Pui de Bresse: pur si simplu cel mai bun pui din lume

Bucurii de copil mare: am gasit, pentru prima data in Romania, poulet de Bresse, cel mai celebru pui din lume. Si, intr-o secunda, simpla lui vedere m-a transportat instant la Paris, intr-o zi de iarna mohorata, dar fara zapada, la boucheria din Marché des Enfants Rouges, unde macelarul mi-a pregatit, cu precizie artistica, cel mai frumos pui de Bresse pe care il vazusem si pe care il alesesem cu grija, adaugand, pe final, cu aceeasi seriozitate: “Madame, v-am lasat in pachet si ficatul, c’est deliceux”.

L-am gatit in ultima zi a anului, de Revelion si amintirea asta mi-a revenit in minte, foarte proustian, astazi, cand, ca-ntr-o simfonie, i-am indesat pe sub piele, meticulos, puiului meu francez lamele fine de trufe de vara romanesti.

Carnea ferma, dar in acelasi timp delicata si frageda, pielea savuros de crocanta, feliile de trufe care au parfumat totul – toate acestea s-au transformat si ele, la randul lor, in amintiri impregnate in memoria gustativa si afectiva, iar eu, pret de o cina, am fost din nou acolo, in Paris, cu gandul si cu zambetul – ce dovada mai buna ca bucuriile mici si simple sunt si cele care (ne) fac lumea mai frumoasa, iar noi nu suntem decat niste copii mari, cu alt fel de jucarii?

Despre puiul de bresse – un produs cu denumire de origine protejata

Puiul de Bresse (sau pasărea de Bresse) este unul dintre acele produse cu denumire de origine protejata (AOP), care garanteaza ca doar acei pui care provin din rasa Gauloise Blanche, crescuti intr-o anumita regiune, intr-un anumit regim, pot purta denumirea de pui de Bresse. Puii complet albi, de o frumusete admirabila, cu creasta complet rosie, sunt crescuti in libertate deplina, pe iarba si hraniti cu cereale, la care se adauga mancarea pe care o gasesc si o “vaneaza” singuri prin iarba. Acest lucru duce la o savoare deosebita a carnii pasarilor de Bresse, ferma si suculenta in acelasi timp.

Pentru a garanta autenticitatea produselor vandute sub denumirea “de Bresse”, exista si niste insemne speciale: un pui de Bresse va purta intotdeauna cu el un inel care indica numele crescatorului autorizat, o insigna (un sigiliu) si eticheta specifica, avand culorile steagului Frantei. Francezii se mandresc cu produsele lor, asa ca toate acestea nu sunt doar insemne ale garantiei calitatii, ci si semne de noblete, aproape ca un blazon. 🙂

Iar standardele pentru etichetare nu se opresc aici.

Dintre produsele de Bresse, puiul de Bresse este cel mai celebru la nivel mondial. Acesta este crescut timp de patru luni pe pasunile cu iarba si cantareste pana in 1,3 kg. Pasarea de Bresse este crescuta timp de 5 luni si cantareste ceva mai mult, min. 1,8 kg. Atat puiul, cat si pasarea de Bresse sunt incredibil de savuroase. Pe langa ele, in Bresse se mai cultiva rate/ ratoi, dar si claponi, folosite in general pentru mesele mari, de sarbatoare.

Cum l-am pregatit

Exista multe retete menite sa puna in valoare carnea alba, deosebit de rafinata si gustoasa a puiului de Bresse, care este, fara indoiala, un produs premium, preferat de chefii de nivel inalt din intreaga lume. Eu am preferat insa sa il gatesc conform simplitatii in spiritul careia este crescut, asa ca nu am facut altceva decat sa-l umplu cu ceapa, usturoi, cateva bucati de lamaie si un buchet de ierburi aromatice, apoi sa-i indes felii de trufe romanesti sub piele si sa-l asezonez cu cristale de sare Maldon si piper Tellichery proaspat rasnit. L-am copt asa cum a fost si crescut: lent. La 150 de grade, la caldura cuporului preincalzit ca pentru un confit, puiul s-a aurit frumos, pielea i-a devenit crocanta, carnea, exact asa cum mi-o aminteam de la Paris: savuroasa si satioasa, de un echilibru superb. A durat in jur de doua ore si jumatate, timp in care m-am ocupat de un aligot (purée de cartofi imbogatit cu branza rasa si cu o aroma fina de usturoi) si de un sos de ciuperci care a fost, in sine, un rasfat si care a completat minunat intreg tabloul. Dar asteptarea a fost rasplatita cu varf si indesat. Dar, mai ales, cu un gust perfect demn de o amintire perfecta.

One Response to "Pui de Bresse: pur si simplu cel mai bun pui din lume"

  1. Stoian Irina  23 October 2018

    Draga mea, am putea avea si reteta savurosului sos de ciuperci si a piureului, poate? 🙂
    Multumesc din inima!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.