Bucurii simple, de sezon.

Salata de vinete: 3 feluri in care sa te bucuri de gustul verii

Salata de vinete este una dintre acele amintiri gustative care parca inchid in ele tot gustul verii, cu simplitatea si prospetimea lui, ramanand adanc intiparite in memorie. Eu am crescut la curte si acolo vinetele aveau aroma de fum, se coceau pe plita si veneau direct din gradina. Mi-am amintit de asta intr-un flashback colorat atunci cand am gasit vinete din belsug la tarabele din piete – o bucurie la 1 leu kilogramul. N-am mai stat pe ganduri: le-am inhatat pe sase dintre ele si le-am adus cu mine acasa, stiind exact ce aveam sa fac cu ele. Si pentru ca stiu, de asemenea, ca salata de vinete va deveni un laitmotiv vara asta, iata cateva idei prin care sa ne putem bucura de ea, de fiecare data altfel.

Acum ma numar si eu printre cei care nu mai stau la curte, asa ca am luat vinetele, le-am facut – cu delicatete – cateva crestaturi si le-am asezat intr-o tava la cuptor, unde le-am copt, intorcandu-le din cand in cand, pana cand coaja s-a innegrit. Le-am scos si le-am lasat apoi la racit, pana au putut fi manuite. Cu ajutorul unui cutit, le-am indepartat coaja si am colectat pulpa intr-o sita pusa deasupra unui bol mare. Le-am pus la scurs, pana cand si-au lasat seva. Am pregatit apoi robotul de bucatarie si l-am pus la treaba, mixand pulpa vinetelor cu o ceapa rosie tocata foarte marunt si asezonand-o cu putina sare. Mama le prefera asa, simple. Si uneori nici nu e nevoie de mai mult. Iata insa cu ce idei putem veni in zilele in care avem nevoie si de altceva.

    1. SALATA DE VINETE CU TAHINI SI RODIE

Arome orientale pentru visul unei nopti de vara. Am amestecat salata de vinete simpla cu 3 linguri de tahini si alte 2 linguri dintr-un mix de seminte de susan albe si negre, 2 linguri de chimion si cateva frunze de coriandru aromat, tocat foarte marunt. Am stors putin suc de lamaie si am rectificat asezonarea. La final, am batut o jumatate de rodie cu lingura de lemn pentru a-i scoate semintele si le-am lasat sa cada lejer peste salata de vinete condimentata. Bucuria asta se intampla undeva inspre miezul-noptii si pot sa jur ca la aromele care se adunasera, rasfatul ar fi putut continua timp de 1001 de nopti.

salata-de-vinete-cu-rodie

 

    2. SALATA DE VINETE LEJERA, CU IAURT SI LAMAIE

Inspirata de aromele elene, combinatia aceasta de ingrediente se dovedeste a fi perfecta pentru zilele toride, in care mai toti devenim, fara intentie, vegetarieni. Lejera, usoara, simpla, racoritoare: doar salata de vinete simpla, amestecata cu iaurt grecesc, din cel gros si viguros si suc de lamaie proaspat stors. Finisam totul cu ulei de masline grecesc si, dupa bunul plac, cu oregano uscat sau – daca vara nu vi se pare suficient de hot – cu paprika afumata.

salata-de-vinete-cu-iaurt

 

    3. SALATA DE VINETE IN STIL CLASIC, CU MAIONEZA SI USTUROI

In unele zile ne gasim confortul in cufundandu-ne in arome familiare, capabile sa ne transporte in timp, printre amintiri. E si cazul acestei salate clasice, dar, cumva, atemporala. Salata de vinete cu maioneza si usturoi se afla la jumatatea drumului intre salata de vinete simple care ii place mamei mele si variantele condimentate. Pentru o figura cu adevarat clasica, maioneza trebuie sa fie homemade – mai ales ca se face atat de usor: cu ajutorul unui mixer, in doua-trei minute e gata. Eu am mixat doua galbenusuri cu doua linguri de mustar frantuzesc cu miere si apoi, cate un firicel de ulei, mixand continuu pana cand uleiul era incorporat. Am stors apoi zeama de lamaie, am mixat din nou, iar la final am asezonat cu sare. Am amestecat, deci, salata de vinete simpla, cu maioneza de casa si doi catei de usturoi zdrobiti cu presa. Si, pentru a potenta si mai mult gustul verii, am taiat cateva felii de rosie si am rupt cateva frunze de patrunjel din ghiveciul de pe balcon, pe care sa le-am asezat apoi peste salata de vinete clasica. Uneori, bucuria verii e homemade.

3felurisalatadevinete

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.