1. Marcus Nilsson – http://www.marcusnilsson.com

Cu un extraordinar simț al culorii, fotografia lui Marcus este centrată în jurul efectului de uimire. Foarte îndrăzneț, deloc convențional, pune foarte mare accent pe impact, uneori chiar mai mult decât pe efectul de mancare ce arată bine și creează poftă. Să nu vă mirați, așadar, dacă în fotografia lui Marcus veți găsi hălci de carne crudă sau găini abia jumulite și încă negătite.  Lucreaza cu cele mai importante publicații din SUA, de food și nu numai, pentru industria de advertising, dar și pentru publicarea unor cărți de cooking pentru care a realizat partea vizuală. Munca sa a fost distinsă până acum cu numeroase premii. Marcus are și un blog remarcabil, care poate fi vizitat aici: http://blog.marcusnilsson.com

2. Pornchai Mittongtare – http://www.mittongtarestudio.com/

Reprezentând a treia generație de fotografi în familia sa, Mittongtare se distinge prin compoziții armonioase și culori vibrante, precizie tehnică și atenție la detalii. Un lucru extrem de atractiv la fotografia sa este faptul că utilizează în permanență lumina naturală, de care dispune din plin în studioul său din Los Angeles, pe tot parcursul anului.

3. William Meppem –  http://flipp.com.au/william-meppem

Unul dintre cei mai apreciați fotografi de food din Australia, William Meppem te face să te îndrăgostești instant de fotografiile sale, pe care le recunoști cu ușurință prin perfecțiunea compoziției curate, minimaliste și prin lumina splendidă pe care o folosește. A lucrat pentru clienți de talie mondială în advertising, dar și pentru publicații majore din Australia. Este, de asemenea, și cel care a realizat fotografiile, atât de admirate, pentru cărțile Donnei Hay.

4. Keiko Oikawa – http://www.keikooikawa.com/about/

Nume mari, precum Ottolenghi, The Independent, Penguin Books sau Hachette au ales sa lucreze cu fotografa și food stilista japoneză Keiko Oikawa. Keiko este ceea ce la noi s-ar chema “autodidactă”; a învățat fotografie plecând de la munca pentru blogul ei, http://www.nordljus.co.uk. Cu un stil sofisticat, dar în același timp delicat și senzual pe alocuri, Keiko a reușit însă să-și formeze un portofoliu solid și o bază de clieți importanți.

5. David Loftus – http://www.davidloftus.com

Trăsătura care îl distinge pe David Loftus este că fiecare fotografie a sa nu reprezintă un subiect cu mâncare, ci un adevărat potret al unui stil de viață. Senzația cea mai frecventă pe care ți-o lasă fotografiile sale este aceea de mâncare savuroasă, pregătită în doar câteva minute, fără efort, simplă, dar sublimă. Poate nu întâmplător cărțile lui Jamie Oliver au fost, fără doar și poate, un succes: el este cel care i-a realizat ilustrarea foto, rămânând, în continuare, un colaborator apropiat al lui Jamie.

 Aceasta a fost selecția mea, foarte subiectivă, de food photographers care îmi plac. Ordinea preferințelor nu este neapărat aceasta, ea variază în funcție de zile, de stare, de subiect, așa că nu am îndrăznit să-m numesc “top al fotografilor”, pentru simplul motiv că în unele zile clasamentul meu personal s-ar putea schimba. Dar pentru că vreau să descopăr și alți food photographers, vă întreb: voi ce fotografi de mâncare admirați, de la ei sau de la noi? Vă invit să împărtășiți cu mine preferințele voastre.