Tagliatelle cu galbiori fragezi si felii de trufe

Vara ca o sarbatoare continua inseamna adesea creveti, midii si dorade dupa care pescarii au intins navodul cand abia se crapa de ziua si lumina isi facea aparitia. Dar, dincolo de nisipul marilor, vara ca o sarbatoare inseamna si racoarea padurilor, misterul umbrelor ei, aventura cautarii ciupercilor, desfatarea cu darurile pe care ni le ofera pamantul si recunostinta pentru ele. Mai intai, am gasit in piata niste trufe de vara romanesti, aduse de la Bacau. M-am bucurat si am plecat acasa cu trei mici comori cu care nu stiam ce sa fac inca. Apoi, am gasit galbiorii proaspeti, la fel de neaosi. Si, incet, povestea a inceput sa se lege de la sine. Tagliatellele proaspete li s-au alaturat apoi firesc, iar vinul le-a tinut companie – ce alta modalitate mai frumoasa de a onora generozitatea naturii?


INGREDIENTE pentru TAGLIATELLE CU GALBIORI SI TRUFE

300g tagliatelle proaspete

300g de galbiori proaspeti

100g de unt

2-3 salote tocate marunt

2-3 catei de usturoi

o mana de patrunjel proaspat

50 ml de vin alb

50 ml de smantana 35% grasime

o lingura de parmezan ras

sare, piper, frunzulite de cimbru

1 trufa mica


PREPARARE: 

Tocam foarte marunt salotele  si le sotam in unt, adaugam galbiorii, curatati in prealabil de praf si de urmele de pamant cu o pensula si, peste ei, usturoiul zdrobit cu presa, plus sare si piper. Rupem cateva frunzulite de cimbru, pe care le presaram peste galbiori, turnam vinul, apoi amestecam cu o lingura de lemn. Mai apoi, turnam si smantana, pe care o completam cu o lingura de parmezan ras si patrunjelul tocat marunt. Continuam sa amestecam pana cand totul capata consistenta pe care o dorim.

Intre timp, punem la fiert o oala cu apa si sare, pentru paste. Cand apa incepe sa fiarba, scufundam in ea tagliatellele proaspete pentru aproximativ 4 minute. Cand sunt gata, le scurgem de apa si le adaugam in vasul in care se pregatesc galbiorii.

Amestecam, rectificam asezonarea si, cu ajutorul unui cleste de bucatarie, infasuram pastele cu o miscare circulara, trecandu-le apoi pe platoul de servire. Asezam, in jur, galbiorii ramasi si presaram frunze de patrunjel proaspat – eu am folosit patrunjel crescut chiar de mine, in gradina de pe balcon

La final, regalul: feliile de trufe parfumate, un dar al pamantului simplu, dar nobil. Si un pahar de vin turnat in semn de recunostinta.

 

tagliatelle_galbiori_trufe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.