And I will give to you summer wine: despre vinul rosé

4 May 2010

Despre vinul rosé se crede adesea ca este o combinatie intre vinul alb si cel rosu. Nimic mai fals. Intrucat pigmentul boabelor de struguri este acela care impune culoarea vinului, procedeul de preparare a rosé-ului este in sine identic cu cel pentru vinul rosu; ceea ce difera insa este tehnica, aceea de a recupera dumnezeiescul suc lasat de struguri inainte de a capata o culoare prea pronuntata. Mai precis, ceea ce diferentiaza clar rosé-ul de vinul rosu este timpul de macerare: un interval de maxim 12 ore in cazul rosé-ului, comparativ cu un interval mult mai larg, de cateva zile pana la saptamani intregi, in cazul vinului rosu.

Asadar, un vin lejer, proaspat, viu – la fel ca vara. Tocmai de aceea devine cel mai potrivit in anotimpul luminii, al libertatii si al expansiunii. Si, la fel ca vara, ti se ofera simplu, frust, nonsalant, pentru ca tu sa-l poti lasa sa te invaluie in ce fel simti: singur, ca aperitiv sau insotit de mici gustari, perfect alaturi de peste si fructe de mare, minunat in compania fripturilor de pui la gratar, potrivit chiar si alaturi de salate (in cazul in care nu au fost asezonate cu vinaigrette, otet balsamic sau mustar, care, din cauza aciditatii, nu se asorteaza foarte bine cu vinul).

Pe scurt, un companion desavarsit pentru toate specialitatile delicate si lejere, ceea ce il face perfect pentru vara, servit la temperaturi potrivite, in jur de 6 -8 grade. Pentru ca, asa cum observa si Matin Luther prin plasarea licorii bahice in aceasta sacra ierarhie alaturi de femeie si de muzica, extremele i-ar stirbi intreg farmecul: servit prea rece, rosé-ul nu isi reveleaza aromele si savoarea; prea cald, isi lasa defectele la vedere, iar aromele, criant devoalate, isi pierd din puterea de seductie.

 

2 Comments

  • Finul mentorului tau
    10 years ago

    Mi-ai injectat trei pofte. De vin, de peşte, dar, cel mai important, de lecturat scrierile tale minunate.

  • 10 years ago

    Ma simt onorata 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts