Noua versiune a uneia dintre cele mai iubite tarte de la Bistro Margot: tarta italiana cu smochine si frangipan si cateva twisturi care sa o faca extra-speciala!

Tarta cu smochine si frangipan [new version]

Noua versiune: cu cimbru, lime si fulgi de migdale

Cu agitatia specifica ultimei luni din an, nu am mai apucat sa va prezint noua versiune a uneia dintre cele mai iubite tarte de la Bistro Margot, cea cu smochine si frangipan. Am intrat, deci, cu o mica datorie in noul an, dar sperand ca mi se mai spala din pacate daca nu aman prezentarea ei pana la Revelionul viitor :), am decis sa o scot la rampa. A fost pregatita cu ocazia unei zile de nastere, in care sarbatorita si-a dorit mult sa le ofere invitatilor ei tarta cu smochine de la Bistro.

Sub inspiratia de moment si ingredientele avute la dispozitie, am twistat doar putin reteta originala, astfel incat sa nu ma abat prea mult de la ea, sa-i pastrez esenta, dar in acelasi timp sa-i si aduc cateva elemente de noutate care sa o faca diferita de cea anterioara si speciala ca sarbatorita pentru care a fost facuta.

Daca pentru prima (cea din 2013) am folosit rozmarin pentru aromatizare, in noua varianta m-am oprit la cimbru, pe care il aveam proaspat in ghiveci, chiar pe pervazul din bucatarie si mi s-a parut o aditie foarte placuta. Pentru siropul de turnat peste frangipan am folosit lime, intr-o perioada in care intre mine si lamaia verde se legase o poveste de dragoste asa frumoasa, incat as fi turnat sucul ei peste orice. Aproape. In fine, pentru ca aveam niste fulgi de migdale care tot zaceau pe rafturi fara sa fie cumparate cu un scop anume, m-am gandit ca s-a ivit o ocazie buna sa fie si ei de folos cu ceva, iar ideea nu s-a dovedit a fi rea deloc, pentru ca s-a completat foarte bine cu frangipanul, si el tot pe baza de migdale.

De data aceasta, am umplut aluatul pus in forma de tarta cu o cantitate mai mica de crema frangipan decat data trecuta (cand era cat pe ce sa dea pe dinafara, intr-atat de generoasa am fost 😀 ), iar cu aluatul ramas si restul de crema am incropit si niste tartelette care au avut, de asemenea, mare succes.

In total, feedback-ul pe care l-am primit a fost unul foarte pozitiv, plin de entuziasm si apreciere, fapt care ma face sa inclin mai mult catre aceasta a doua versiune si sa astept cu nerabdare – desi mai e mult pana atunci – versiunea 2015 a acestei minunatii. Pana atunci insa, iata tarta cu smochine si frangipan in versiunea de final 2014: cu cimbru, lime si fulgi de migdale!

figs_after_baking

 

INGREDIENTE: 

pentru aluat

125 g de unt la temperatura camerei, taiat cubulete

80 g de zahar pudra

1 praf de sare

250g de faina

doua galbenusuri

semintele unei pastai de vanilie

coaja de lime data pe razatoare

doua linguri de smantana lichida, 32% grasime

pentru frangipan:

250g de migdale crude si maruntite in robotul de bucatarie sau 250g de faina de migdale

2 linguri de faina de grau

250g de unt nesarat

250g de zahar

2 oua

semintele unei pastai de vanilie

o lingura de alcool aromat (Marsala, cognac etc)

pentru sirop: 

o lingura si jumatate de zahar

doua linguri de apa

coaja de lime data pe razatoare

sucul unui lime

pentru decor:

coaja de lime

frunzulite de cimbru

fulgi de migdale rumeniti

pentru umplut:

7-8 smochine proaspete (cand e sezonul lor) sau conservate in borcan

smochine

 

PREPARAREA ALUATULUI: 

Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie si se mixeaza pana cand se formeaza un aluat nisipos, care este apoi invelit in folie alimentara si dat la frigider timp de cel putin 30 de minute.

PREPARAREA CREMEI FRANGIPAN:

Se maruntesc migdalele pana se obtine o faina nisipoasa, care se amesteca la final cu cele doua linguri de faina de grau. In robotul de bucatarie se mixeaza untul cu zaharul, se adauga cele doua oua, semintele unei pastai de vanilie, o lingura de Marsala si amestecul de midgale macinate + faina de grau. Se mixeaza din nou pana se formeaza o crema aromata pe care o trecem la frigider pentru 30 de minute.

 

tartelette_cu_smochine

 

COACEREA ALUATULUI:

Cat timp crema frangipan sta la frigider, aluatul se scoate de la rece, se intinde si se pune apoi in forma de tarta, unsa cu unt si tapetata cu faina, pentru ca aluatul sa nu se lipeasca. Se inteapa din loc in loc cu o scobitoare, pentru a-l impiedica sa se stranga in timpul coacerii si il trecem la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 10-15 minute, pana cand se rumeneste frumos, in nuanta care va place cel mai mult 🙂

PREPARAREA SIROPULUI:

Dupa ce scoatem aluatul de la cuptor, pregatim siropul. Intr-un vas punem la fiert o lingura si jumatate de zahar, doua linguri de apa, coaja de lime data pe razatoare si sucul stors de la un lime, apoi amestecam usor, pana cand totul se transforma intr-un sirop extrem de aromat.

 

tarta_cu_smochine_mica

COACEREA TARTEI & DECOR:

Cand siropul este gata, il luam de pe foc si il lasam sa stea cat timp scoatem de la frigider si frangipanul si umplem aluatul precopt cu crema migdalata. In frangipan inseram din loc in loc, in cerculet, smochinele taiate felii. Turnam deasupra siropul de lime si presaram din loc in loc frunzulite de cimbru. Dam apoi tarta la cuptor si o coacem aproximativ 30 de minute, in functie de cuptor si de cat de rumena si aurie vreti sa o obtineti. In mijloc, ea trebuie sa ramana inca moale, iar marginile sa fie, dimpotriva, tari si bine coapte. Imediat ce este scoasa din cuptor, decoram tarta cu fulgii de migdale prajiti in prealabil si cu alte cateva frunzulite de cimbru proaspat, apoi o lasam sa se raceasca in totalitate pentru a o putea taia felii si a imparti bucurie intensa celor din jur. 🙂

figs_collage

 

2 Responses to "Tarta cu smochine si frangipan [new version]"

  1. Pingback: Festivalul smochinelor: cele mai frumoase retete cu smochine

  2. Andreea  23 September 2015

    Ador reteta asta! Ma bucur ca am descoperit blogul tau, imi place foarte mult cum povestesti fiecare reteta. Dar cel mai mult imi place pagina ta de about. E grozava. Mi se pare cea mai reprezentativa pagina a oricarui blog. And you nailed it! Ma bucur sa te cunosc!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.