Salata de cartofi noi, cu ceapa rosie, capere si marar
Despre aceasta salata de cartofi v-am povestit deja in timpul weekendului meu artistic. Ce nu v-am spus insa este faptul ca acest deliciu este cum nu se poate mai simplu, rapid si savuros si se potriveste de minune cu orice activitate care va solicita mai mult in cu totul alta parte decat bucataria. Mie, spre exemplu, imi place de cele mai multe ori sa incropesc ceva gustos la Bistro si apoi, boem, cu platoul sau farfuriuta de servire in mana, sa intru in atelier si sa ma bucur de arome acolo, printre panze si culori. De cele mai mai multe ori, exista si o muzica franceza pe fundal, desfatatoare si imbucuratoare ca un vin vechi. Dar exista si dati in care prefer sa ma bucur de arome in tacere, privind picturile la care lucrez in acel moment, incercand sa ascult ce-mi soptesc, incotro vor sa mearga, unde vor sa le duc, ce vor sa-mi comunice. Oricare ar fi cazul, aceasta salata de cartofi este atat de reconfortanta incat, pana la urma, este ea, in sine, un tablou de arome si culori. 
In ton cu muzica franceza veche si parfumata ca vinul cel bun, aceasta salata a ramas intiparita in memoria mea gustativa ca fiind unul dintre rasfaturile copilariei. De fiecare data cand apareau cartofii noi, pe care ii iubeam la nebunie, salata de cartofi cu ceapa si marar era nelipsita. Atat de simpla si, totusi, lasand sa infloreasca in ea un buchet de arome incredibile, amintind, ca o lectie extrem de gustoasa, ca in viata lucrurile simple sunt si cele mai bune. Dincolo de aromele copilariei, in weekend am reinterpretat putin varianta de salata de cartofi pe care o stiam, intr-o maniera mediteraneana, care sa se potriveasca perfect cu sfarsitul de saptamana plin de culori in atelierul de pictura. 
Intr-o pauza de acrilice, am spalat cartofii noi si i-am la fiert intr-un vas cu apa cam douazeci de minute. Intre timp, am taiat rondele o ceapa rosie, am tocat mararul si am pregatit un dressing amestecand ulei de masline, otet de vin alb, sare, piper si doua lingurite de mustar de Dijon. Cand cartofii au fiert, i-am strecurat de apa intr-o sita si apoi, unul cate unul, i-am aranjat intr-o tigaie non aderenta, i-am condimentat, i-am stropit cu noua mea jucarie, spray-ul de ulei, apoi i-am inchis in cuptorul preincalzit cam zece minute, doar atat cat sa capete o crusta aurie si rumena. I-am scos apoi si i-am aranjat pe platou, presarand printre ei rondelele de ceapa rosie, o mana de capere si mararul tocat. Deasupra, la final, am adaugat si dressingul parfumat, care a transformat salata de cartofi intr-o opera de arta desavarsita. 

 

13 Responses to "Salata de cartofi noi, cu ceapa rosie, capere si marar"

  1. C_A  12 June 2012

    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    Reply
  2. C_A  12 June 2012

    Cred ca ar merge si cartofi noi copti la punga, in cuptor, amestecati cu diverse mirodenii, apoi aranjati in salata, cu ceapa (eu as fi optat pentru cea noua, nu rosie), marar si capere.
    Sau, as fi inlocuit ceapa cu usturoi nou, de-a dreptul. Imi place ceapa, dar uneori prefer sa fac anumite salate simplu, doar cu usturoi.

    Reply
    • Margot  12 June 2012

      C_A, desigur, dupa pofta inimii! Totul este sa o pregatim cu zambetul pe buze si sa o savuram la fel! Si pentru asta, e musai sa o pregatim fix cu ce este pe placul nostru! 🙂

      Reply
    • C_A  12 June 2012

      Corect, totul depinde de starea de moment si de cum vrem sa ne simtim in timp si dupa ce mancam. Si, evident, si-n timp ce comentam.

