Ravioli umpluti cu hribi si galbenus-surpriza

Povestea acestor ravioli umpluti cu hribi si galbenus-surpriza este, pe cat de intortocheata, pe atat de amuzanta – nimic altceva decat un semn ca lucrurile se petrec in timpul si in ritmul lor, atunci cand trebuie sa se intample. Fara sa ma astept, am gasit intr-o zi hribi. Asa ca am inceput sa visez instant la niste ravioli gigantici, facuti de mana, cu faina de grau dur, din aceia din care servesti doar cate unul la portie. Si umpluti cu ciupercile de padure si un ou surpriza, care sa curga innebunitor atunci cand il strapungi cu furculita.

Am dus hribii acasa, ca pe o mica, dar pretioasa comoara si am plecat sa cumpar semolina. Doar ca, la fel ca in majoritatea datilor in care imi fac planuri culinare, n-am gasit in niciunul dintre locurile pe care ma bazam. Am suspinat, m-am resemnat si am transformat hribii care riscau sa se strice in crostini. Fix a doua zi de dimineata dupa ce consumasem hribii, aveam sa aflu de la Marius ca avea semolina in Bacanie. Cum fantezia mea culinara era tot acolo, in the back of my mind, am revenit la planul initial. Aveam faina pentru paste, am plecat deci sa caut hribi in acelasi loc in care dadusem peste ei si prima oara.

Ati ghicit: nu i-am mai gasit. Am gasit in schimb crabi albastri de Grecia, 19 lei/ kg, prea frumosi ca sa nu-i iau cu mine. Cum aveam deja semolina de la Bacania Veche, i-am transformat in fantasticii fagottini umpluti cu carne de crab. Si, ca in viata, exact atunci cand hribii aproape ca devenisera doar un vis, iar eu ma pregateam sa merg mai departe cu planurile culinare si editoariale, visul a devenit realitate, iar hribii au devenit ai mei. Doua ore mai tarziu lua nastere minunatia de mai jos. Exact la timp pentru o cina speciala – v-am zis ca povestea asta este despre lucrurile care se intampla fix atunci cand trebuie sa se intample? 🙂

uova-da-raviolo

Preparare: 

Aluatul pentru paste: 

• Am folosit aceleasi cantitati ca la fagottini umpluti cu carne de crab, nu e o reteta propriu-zisa, ci mai mult cantitati folosite din ochi, asa cum mi s-a explicat peste tot unde am avut ocazia sa fac paste in Italia: 175 g faina italieneasca de panificatie + 75 g de semolina di grano duro + 4 galbenusuri, apa calduta si un firicel de ulei de masline. Am format un aluat pe care l-am framantat usor pana a devenit elastic si a capatat forma, dupa care l-am invelit in folie alimentara si l-am trecut la rece timp de jumatate de ora.

Pasta de ciuperci: 

• Am continuat prin a face un duxelles de hribi. Am curatat hribii cu o pensula de eventuale resturi de pamant si i-am tocat cat mai marunt posibil. I-am tras la tigaie in unt, cu o salota tocata la fel de marunt, 2-3 catei de usturoi zdrobiti cu presa, patrunjel tocat marunt, cateva frunzulite de cimbru proaspat, sare si piper. La final, am adaugat si doua linguri de smantana cu 35% grasime, am amestecat bine si am trecut amestecul in robotul de bucatarie, care a transformat totul intr-o pasta. Am lasat-o deoparte sa se raceasca, suficient timp cat sa ma pot ocupa de aluatul de paste.

Ravioli umpluti cu hribi si galbenus-surpriza: 

ravioliAm intins aluatul, l-am impartit in doua si am trecut fiecare parte prin masina de paste, schimband succesiv nivelul, pana cand am ajuns la o foaie de aluat atat de subtire incat aproape ca puteai vedea prin ea. Din ea am decupat din aluat o serie de cercuri de dimensiuni egale si o serie corespondenta de alte fasii, ceva mai mari insa.

Apoi, am transferat pasta de hribi intr-un pos cu dui si in interiorul primei serii de cercuri de aluat am turnat pasta in forma rotunda, la distanta de aproximativ 1 cm fata de marginea lor. In mijlocul fiecarui cerc, in interiorul pastei de hribi, am asezat cate un galbenus de ou.

Am acoperit cercurile de aluat cu fasiile mai mari, avand grija sa elimin pe cat posibil aerul din interior fara sa sparg galbenusul. Am retusat forma de ravioli acolo unde a fost cazul si, cu ajutorul unei furculite, am format un model pe marginea lor.

I-am lasat sa se usuce un pic, timp in care am ales cateva frunze frumoase si proaspete de salvie, pe care le-am scufundat 1-2 minute in baie de ulei, pana cand au devenit crocante.

Pregatiri finale si plating: 

• Intr-o oala suficient de mare am pus apa la fiert, asezonata cu o mana de sare. Am scufundat in apa care fierbea cate 3 ravioli, timp de doua minute. Mai mult de 2 minute si oul-surpriza din inima lor se intareste, lipsindu-ne de placerea galbenusului care se scurge ademenitor. Un semn ca ravioli sunt gata este faptul ca incep sa pluteasca la suprafata apei. Intre timp, am incins o tigaie si am topit in ea un cub de unt pana cand s-a caramelizat usor, transformandu-se in beurre noisette.

Am scurs ravioli de apa si i-am transferat pe farfuria de servire – cate unul per portie – si, cu ajutorul unei lingurite, am turnat peste ei putin din untul caramelizat. Am completat cu fasii de parmezan, o bucata de hrib foarte usor rumenita in tigaie – ca sugestie a umpluturii, si salvia deep-fried, crocanta. Pentru decor, desigur, microierburi de la Microgreens Romania. Pentru ca mai aveam inca o trufa, am ras cateva felii si peste ravioli. Nu va zic decat atat: momentul in care strapungeti cu furculita mijlocul giganticului raviolo, lasand sa se scurga din el galbenusul-surpriza – ei bine, acel moment e mai mult decat placere. E rasfat. E incantare. Si o adevarata binecuvantare, egalata doar de placerea de a echilibra totul cu un pahar de vin.

uovodaravioli

Leave a Reply

Your email address will not be published.