10 idei simple cu smochine proaspete
Din cele mai vechi timpuri, de la egipteni si grecii antici, smochinele au fost considerate “fructele zeilor”, un fel de ambrozie pe pamant, cu care sa ne putem desfata si noi, muritorii. Exista chiar povestitori care pretind ca ar avea efecte afrodisiace, functionand ca dulce unealta de seductie. Pentru mine – si, din cate am observat, ca mine exista multi alti fani ai lor – smochinele sunt pur si simplu o savuroasa bucurie de toamna. Dupa ce am declarat cu usurinta octombrie ca fiind luna smochinelor la Bistro Margot (nu am apucat sa contorizez cantitatea de smochine implicate, dar trebuie sa ma credeti pe cuvant ca a fost mare!), m-am gandit sa impartasesc cu voi 10 idei simple cu smochine proaspete. Si asta pentru ca, desi smochinele deshidratate se pot gasi cu usurinta in aproape orice magazin pe toata perioada anului, ele nu se compara sub nicio forma cu smochinele proaspete, care sunt pur si simplu di-vi-ne!
Bonus: Pentru aceste 10 idei simple cu smochine proaspete nici macar nu aveti nevoie de cine stie ce eforturi in bucatarie! Veti vedea ca in majoritatea cazurilor, efortul cel mai mare este… hm, acela de a merge la cumparaturi.
Asadar, iata cum puteti consuma smochine proaspete, fara prea multe pregatiri:
1. pe un platou de branzeturi, alaturi de nuci pecan sau fistic prajit (nu uitati de vin!);
2. cu branza de capra si miere – daca aveti posibilitatea si va plac aromele specifice, alegeti o branza maturata si o miere parfumata cu trufe sau una de lavanda;
3. pe frigarui, cu bulgarasi de mozarella si frunze de menta (prezentati-le cu numele de brochettes, ca in franceza, si veti vedea ca brusc se vor bucura de un plus de apreciere comparativ cu frigaruile) 🙂 ;
4. pe o bruschetta (felie de paine prajita si frecata cu un catel de usturoi) cu prosciutto si menta – o varianta updatata, pe care am incercat-o chiar in urma cu doua zile, este aceea imbogatita cu doar cativa stropi dintr-o minunata reductie de otet balsamic de smochine (am mentionat ca otetul balsamic de smochine este ultima mea pasiune gastronomica? Nu se compara nu nimic altceva!);
5. pe o bruschetta cu gorgonzola sau roquefort, trecuta cateva minute la cuptor, pana cand branza se topeste; imbogatiti totul cu frunzulite de rozmarin si savoarea va fi inegalabila!
6. intr-o salata de frunze verzi mixte, cu branza albastra si nuci – imbracati salata cu uleiul vostru preferat si neaparat cateva picaturi de otet balsamic, daca se poate din cel de smochine;
7. taiate in patru si umplute cu o branza cremoasa (spre exemplu, mascarpone);
8. cu foie gras si piper roz;
9. dupa ce au fost lasate la imbibat intr-un cognac de calitate, imbracate in sos de ciocolata, cu frunzulite de menta presarate deasupra si servite in pahar de martini;
10. cu felii de branza halloumi rumenita in tigaie, completata de cateva seminte de rodie sau boabe de struguri si servita pe un pat de frunzulite verzi de salata mixta.