      Reply
    • Margot  12 June 2012

      Exaaaact! Ce-ar fi o masa fara conversatiile care se leaga in jurul ei? 😉

      Reply
  3. catkitchen  12 June 2012

    Sunt innebunita dupa cartofii noi , ceapa rosie si marar , insa capere nu am papat niciodata , dar asta ptr ca nu am gasit de cumparat !!! 🙁 Cat despre bucuria care ne umple sufletul , clar e multa !!!! Eu ma bucur in fiecare zi de toate lucrurile marunte care ma inconjoara, de o floare, de o raza de soare, de un strop de ploaie , de mustaciosii mei care torc sau fac prostii , imi umplu sufletul cu toate aceste lucruri superbe pe care le am mereu aproape , trebuie doar sa le remarcam si sa descoperim frumusetea lor , nu sa le ignoram !!!
    O zi superba !!! 😉

    Reply
    • Margot  12 June 2012

      Cat, eu le gasesc la Mega Image, daca exista la tine in oras. Despre celelalte hypermerketuri nu stiu sa iti spun, pentru ca nu ajung acolo decat ceva mai rar. La Mega am cam tot ce-mi trebuie 🙂 Sunt foarte bune caperele si mai nou am descoperit ca prajite in baie de ulei devin o adevarata minunatie! Sper sa gasesti si tu in curand, daca nu, cand vii la Bucuresti, pun eu cateva borcanele deoparte 😉 Desigur, poti inlocui lejer caperele cu niste masline sau le poti elimina complet, cum ziceam mai sus: dupa pofta inimii 🙂

      Imi place viziunea ta despre viata, iar tu emani multa bucurie si caldura! Te imbratisez, cu mult drag! 🙂

      Reply
  4. catkitchen  12 June 2012

    La noi nu este Mega Image , decat Kauffland si Lidl , iar acolo chiar nu am vazut sau poate nu am fost eu prea atenta !!! Masline nuuuuuuu , nu suport nici macar mirosul lor , cine ma poate intelege ? :)))
    Am trecut prin multe si am vazut multe , dar uite asa am invatat un singur lucru , trebuie sa ne bucuram de fiecare clipa , iar lucrurile marunte sunt mult mai puternice decat multe altele , insa trebuiesc descoperite !! 😉 Si eu te imbratisez cu drag !!! 😉 O seara superba !!!!

    Reply
    • Margot  12 June 2012

      Am inteles. La Lidl nu am fost niciodata, insa am un Kaufland ceva mai aproape de casa, cand o sa trec pe acolo, studiez aspectul si iti spun. Insa, ce-i drept, nici eu nu le-am vazut prin alte parti, decat la Mega Image. dar, dupa cum spuneam, pun eu deoparte cateva borcanele 😉

      Ah, nu pot sa cred ca nu iti plac maslinele!! Am si eu un prieten caruia nu-i plac maslinele, are impresia ca seamana cu niste gandaci si evita sa le manance. Mie imi plac! Uneori le mananc goale, fara nimic altceva! Dar, desigur, tu le poti scoate cu totul! Ah, sau daca vrei sa adaugi ceva acrisor, pe genul caperelor, feliutele de cornichon par o idee buna. Astia-ti plac? :))

      De fapt, asta e tot secretul: sa trecem prin multe, sa vedem multe si, totusi, sa reusim sa ne pastram puterea de a distinge lucrurile frumoase ale vietii!

      O seara fantastica si tie! Ma bucur tare mult sa te am, aici, la Bistro! >:D<

      Reply
  5. catkitchen  12 June 2012

    Esti o draguta !!! Sper din suflet sa ajung intr-o zi in Bucuresti !!!…. nu de alta , dar am de ridicat niste borcanele , nu ? :):);)
    N-am nici o treaba cu gandacii :)) , maslinele pur si simplu nu-mi plac din cauza mirosului !!! … nush , am eu o problema !! :))…. ehhhh , cornichon suna mai bine !!! 😉
    Imi place aici, la Bistro , sincer , dar asta , datorita tie , evident !!! 😉

    Reply
  6. Margot  13 June 2012

    Eu te astept cu drag, sa stii! Si cu siguranta te astept la mine la atelier, sa mancam ceva gustos si sa povestim printre picturi!!

    Te imbratisez, sa ai o zi minunata!

    Reply
  7. Mari  13 June 2012

    N-am mai fost demult la Bistro. Astazi m-a atras salata de cartofi noi. Chiar imi pare rau ca nu am timp suficient sa o fac mai des.
    Mi-a placut si dialogul tau cu Catkitchen. Eu o aprob! Sunt atatea lucruri marunte care ne fac viata mai frumoasa! Doar sa ne dorim sa le vedem!

    Reply
  8. Margot  15 June 2012

    Mari, eu te astept cu drag oricand aintu timp sa treci pe la Bistro, usile lui sunt deschise tot timpul. Ma bucur ca ti-a placut salata de cartofi, a fost o incantare si pentru mine!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.