Spanac cremos cu parmezan si ou posat

Exista, in vocabularul acestui fascinant popor care suntem, o valenta a cuvantului ‘spanac’ care defineste, ironic, un lucru de nimic, fara substanta, lipsit de importanta. Nu de putine ori, cand vrem sa spunem despre ceva ca e “un fleac, o nimica toata, ceva fara valoare”, ne trezim exclamand in zeflemea: “Ei, spanac!”. Ma gandeam la aceasta deviatie semantica fix cand pregateam primul spanac aparut pe anul asta, unul de un verde crud, plin de gust, cu ou posat alaturi – din care galbenusul curge imbietor. Ca orice trufanda, pentru mine, primul spanac din an nu se compara cu nimic. Cum o fi devenit el sinonim cu fleacul? 🙂 

Incerc sa ghicesc explicatia si ma aventurez in ipoteze. O fi de la faptul ca scade foarte mult in timp ce e gatit, imi spun in timp ce spal frunzele de spanac proaspat. Si uite-asa te trezesti ca dintr-un kilogram  de spanac, dintr-o gramajoara generoasa si abundenta, ramai la final cu doua-trei portii de mancare. Putin, dar bun, consistent si concentrat in vitamine, m-ar contrazice cineva. Oricum ar fi, pot sa jur cu mana pe cratita (si e una de cupru veritabil, deci se pune dublu!) ca spanacul asta cremos numai fara substanta nu e! Bun de savurat ca atare, imbogatit cu un ou posat, de pus intr-un quiche sau intr-o frittata, de umplut cu el o placinta sau doar niste foetaje, cred ca, abordat in felul potrivit, spanacul poate fi foarte usor intors de la ‘ironic’ la ‘sublim’. Ca data viitoare cand exclamam “spanac!” sa fie un semn de incantare, nu de persiflare. 🙂

spanac

Iata cum imi place mie sa pregatesc cel mai cremos si savuros spanac de primavara:

Ingrediente: 1 kg de spanac proaspat, 1 legatura de ceapa verde, 1 salota, 2 catei de usturoi, ulei, sare, piper, nucsoara, 70 g de parmezan ras, (optional) aprox. 70 g de branza telemea sau feta, 4-5 linguri de smantana pentru gatit cu min. 32% grasime, in functie de consistenta dorita

Preparare: Se spala si se toaca grosier spanacul si legatura de ceapa verde, se curata si se toaca marunt salota si cateii de usturoi. Intr-o cratita, se calesc salota si ceapa verde in ulei sau unt, se adauga usturoiul si spanacul tocat, se amesteca apoi cu lingura de lemn si se acopera vasul cu un capac pana cand spanacul se inmoaie (aproximativ 7 minute). Se indeparteaza capacul, se adauga parmezanul ras si se sfarama cu degetele branza aleasa. Se asezoneaza cu piper si sare (tinand cont de faptul ca branza adaugata anterior este deja sarata), apoi se rade nucsoara deasupra. Se adauga apoi smantana, in functie de consistenta dorita, si se amesteca. Intr-un robot de bucatarie, se transfera spanacul astfel pregatit si se mixeaza pana la obtinerea celui mai cremos, fin si consistent spanac. Se rectifica asezonarea, daca este cazul, si, de asemenea, daca este cazul, se mai adauga smantana.

Eu l-am servit alaturi de un ou posat, pe care l-am pregatit astfel: intr-un vas am pus la fiert o cantitate generoasa de apa combinata cu 3 linguri de otet. Am spart ouale pregatite in doua cescute de cafea, pe care le-am pus la indemana, langa vasul cu apa. In momentul in care apa a inceput sa fiarba, am amestecat-o in sens circular cu o lingura si am scufundat in vartejul astfel format ouale depozitate in cescute. Le-am lasat aproximativ 2 minute, apoi le-am scos cu o spatula pe hartie absorbanta de bucatarie si am taiat albusul in exces, formand un contur frumos al oului proaspat posat. Le-am asezat pe fiecare in mijlocul portiilor de spanac cremos si am lasat galbenusul sa se scurga ispititor peste ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.