Salata cu branza de capra, capsune si seminte de pin

Prospetime, culoare, lejeritate. M-am indragostit de aceasta salata in urma cu vreo cativa ani, iar de atunci pregatirea ei a devenit un fel de ritual in fiecare an, in special atunci cand e sezonul capsunelor. Este ceea ce francezii ar numi salade composée, o salata compusa din elemente distincte, dar care, aduse impreuna, formeaza un rezultat armonios, elegant si, desigur, savuros.

Varianta de baza pe care o folosesc eu este cea in care branza de capra este completata frumos de parfumul capsunelor si de semintele de pin abia prajite, insa in anotimpurile in care capsunele nu sunt de gasit pregatesc, plecand de la reteta de baza, alte salate, schimband ingredientele initiale cu altele care sunt disponibile. Asta este, de fapt, intreg farmecul acestei salate: e atat de versatila incat poate fi adaptata nu doar la sezonalitatea ingredientelor, ci si la preferintele personale, la atmosfera, la contextul in care ne aflam.

Putem inlocui capsunele cu afine sau coacaze, cu felii de mar sau para, cu piersici sau caise, cu struguri. Putem schimba semintele de pin cu fistic, migdale intregi sau fulgi de migdale, cu alune de padure sau alt tip de seminte preferate. Putem folosi un mix de verdeata, frunze de spanac tanar sau o simpla salata frisée. Formula este, de fapt, una foarte simpla: salata + branza + fructe + seminte. Pentru restul, va indemn, ca intotdeauna, sa dati frau liber imaginatiei si sa va jucati cu ingredientele dupa bunul plac, astfel incat sa obtineti exact ceea ce este pe gustul vostru.

Pentru salata despre care va povestesc, eu am folosit un mix de salata, pe care l-am imbracat intr-un amestec de ulei de masline extravirgin si melasa de rodie. Peste ea, am aranjat capsunele proaspete si parfumate, taiate in doua. Am rumenit putin semintele de pin intr-o tigaie, atat cat sa-si elibereze uleiul si sa capete culoare, apoi le-am presarat peste salata. Cat despre branza de capra,  ea poate fi taiata pur si simplu felii si adaugata pe platou, caz in care salata este completa si gata de servire, sau feliile pot fi trecute la cuptorul incins pentru 5-7 minute, apoi adaugate in salata. Imi amintesc si acum de o astfel de salata calda cu branza de capra pe care am savurat-o la Paris, alaturi de un vin bine racit, usor fructat, care s-a dovedit a fi, in acel moment, pranzul perfect. Dar, in cateva randuri bune, si pentru o cina lejera, simpla si rapida, salata cu branza de capra, capsune si seminte de pin a fost o idee numai buna. Vestea buna e ca acum, ca vara e aici, ne putem bucura de ea de cate ori vrem. Micile placeri ale vietii merita oricand sa fie repetate. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.