consumat la micul-dejun. Daca va face cu ochiul insa, rupeti granitele cliseelor si transformati-l intr-o gustare hranitoare in orice moment al zilei.

Alte idei savuroase de porridge va prezinta Andra pe site-ul mentasirozmarin.ro:

porridge6
Porridge cu felii de piersica, merisoare, fulgi crocanti de migdale si miere de pin

Leave a Reply

Your email address will not be published.