Regele gatronomiei si gastronomul regilor: Antonin Careme

A fost supranumit “Le Roi des Chef et le Chef des Rois”. Iar daca cineva ar trebui sa indice un singur nume care sta la baza a ceea ce este gastronomia franceza astazi, atunci acel nume ar fi Marie-Antoine Careme (1783-1833). Sau Antonin, cum isi spunea. Un om care si-a urmat cu ardoare pasiunea pentru arta culinara zi de zi, pana la sfarsitul vietii sale, lasand culturii franceze o mostenire impresionanta si un nou fel de a se raporta la mancare.

Nascut intr-o familie saraca, Careme a fost abandonat pe strazile Parisului la varsta de zece ani, cand a fost luat in ingrijire de patronul unui restaurant, ocazie cu care a invatat bazele bucatariei. La 16 ani devine ucenic al lui Sylvain Bailly pe Rue de Vivienne, la una dintre cofetariile celebre ale Parisului, situata in apropiere de Palais Royal. Bailly l-a incurajat sa invete, remarcand de timpuriu talentul sau si incurajand pasiunea lui Careme de a face vizite cat mai dese la biblioteca nationala. Aici, pasionat de arhitectura, Careme si-a folosit timpul pentru a copia din carti diverse desene arhitecturale pe care le-a folosit mai tarziu in creatiile sale de cofetarie (celebrele pièces-montées), care au fost indelung admirate de catre clientii lui Bailly.

In acest fel, Careme s-a facut cunoscut printre marile personalitati ale vremii, printre care si celebrul om politic Talleyrand, client fidel al lui Bailly. De atunci, o frumoasa si lunga relatie s-a conturat intre diplomatul francez si cel care avea sa devina “Europe’s first celebrity chef”: Talleyrand l-a luat pe Careme in serviciul sau, apreciindu-l foarte mult si oferindu-i toate lucrurile de care avea nevoie, iar Careme, la randul sau, si-a apreciat stapanul si s-a straduit sa-i ofere experiente culinare dintre cele mai sofisticate. De altfel, el a afirmat, in repetate randuri, plin de convingere ca are “Un seul maitre: Talleyrand; une seule maitresse: la cuisine”.

Un singur stapan: Talleyrand, o singura amanta: bucataria. Aceasta era viziunea lui Careme asupra artei culinare careia i s-a dedicat intru totul, in studiul si dezvoltatea careia s-a cufundat zi si noapte pentru a-i schimba definitiv fața. Desi a stat la Talleyrand 12 ani si nu a fost doar bucatarul lui personal, ci l-a ajutat prin creatiile sale culinare sa foloseasca arta gastronomica si ca o arma diplomatica, Antonin Careme avea sa devina cel mai ravnit bucatar al Europei si, intr-un final, avea sa plece sa lucreze pentru case mult mai mari. Napoleon, George al IV-lea Printul Regent al Angliei, Tarul Alexandru I, Curtea Vieneza, Ambasada Britanica, Lordul Stewart, Baronul de Rothschild – cu totii au vrut sa se infrupte din preparatele pregatite de Careme la ospete si au platit bani grei ca sa-l aiba la curtea lor.

A gatit pentru cei mai bogati oameni ai vremii, imparati, regi, nobili, oameni politici, conducatori. Cu toate acestea, principiul lui era urmatorul: “The rich man who is miserly only eats to live, lives his life in mediocrity and dies in it too. A rich man who does not appreciate a good cook will never know ineffable joy”. Si, intr-adevar, dupa ce el avea sa se stinga, Tarul Alexandru I avea sa ii marturisea lui Talleyrand: “Careme este cel care ne-a invatat sa mancam”.

A murit la varsta de 48 de ani, tanar, rapus de sacrificiul muncii permanente in bucatarie, dar vazandu-si implinit visul de a-si aduna intreaga experienta culinara intr-o carte: L’Art de la cuisine francaise au XIX-ème siecle, carte prin care ne invita si astazi la ospetele regilor, imparatilor si nobililor pe care i-a servit.

El a fost inmormantat la cimitirul Montmartre, insa mostenirea lui continua sa traiasca prin creatiile sofisticate pe care le-a lasat. Formule inovatoare, retete rafinate, preparate spectaculoase si viziune creativa  – contributia lui Careme la formarea si dezvoltarea gastronomiei franceze, care avea sa devina cea mai apreciata din lume, a fost fundamentala. Practic, putem spune ca de la el a inceput totul.

Cea mai importanta opera scrisa a lui Careme

2 Responses to "Regele gatronomiei si gastronomul regilor: Antonin Careme"

  1. Pingback: Reteta Careme: biscuiti cu aroma de castane - Bistro Margot

  2. ora exacta  21 August 2015

    Acest articol chiar ca mi-a placut, bravo!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.