Tartar de ton cu mango si avocado

Tartar de ton cu mango si avocado, o idee perfecta pentru a celebra gustul verii, cu aromele sale fructate, cu iz exotic – surprinzatoare chiar si pentru cei care nu ar alege poate, in mod normal, asa ceva. Un cutit bine ascutit si ton cat se poate de proaspat – acestea sunt cele doua lucruri esentiale pentru un astfel de preparat. Restul poate fi umplut, dupa bunul plac, de o muzica buna in background si combinatiile de ingrediente preferate.

Este o reteta pentru care nici macar nu trebuie sa aprinzi aragazul sau cuptorul si care e foarte potrivita pentru a fi pregatita in doi – se va dovedi un starter minunat nu doar pentru o cina de vara, ci si pentru distractie, rasete si feeling good. Serveste acest tartar de ton alaturi de un vin alb, bine racit – un Sauvignon Blanc din Lumea Noua ar fi, spre exemplu, o alegere fericita.

tuna_tartare

 

Cum sa pregatesti tartar de ton cu mango si avocado

  1. Incepe cu tonul: o bucata de aproximativ 250-300 g de ton proaspat ar trebui sa fie suficienta. Taie-l, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, cubulete si pune-l intr-un bol. Adauga o esalota tocata cat se poate de marunt, da pe razatoare putina radacina de ghimbir si toarna apoi peste peste sucul de la o jumatate de limeta, lingura de sos de soya si un firicel de ulei de masline. Amesteca bine totul si asezoneaza, in functie de gust, cu sare Maldon si piper proaspat rasnit. Amesteca din nou, apoi completeaza totul cu chives tocat marunt si seminte de susan in doua culori, amestecand inca o data. Acopera bolul cu o folie alimentara si pune-l la frigider pana te ocupi de restul ingredientelor – la rece, aromele se vor intrepatrunde si vor imbraca bucatelele de ton crud , facandu-le perfecte pentru servire.
  2. In continuare, ocupa-te de mango: curata-l de coaja, apoi taie-l in doua. Ia o jumatate de mango si taie-o in cubulete cat mai egale. Pune-le intr-un bol. Toaca marunt o mana de coriandru proaspat si pune-l peste mango. Condimenteaza totul tocand si un ardei chili: poti folosi din cel proaspat, care este disponibil peste tot vara sau poti alege un chili uscat, daca asta ai in camara. Indeparteaza semintele, daca nu vrei ca cina ta sa se transforme intr-un cu adevarat hot! Finiseaza cu sucul de la o jumatate de limeta si un firicel de miere, apoi amesteca bine totul, acopera bolul cu folie alimentara si da-l la rece.
  3. Foloseste jumatatea de mango ramasa pentru a o transforma in purée de mango: zdrobeste fructul in blender sau in vasul robotului de bucatarie, apoi pregateste un pos cu dui pentru a decora farfuria cu purée-ul de mango.
  4. La final, ocupa-te de avocado. Ai facut bine sa-l lasi la urma, pentru ca se oxideaza destul de repede, iar tu vrei sa-i pastrezi culoarea cat mai stralucitoare pentru momentul servirii. Curata-l, apoi – stii deja – taie-l cubulete si pune-le intr-un bol. Avocado nu are nevoie de nimic altceva decat de putin suc de lamaie cu care sa fie stropit, tocmai pentru a impiedica oxidarea.
  5. Plating: foloseste un cerc din inox pentru a monta tartarul de ton pe farfurie. Incepe cu un strat de avocado, aplatizeaza-l putin cu dosul unei linguri, continua cu un strat subtire de ton, apoi un strat de mango si inca un strat de ton. Cu ajutorului posului, formeaza din loc in loc, pe o margine a farfuriei de servire, puncte decorative din purée de mango. Finiseaza cu doua fire de chives asezate decorativ deasupra turnuletului de tartar de ton.

 

tunatartare2