Trufe de ciocolata la cuptor

Vesti bune pentru prietenii Bistro Margot: m-am hotarat ca anul acesta, cadourile de Craciun vor fi unele comestibile, care mai de care mai savuroase si, indraznesc eu sa cred, cu atat mai valoroase cu cat vor fi handmande/ homemade. Astfel incat, in loc de liste cu obiecte de cumparat si goana traditionala prin magazine, eu ma asez la masa Bistro-ului, imi torn o ciocolata calda si incep sa fac liste lungi cu ingrediente pe care sa le transform, mai apoi, in pachetele umplute cu multa dragoste. Astazi, ceva inedit: facem trufe de ciocolata la cuptor. Astea-s sarbatorile si zilele fericite la Bistro Margot!

Reteta pe care v-o prezint astazi este un nou experiment la Bistro, inspirat din The Cookie Bible si al carui rezultat i-a uimit pe toti cei care au fost partasi la el: trufe de ciocolata la cuptor, incercate pentru prima oara! Am facut trufe de ciocolata in urma aproape 5 ani, pe cand Bistro Margot era chiar la inceput. Erau Sarbatorile si eu abia descoperisem lumea gastronomiei, asa ca impulsul de a darui ceva facut chiar cu mainile mele a fost unul puternic. Desigur ca pe atunci lista de persoane care au primit cadouri comestibile a fost mult mai scurta – entuziasmul meu era unul mare, dar experienta – una minima, asa ca nu stiam ce avea sa iasa.

Am obtinut, spre incantarea mea, niste trufe de ciocolata grozave si poate ca nu intamplator am descoperit anul acesta o reteta speciala de trufe de ciocolate la cuptor. Rezultatul? Niste biscuiti de ciocolata de o textura perfecta, cu exterior usor crocant si interior fraged, care devin mai buni cu fiecare zi care trece in plus! Singurul sfat pe care l-as avea de adaugat este acela ca ar fi intelept sa dublati sau chiar sa triplati cantitatile de ingrediente: cu siguranta, o singura tava de astfel de trufe de ciocolata la cuptor nu vor fi de ajuns!

INGREDIENTE PENTRU A PREGATI TRUFE DE CIOCOLATA LA CUPTOR: 

50g de faina

1 lingura de cacao

5g de praf de copt

150g de zahar pudra 

25g de unt, taiat cubulete

1 ou

1 lingura de alcool, dupa gust (cognac, lichior, whiskey – eu am folosit cognac)

coaja rasa de la o portocala

semintele unei pastai de vanilie

Trufe de ciocolata la cuptor
Trufe de ciocolata la cuptor

 

CUM PREGATIM TRUFE DE CIOCOLATA LA CUPTOR: 

Incepem prin a amesteca, intr-un bol, faina, cacaua, praful de copt si 100 de grame din cantitatea totala de zahar pudra. In acest amestec introducem cubuletele de unt, fracandu-le intre palme pana cand totul capata textura unui pesmet.

In mijlocul amestecului formam o gaura, in care punem oul batut, cognacul, coaja rasa de la o portocala si semintele unei pastai de vanilie. Cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecam ingredientele pana cand totul devine o pasta. Acoperim bolul cu folie alimentara si il lasam la frigider timp de cel putin o jumatate de ora. Eu l-am uitat in frigider mai bine de 45 de minute, ceea ce nu a fost rau deloc!

Dupa ce timpul la rece a trecut, scoatem bolul si apridem cuptorul la 200 de grade. Ne umezim palmele si luam cu o lingurita din compozitia aflata in bol, formam bilute de ciocolata pe care le tavalim prin cantitatea de zahar pudra ramasa. Le aliniem pe o tava tapetata cu hartie de copt, avand grija sa lasam suficient spatiu liber intre ele, pentru a evita ca ele sa se lipeasca in timpul coacerii.

Le trecem la cuptor timp de 10 minute, apoi le scoatem pe un gratar de patiserie, ca sa se raceasca. Facem apoi pachetele festive cu trufe de ciocolata la cuptor si le daruim celor dragi.

Trufe de ciocolata la cuptor/ sectiune
Trufe de ciocolata la cuptor/ sectiune
Trufe de ciocolata la cuptor si atmosfera de sarbatoare
Trufe de ciocolata la cuptor si atmosfera de sarbatoare

3 Responses to "Trufe de ciocolata la cuptor"

  1. Praji  6 December 2014

    Ai o singura incercare sa ghicesti ce am la frigider! Whop-whop!

    Reply
  2. Pingback: Cookies de Craciun - 2 retete - Bistro Margot

  3. Pingback: Fursecuri de Craciun |

Leave a Reply

Your email address will not be published.