Schnitzelul vienez si povestea lui

Marca de tara pentru Austria (alaturi de strudelul vienez), preparat facut cu pesmet si carne de vitel bine fragezita, Schnitzelul este servit de obicei alaturi de cartofi pregatiti cu unt si patrunjel si o salata ca acompaniament. Ne este cunoscut tuturor. Atat de cunoscut, incat in Austria, brandul Schnitzelului vienez a ajuns chiar sa fie protejat prin lege, de aceea orice Schnitzel autentic trebuie sa fie pregatit, conform regulamentului, numai din carne de vitel. Cele facute din carne de porc, frecvent intalnite si ele, au primit insa denumirea de Wiener Schnitzel Art, pentru a fi diferentiate de originalele Wiener Schnitzel.

Schnitzelul vienez merge de minune acompaniat de bere

Originea Schnitzelului coboara mult in negura timpului, fapt pentru care inca nu se stie cu exactitate cum a aparut. Se crede ca de fapt el a fost creat in nordul Italiei, mai precis in Milano, fiind inspirat de cotoletta alla milanese, reteta acestuia patrunzand in Austria abia in secolul al XV-lea sau al XVI-lea. Conform unei alte teorii, Schnitzelul ar fi fost adus in Austria si mai tarziu, in 1857, cand maresalul Radetzky, care si-ar fi petrecut o buna perioada din viata in Italia, l-a importat. Deocamdata insa, niciuna dintre cele doua ipoteze nu a fost intru totul confirmata de catre istorici. Cert este ca termenul de “Schnitzel vienez” dateaza de la jumatatatea secolului al XIX-lea, cand a fost pentru prima data mentionat intr-o carte de bucate.

Dincolo de acestea, a fost avansata si teoria ca ideea de a folosi pesmet si apoi prajire in baie de ulei incins pentru diverse preparate a fost intens folosita in cultura gastronomica a austriecilor cu mult inainte de aparitia Schnitzelului, in specialitati precum Backhendl, pentru care se folosea chiar aceasta metoda de pregatire la 1719 deja. Astfel, se presupune ca denumirea de Schnitzel vienez a inceput sa fie utilizata in secolul al XIX-lea prin analogie cu Wiener Backhendl, contand de fapt cel mai mult metoda de preparare si nu neaparat preparatul in sine.

Daca e sa pastram insa adevarul istoric, aceasta metoda de a fragezi carnea si de a o praji ulterior in baie de ulei incins era utilizata deja la scara larga inca din antichitate, de pe vremea romanilor, existand dovezi in istoria culinara care atesta faptul ca ea a fost in continuare preluata si in Evul Mediu si Renastere, in special in zona nordica a Italiei, Milano – punct in care teoriile incep sa se intalneasca.

Salata, si ea un acompaniament traditional pentru Wiener Schnitzel

Astazi, Schnitzelul cunoaste o multime de alte versiuni derivate din preparatul original – exista variante ale sale facute din porc, pui sau chiar curcan. Vienezii se mandresc insa cu prima versiune (cu carne de vitel), cea autentica, al carei secret, spun ei, nu consta decat in a folosi cele mai bune si mai proaspete ingrediente. Bucatile de carne de vitel sunt plasate de obicei in folie de plastic si fragezite cu ajutorul unui batator pentru Schnitzele cat mai bine cu putinta. Apoi, carnea este asezonata cu sare si piper, trecuta prin faina si apoi prin pesmet proaspat si prajita in ulei sau unt topit.

Daca tot vorbim despre marci de tara, aducand in discutie Schnitzelul, atunci cu siguranta putem vorbi si despre un brand al Vienei in sine – Figlmuller, localul devenit celebru pentru servirea celor mai mari Schnitzele din oras, preparate – se pare – dupa o reteta veche de o suta de ani. Daca nu vreti sa ratati un pranz sau o cina la Figlmuller, ar fi bine sa luati in calcul o rezervare la restaurant, pentru ca de obicei cozile celor care asteapta in fata localului sunt considerabile. Iar daca vi se intampla, asa cum mi s-a intamplat si mie, sa nu reusiti sa prindeti un loc la Figlmuller, fix peste drum se afla Gutenberg, o cafenea-restaurant traditionala, plina de atmosfera si bun-gust, frecventata mai mult de localnici decat de turisti (care se inghesuie la Figlmuller…). Cu domni primitori, eleganti si serviabili care va vor oferi un Schnitzel incantator, vor completa totul cu o bere blonda si va vor ura apoi zambitori “Guten Appetit!”. Moment in care veti invata cuvantul “Wahnsinn”. Minunat!

Figlmüller – celebrul local care vinde Schnitzele gigantice