Taste of summer: hamsii si rapane

Ce faci atunci cand cineva iti spune ca ar manca ceva cu mujdei, altcineva tanjeste dupa mare, iar tu vrei ca vara sa nu se duca? Raspunsul e simplu, sarat si vine de la sine: summer leftovers. Asa ca mergi si cumperi o cantitate uriasa de hamsii proaspete, rapane, usturoi si iti pui in gand sa ostoiesti dorul tuturor – de vara, de mare si de savoare.

Tavalesti hamsiile usor prin faina si le rumenesti in baie de ulei pana cand devin mai crocante decat popcornul de la cinema – caci cu siguranta vor disparea mai repede chiar si decat el! In timp ce prietenii usor nostalgici prepara un sos fantastic din cateii zdrobiti de la doua capatani de usturoi, ulei de masline, sare, suc de lamaie si un galbenus, iti bagi si tu nasul unde nu-ti fierbe oala si presari in el frunzulite mici de cimbru si oregano. Apoi decizi ca faci rapanele simplu, asa cum iti place sa faci si crevetii: trasi la tigaie, in unt, cu patrunjel, vin si putin usturoi.

Incingi tigaia, topesti untul, lasi rapanele sa-si cante muzica marii domol in el, adaugi un catel de usturoi tocat marunt – atat cat sa-si lase aroma, stingi cu o dusca de vin si toci marunt patrunjelul, pe care il presari imediat ce iei tigaia de pe foc. Intregul concert nu dureaza mai mult de zece minute si se incheie apoteotic cu putin suc de lamaie stors deasupra.

Iti spui apoi ca trebuie sa deschizi berea sau vinul, dar arunci o privire inspre prieteni si constati ca sunt deja desfacute. Nu mai ramane decat sa te bucuri pe deplin de ramasitele verii. Pentru ca intotdeauna duc cu ele cele mai frumoase amintiri.

photo credit: Aleksei

IMG_0626

IMG_0627

IMG_0628

IMG_0629

Leave a Reply

Your email address will not be published.